Inside: Aardappelmarkt

Wat voorspelt de Britse aardappelvoorraad?

31 Januari 2017 - Redactie Boerenbusiness - 18 reacties

De Britse aardappelvoorraad – gemeten eind november – toont de laagste cijfers sinds seizoen 2011-2012. Net als op het Europees vasteland heeft een (forse) areaaltoename niet gezorgd voor vollere schuren. Wat is de voorspellende waarde van deze cijfers in het licht van het verloop op de aardappeltermijnmarkt?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Sinds seizoen 2012-2013 was de aardappelvoorraad eind november niet zo laag op het Britse eiland. 2,9 miljoen ton aardappelen wordt door AHDB Potato gemeten. De overheidsdienst schat dat in dat de opbrengst 5 procent onder het vierjarig gemiddelde ligt, met 5,22 miljoen ton. De genoemde cijfers gaan alleen in op de cijfers bij aardappeltelers. De voorraad bij verwerkers en handelaren zijn niet meegerekend. AHDB hanteert zelf een foutmarge van 200.000 ton.

300

duizend

ton minder aardappelvoorraad

In november 2015 bedroeg de aardappelvoorraad 3,2 miljoen ton. Voor seizoen 2016 steeg het areaal bijna 10.000 hectare, maar zonder effectief. Daar zorgde het groeiseizoen voor. Alleen in november 2012 stond de voorraadmeting op een nog lager niveau. Toen bedroeg het 2,7 miljoen ton.

De 2,9 miljoen ton komt neer op ruim de helft van de totale Britse aardappelproductie. Iets minder dan de helft van de totale productie is tussen het moment van rooien en eind november verkocht. Het verkoopvolume gedurende de laatste vier jaren is volgens AHDB stabiel: Rond de 2,3 miljoen ton. Houden we de lagere opbrengst in beschouwing, en het feit dat veel telers niet bereid waren te verkopen in een stijgende markt, is in de periode tussen oogst eind november een soortgelijk volume aan andere jaren verkocht. Het verschil in voorraad is dus vooral aan de lagere opbrengst te wijten. Niet aan kopers vanuit het vasteland.

De Britse aardappelvoorraad in miljoenen tonnen eind november:

Een lagere voorraad resulteert meestal in hoge marktprijzen. Op dit moment staan de Britse aardappelprijzen al op hun hoogste niveau sinds 2012, toen de voorraad eveneens zeer laag was. Wat voor voorspellende waarde heeft de Britse voorraadmeting voor de prijsontwikkeling op het vasteland van Europa? Wanneer we de EEX Cash Settlement notering vergelijken met het Britse seizoen 2011-2012 – waarin zich een extreem lage voorraad manifesteerde – dan zien we dat dit resulteerde in een extreem hoge afwikkeling: 33,60 euro per 100 kg op 5 juni. Tussen april en juni explodeerde de markt. Wikkelt seizoen 2016-2017 op een soortgelijke manier af?

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden