Na 2 slechte jaren verwacht Zwitserland dit seizoen een gemiddeld tot goede aardappeloogst binnen te halen. Dit maakt de kans dat het land grote volumes aardappelen moet importeren kleiner.
Samen met Duitsland levert Nederland 63% van het totale volume aan importaardappelen aan Zwitserland. Vooral in oktober en november 2016 gingen er grote volumes de Zwitserse grens over. Daarna liep het exporttempo terug, maar wist boven de jaargemiddelden te blijven.
Nederland op 1
Nederland is importland nummer 1. Tussen februari 2016 en januari 2017 ging het om een volume van bijna 37.000 ton. In Zwitserse franken komt dat neer op een bedrag van CHF 12.863 miljoen. Per ton wordt er dus CHF 349 betaald. Dat is nogal wat goedkoper dan andere exporterende landen zoals Israel (791), Frankrijk (553), Spanje (779) en Egypte (760).
Stressvol groeiseizoen
Het ligt niet in de lijn der verwachting dat dit exportsucces komend verkoopjaar weer wordt gehaald, want de Zwitserse telers halen volgens Brancheorganisatie Swisspatat een gemiddeld tot goede opbrengst. Hoewel de knollen door de warme periodes een stressvol groeiseizoen hebben gehad, rekent de aardappelindustrie op een oogst van 458.919 ton, vergeleken met vorig jaar is dat een stijging van 23%.
In het westen en op de Zwitserse Hoogvlakte viel regelmatig regen, waardoor de productie goed op peil bleef. Echter, het noordoosten had te maken met langdurige droogte. Dit beïnvloedde de ontwikkeling.
Bovengemiddelde bio-oogst
Volgens Swisspatat zijn de aardappelen van goede kwaliteit en goed aan de maat. Bovengemiddelde rendementen in biologische aardappelen. Het totale areaal ligt, met 200 hectare meer dan vorig jaar, nu op 11.200 hectare. In Zwitserland zijn zo’n 4.450 telers actief.