Plannen in Kazachstan

Farm Frites krijgt via omweg toch frites bij Russen

31 Januari 2017 - Clarisse van der Woude - 5 reacties

Nadat de bouw van een fritesfabriek in Rusland afketste door de boycot van banken door de Europese Unie, onderzoekt Farm Frites nu de mogelijkheden in buurland Kazachstan. Dat bevestigt een woordvoerder maandag.

Vorige week was er een delegatie van Farm Frites in Kazachstan om te spreken over de mogelijkheid om nieuwe pootaardappelrassen in het Euro-Aziatische land te telen. Als de teelt van fritesaardappelen goed gaat, wil Farm Frites er een fabriek neerzetten. Volgens The Times of Central Asia moet de fabriek in het Noordoosten komen en jaarlijks 140.000 ton frites produceren.

Een deel van de diepvriesfrites is bestemd voor buurland Rusland. Farm Frites is daar zo’n vijf jaar bezig geweest om er een fabriek van de grond te krijgen, maar door de boycot die de Europese Unie in juli 2014 instelde moest de Nederlandse verwerker afhaken. Nu heeft de aardappelverwerker Kazachstan op het oog; het is een CIS-land en zit met Rusland in een douane-unie wat exporteren vergemakkelijkt.

Export van Kazachstan naar Rusland verloopt gemakkelijker

De vicepremier en minister van landbouw, Askar Myrzakhmetov, was zo enthousiast over de gesprekken dat hij het op Facebook heeft gedeeld en het is op televisie geweest. Echter wordt er daar van uitgegaan de fabriek er komt, terwijl het voor Farm Frites nog een studie is en nog moet blijken hoe de teelt daadwerkelijk uitpakt, zo merkt de woordvoerder op.

Daarvoor moeten eerst nog de nieuwe rassen worden geïmporteerd. ‘Daar zijn we nu mee bezig. Pas als de nieuwe rassen in Kazachstan zijn te telen, en daar moet je op tijd mee beginnen in de aardappelteelt, wordt er onderhandeld over een eventuele fabriek en de voorwaarden.’ Toch is ook hij enthousiast. ‘Kazachstan is een land zo groot als Europa en telt 19 miljoen inwoners.’

Op dezelfde dag spraken de Kazachen telefonisch met minister-president Mark Rutte over bilaterale handel en economische relaties. Nederland is één van de topinvesteerders en één van de grootste handelspartners van Kazachstan in de EU.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
lastige opmerking 3 Februari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10873205/Farm-Frites-krijgt-via-omweg-toch-frites-bij-Russen]Farm Frites krijgt via omweg toch frites bij Russen[/url]
Zou het niet beter zijn dat wij als Nederlandse of west Europese telers Farm frites en ook de betreffende pootgoedhuizen boycotten? Ze zijn constant bezig met het overdragen van kennis waarvoor wij als telers hebben bijgedragen door de jarenlange ervaring te velde. Een beetje gezond protectionisme kan geen kwaad. Als de russen frites willen dan kunnen ze deze gewoon hier in west Europa kopen. Dit is goed voor de lokale werkgelegenheid en de plaatselijke landbouw. Eigenlijk is de ecologische voetafdruk kleiner om hier een kilogram frites te produceren in plaats van ergens in de middle of nowhere. Het wordt hoog tijd dat we als agrarische sector een duidelijk signaal geven.
Trouwens in plaats van in Kazachstan met centen te staan zwaaien zou het geen kwaad kunnen de telers hier in Nederland een maand eerder te betalen.
Rus 3 Februari 2017
Kennis kan je er wel heen brengen en geld maar het gedrag verander je niet Wees niet bang Nog nooit een succes verhaal gehoord
Abonnee
kazach 3 Februari 2017
Precies Rus: ben maar niet bang. Klimatologisch is het allemaal erg lastig in die contreien. Geld en kennis erheen brengen kan allemaal maar de grillen van het klimaat aldaar en de mentaliteit van de bevolking krijg je niet verandert.
Vladimir 3 Februari 2017
Aardappelen in Russland ?
Ja zekker, poten in Mei, rooien eind Augustus begin september, 30 t Max
bas 8 Februari 2017
Dit bericht vooral aan de grote klok hangen hoe dom kun je zijn
nuchter 8 Februari 2017
Drukte om nx
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden