Het is de laatste jaren een terugkerend thema. De oogst en beschikbaarheid van primeuraardappelen vanuit Israel komt later op gang. Dat is te wijten aan ongunstige groeiomstandigheden aan het begin van dit jaar. Het kenmerkt de algehele situatie voor vroege aardappelen.
De eerste aardappelen vanuit Israel worden in de eerste dagen van maart in Zuid- en Oost-Europa gesignaleerd. Ten opzichte van vorig jaar is dat ongeveer twee tot drie weken later. Toch gebeurde het de laatste jaren veel vaker dat vroege aardappelen vanuit het land zijn vertraagd.
Ook de binnenlandse markt is gunstig. De prijzen liggen daarom op een relatief hoog niveau, tussen de 64 en 67 euro per 100 kilo. Ongunstige groeiomstandigheden in het Middellands Zeegebied zorgen overal voor vertraging in de oogst. Spanje kampte lang met ongunstige omstandigheden, waardoor de eerste aardappelen naar verwachting ook een maand zijn vertraagd. Inmiddels schrijft het land alweer temperaturen van boven de 20 graden.
Zoals al in eerdere artikelen op Boerenbusiness vermeld hangt veel af van de aansluiting tussen de oude en nieuwe oogst dit jaar. Een vroeg voorjaar haalt druk van de ketel. De eerste twee weken van februari waren relatief droog, waardoor mest rijden en ander werk best behoorlijk ging. Ook in Duitsland en Engeland werd voorzichtig met het pootwerk gestart, al gaat het om kleine oppervlaktes. Op Tholen is minimaal begonnen met het poten. De omstandigheden zijn simpelweg te nat.
Eind februari eindigde echter met een nat staartje en ook de eerste dagen van de meteorologische lente – 1 maart – trakteerde op veel water. Tot 6 maart staat de teler in het midden, noorden en noordoosten op 20 tot 30 millimeter. Dat is behoorlijk veel, zeker gezien het gemiddelde voor maart. Dat bedraagt 65 tot 70 millimeter. Zeeland en de Zuid-Hollandse Eilanden hebben het iets beter getroffen, al is Noord-Brabant en Limburg ook erg nat. Kijken we naar de lange verwachting voor de komende twee weken dan komt daar weinig verandering in. Prille prognoses voor het gehele voorjaar geven een bovenmatig nat seizoen af.
Een klein lichtpuntje – voor de aardappelverwerkers althans – zijn de aardappelvoorraden. Nederlandse, Belgische en Franse voorraadcijfers laten allemaal een voorraad zien die hoger ligt dan het vijfjarig gemiddelde. Weten de fabrieken iets wat aardappeltelers niet weten? Wordt het een laat voorjaar, dan hebben ze een aardappeltje voor de dorst om op te teren. De beschikbaarheid van vroege aardappelen uit het Middellands Zeegebied brengt voor dat segment weinig verandering. Het heeft hoogstens invloed op de stemming.