Inside: Aardappelmarkt

Antidumping Brazilië slaat in als een bom

11 Mei 2017 - Niels van der Boom

Na het invoeren van de antidumpingmaatregelen op frites, door Brazilië, hield de Europese fritesexport naar het Zuid-Amerikaanse land aan de start van dit jaar nog goed stand. In april liggen de kaarten er voor Nederland, België en Duitsland minder gunstig bij. Concurrenten maken daar handig gebruik van.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Over de maand april moet voornamelijk Nederland lijden onder de Braziliaanse antidumpingmaatregel. Het exportvolume nam maar liefst met 63 procent af (ten opzichte van een jaar eerder), tot 2.420 ton bevroren aardappelproducten. Dat zijn voornamelijk fritesaardappelen.

63

procent

daalde de april export van Nederlandse frites naar Brazilië

Ook België en Duitsland noteren een min. Het gaat om respectievelijk 9,7 en 5,2 procent. Daarmee wordt de schade wel enigzins beperkt gehouden. Voor onze zuiderburen bedraagt het volume bijna 6.200 ton, 600 ton komt uit Duitsland. Frankrijk, die ook onder de maatregelen valt, weet de export juist uit te bouwen. Het volume lag ruim een kwart hoger, ten opzichte van dezelfde maand in 2016, maar bedraagt slechts 272 ton. Dat is een geheel andere bandbreedte dan waar Nederland op opereert

Polen als achterdeur
Ook Argentinië, de grootste leverancier van frites aan hun buurland, moet inleveren. Het volume nam, met 10 procent, af tot 12.000 ton. Daarmee is het verschil met de nummer 2, België, fors te noemen. De VS zag in april het geëxporteerde volume met 20 procent toenemen tot 755 ton. Het land spint duidelijk garen nu het de West-Europese industrie moeilijker wordt gemaakt vanweg de heffing. McCain en Farm Frites gebruiken hun fabrieken in Polen om frites naar de Brazilianen te krijgen. Het geëxporteerde volume komt vanuit het niets uit op 250 ton.

De prijs verklaart deels het succes van frites uit de VS

Prijs als succesmiddel
De gemiddelde prijs van frites en de totale geldelijke omzet is in april eveneens afgenomen. De prijs per ton in reaal nam vooral voor frites uit de VS af, met ruim 30 procent in april. Dat verklaart deels de gestegen export. Ook België (-16 procent) en Frankrijk (-14 procent) leveren in. In Nederland blijft de prijsverlaging, met 8 procent, redelijk beperkt. Gemiddelde is een ton frites 6 procent goedkoper geprijsd dan in april 2016. De totale omzet is daarom in april met een kwart gedaald. Ook hier staat Nederland bovenaan, met 66 procent minder financiële omzet door de export van frites.

Alle Nederlandse exportcijfers voor aardappelen op een rij? Bekijk dan de Databank. Exclusief voor abonnees.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden