De verschillende proefrooicijfers uit Nederland en België tonen eenzelfde beeld. De aardappeloogst van 2017 komt voorlopig gemiddeld uit de bus. Daarbij is nog steeds een duidelijke scheidslijn merkbaar tussen Nederlandse akkerbouwers en boeren in België, die in sommige gevallen door extreme droogte getroffen zijn.
Kijken we naar de proefrooicijfers, die verschillende aardappelverwerkers opstellen, dan is hieruit een eenduidig beeld zichtbaar. De bruto-opbrengst van fritesaardappelen stevent af op een meerjarig gemiddelde plus. Het gaat om rassen als Fontane, Innovator en Zorba. Waar de omstandigheden goed zijn, kan een plusje worden verwacht. Over de gehele linie spreekt men over 2 tot 3 ton per hectare boven het vijfjarig gemiddelde.
Prima aardappelweer
De hoofdoogst van fritesaardappelen heeft nog enkele groeiweken voor de boeg. Augustus kenmerkt zich door prima ‘aardappelweer’. Temperaturen rond de 20 graden met regelmatig een regenbui. Ook de voorspelling voor de lange termijn is wisselvallig. Bij een gemiddelde nagroei komt de uiteindelijke hectareopbrengst boven het meerjarig gemiddelde uit.
Wat ook merkbaar is in de cijfers van de fabrieken zijn de relatief lage onderwatergewichten. Dit toont mogelijk aan dat er nog relatief veel potentie in de gewassen zit.
Grote verschillen
De verschillen per teelgebied in Noordwest-Europa zijn groot. Dat is ook binnen 1 land het geval. Zo hebben boeren in Zeeland en Noord-Brabant een ander beeld van de aardappelgroei, dan die in Flevoland en Noord-Nederland. In België is een soortgelijke situatie te bemerken. In West-Vlaanderen blijft het droog. De gevolgen daarvan zijn duidelijk merkbaar. In Wallonië is de opbrengstverwachting beter. Daar is meer regen gevallen. Wel wordt meer melding gemaakt van doorwas, wat glazige knollen tot gevolg heeft.
OWG trekt bij
De opbrengstcijfers van Van der Linde uit Emmeloord, die sinds week 30 Innovators in de Noordoostpolder bemonstert, vult het beeld aan dat verwerkers schetsen. Het gemiddelde van 5 percelen komt op ruim 59 ton per hectare uit. Het vijfjarig gemiddelde komt op 58 ton uit. Wel zijn de gewassen iets grover. Het onderwatergewicht startte beneden het gemiddelde, maar heeft dat inmiddels bijgewerkt.