Afgezien van het pootgoedtekort, afhandeling van de aardappelcontracten, tarrapercentages en de grondstofvoorziening heeft de aardappelindustrie er nog een punt van aandacht bij gekregen. De aardappelvoorraad is op zijn minst niet ruim. Veel hangt dus af van de aansluiting tussen het oude en nieuwe seizoen. Dat geeft extra druk op de schouders van de vroege teelt.
Vooral in Duitsland profiteren aardappeltelers van de vraag naar vroege aardappelen. Dat lichtte Ferdi Buffen, directeur van aardappelhandelshuis Weuthen, al eerder toe. Vooral voor de zeer vroege levering, in de twee eerste weken van juli, is er een plus van 25 procent voor de contracten. Die verhoging wordt ook bij chipsaardappelen doorgevoerd. Voor de teelt onder plastic geldt nog een extra toeslag van 300 euro per hectare.
Van grote invloed op de vroege aardappelen is het weer dit voorjaar. De meeste delen van West- en Centraal-Europa hebben sinds de start van het nieuwe jaar een relatief droge periode achter de rug met wijdverspreide vorst. De structuur van de grond ziet er door vorst en weinig regen beter uit dan de afgelopen twee jaar het geval is geweest. Het spel is echter nog niet gespeeld. Een nieuwe (tijdelijke) vorstperiode is alweer gearriveerd. Voor de lange termijn: half februari en later wordt gesproken over een periode met gemiddelde tot iets bovengemiddelde tempraturen. Bij een relatie droog weertype is dat gunstig nieuws voor de vroege aardappelen.
Ook Robert de Vries sprak in zijn weervideo van 7 februari al over een droog weertype. Die houdt gedurende deze maand aan, zo wordt gedacht. De Duitse primeurregio bij uitstek; Rijnland-Palts, telt ongeveer 4.000 hectare vroege aardappelen, waarvan 1.200 hectare onder plastic wordt geteeld. Zodra de omstandigheden het toelaten wordt daar vanaf eind februari gepoot. Alle voorkiembakken in Duitsland staan inmiddels vol, zo zei Ferdi Buffen eerder.
Zuid-Spanje, waar veel vroege aardappelen vandaan komen, heeft met een uiterst penibele situatie te maken. Het is wéér een probleem waar de aardappelindustrie niet op zit te wachten. Volgens insiders moet ongeveer de helft van het vroege areaal in Murcia en Valencia nog gepoot worden. Normaalgesproken begint het poten in december. Door alle regen en zelfs sneeuw en vorst is de grond in minder dan ideale conditie. Naast het late oogstmoment levert dat ook minder opbrengst op.
Het aanbod van Spaanse aardappelen heeft op de fritesindustrie waarschijnlijk niet zoveel effect. Het is echter wel een extra smaakmaker op de aardappelmarkt en een die de fabrieken er niet bij kunnen gebruiken. Zelfs wanneer het voorjaar vroeg arriveert en al in maart een groot areaal gepoot kan worden is het maar de vraag of een goede aansluiting tussen het oude en nieuwe seizoen gemaakt kan worden. Het kan nog weleens spannend gaan worden in juni en juli.