Als het aan aardappeltelers in de staat West-Australië ligt, ontvangt Egypte binnen niet al te lange tijd een substantieel deel van hun pootgoed. De akkerbouwers kunnen wel een opkikker in de markt gebruiken. Worden er geen nieuwe afzetkanalen gevonden, dan betekent dit het einde van de teelt in dit deel van het land.
De overheid in West-Australië maakt 60.000 Australische dollar, omgerekend €40.000, vrij om de weg te openen voor de pootaardappelexport naar Egypte. Dat zegt Simon Moltoni, voorzitter van telersorganisatie The Potato Growers Association of Western Australia, tegen ABC News. De organisatie draagt zelf nog eens €27.000 bij aan het project om de Egyptenaren voor zich te winnen. Om dat voor elkaar te krijgen is een stappenplan opgezet.
Project van 1 jaar
Het project moet zo snel mogelijk starten en duurt ruim 1 jaar. In die tijd worden de Egyptenaren in Australië uitgenodigd en gaan Australische bedrijven in het land kijken. De totale markt voor pootgoed schat Moltoni in op 10.000 ton per jaar. Dat is vergelijkbaar met de jaarlijkse productie in de Australische staat.
Ziekte uitbraak legt export lam
Aardappeltelers zijn vooral zwaar getroffen door een uitbraak van de aardappel bladvlo (tomato potato psyllid). Die werd in februari van dit jaar gevonden, waarna de overheid de gehele exportsector stillegde. Omdat geen product mocht worden geëxporteerd, is de lokale markt overvoerd.
In 2016 sloot chipsfabrikant Smith’s zijn fabriek in de staat, waardoor de telers ook al afzetmogelijkheden moesten missen. Goed bedoelde marketingcampagnes, om de Australiërs meer aardappelen te laten eten, hebben maar weinig effect gehad. Dit jaar hebben veel aardappelboeren daarom de gewassen ondergeploegd. Rooien en opslaan kostte meer geld dan het opbracht.
Handelshuizen positief
Volgens Moltoni is de export van pootgoed naar Egypte een goede match. Het Australische groeiseizoen is namelijk gunstig gepositioneerd ten opzichte van die in Egypte. Voor consumptieaardappelen gaat die vlieger niet op. De voorzitter denkt dat er op dat moment te veel concurrentie is in de markt vanuit Europa. De 3 pootgoedhandelshuizen die momenteel in de staat actief zijn, verwelkomen de plannen van de telersorganisatie. Maar, ze zijn ook voorzichtig over de vooruitzichten.
Tekst gaat verder onder de grafiek.
De export van pootgoed naar Egypte. Meer grafieken? Bezoek de Databank.
Na Algerije is Egypte de grootste Afrikaanse bestemming voor Nederlands pootgoed. In 2016 werd 55.500 ton pootaardappelen naar het land geëxporteerd. Dat was in 2015 nog 45.420 ton.