Inside: Aardappelmarkt

Argentinië versoepelt blokkade plantmateriaal

6 Juli 2017 - Clarisse van der Woude

Er is een doorbraak geboekt in de handel tussen Nederland en Argentinië als het gaat om plantmateriaal voor aardappelen. Vanaf oogst 2017 is het weer mogelijk om...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) en de Nederlandse ambassade in Buenos Aires zijn jaren bezig geweest om de grens te heropenen zodat export van pootgoed weer mogelijk wordt. “Die ging ooit dicht toen er een vermeende ringrot vondst was bij een teler die uit Nederland geïmporteerd pootgoed teelde. Wij weten echter voor 99,9% zeker dat dit een foutieve toetsing was van Argentijnse zijde”, verklaart Karst Weening van de NAO.

Ook McCain en Farm Frites in Argentinië werden door grenssluiting gehinderd

Fritesfabrieken gehinderd
Niet alleen voor de betrokken bedrijven had dit vervelende gevolgen. Ook de 2 fritesfabrieken, McCain en Farm Frites, in Argentinië worden erdoor gehinderd. “De productie gaat wel door, maar het testen van nieuwe rassen houdt op. Nu de grens weer deels open is, kunnen er middels miniknollen en in vitro materiaal weer nieuwe rassen en genetica het land in. Zeker als er wat misgaat met de lokale productie, kan dat met import plantmateriaal worden gerepareerd.” Een ander bedrijf dat last had van de gesloten grens was HZPC. Het handelshuis heeft een vestiging in Buenos Aires, maar kon weinig in Argentinië doen.

Extra exportkansen 
Voor de export van pootaardappelen zelf is nog enig geduld nodig. “We streven ernaar om dat snel voor elkaar te krijgen, maar als deze eerste stap werkelijk op gang is gekomen en het vertrouwen er weer is, komt er vast een opening. De nieuwe Argentijnse regering is opener naar buiten toe. De aardappelverwerking in Argentinië en Brazilië groeit, dus exportkansen zijn er wel degelijk.”

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden