BayWa

Achtergrond Agribusiness

Beierse banken springen bij voor redding BayWa

26 Juli 2024 - Klaas van der Horst - 2 reacties

Het Beierse agrohandelsconcern BayWa, dat de afgelopen maanden steeds verder in de problemen is geraakt, krijgt hulp van de Beierse coöperatieve banken om de crisis te boven te komen. Dit en kalmerende berichten over het tweede kwartaal hielpen deze week om de snelle koersval van het aandeel te stuiten en vertrouwen terug te brengen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

BayWa, dat actief is in onder meer de grondstoffenhandel, bouwactiviteiten en energie en in Nederland actief is via bedrijven als Cefetra en Abemec, was de laatste jaren bezig met een schijnbaar onstuitbare groeispurt. De omzet steeg tot €27 miljard in 2022. In 2023 zakte die terug naar €24 miljard en leken zaken te haperen. In de voorbije maanden bleken er spanningen en verlieten topmensen het bedrijf. Er zat financieel iets niet in de haak.

Verslikt in energie
Pas medio juli, op een aandeelhoudersbijeenkomst, bleek hoe ernstig de problemen zijn. Vooral bij de tak hernieuwbare energie. BayWa had zich verslikt in zonnepanelen, kon de concurrentie met goedkope Chinese import niet aan en zag de verliezen snel oplopen. Ook op de (agro)grondstoffenmarkt en in de bouw waren er tegenvallers. Het stapelde zich allemaal op. Nu zit het bedrijf met een schuldenberg van €5,5 miljard en bedrijfsactiviteiten die gesaneerd moeten worden.

Door al het slechte nieuws daalde de aandelenkoers, die lange tijd tussen de €20 en €30 had geschommeld en die eerder ook veel hoger was geweest, deze week opeens naar slechts €10.

Grootaandeelhouder GVB
Dit leek het moment voor grootaandeelhouder Genossenschaftsverband Bayern, een koepel van coöperatieve banken met 34% van de aandelen BayWa in handen (via houdstermaatschappij BRB), het moment om naar voren te stappen en de boel te kalmeren. Vertrekkend GVB-voorzitter Gregor Scheller, die sinds mei ook voorzitter is van de raad van toezicht bij BayWa, sprak steun uit.

Saneerders aangesteld
Kort daarna kondigde de CFO van BayWa r.e (renewable energy) haar vertrek aan en kwam het nieuws naar buiten dat het Zwitsers EIP (Energy Infrastructure Partners) het belang in dit bedrijfsonderdeel opvoert naar 70 tot 80 procent. Bij zowel BayWa zelf als bij BayWa r.e. zijn bovendien herstructurerings- en saneringsexperts aangetreden.   

Opmerkelijk genoeg heeft BayWa tot nog toe geen zwaar rode cijfers gepresenteerd. Wel sterk teruglopende (voorlopige) kwartaal-, en halfjaarresultaten. Zelfs over het tweede kwartaal van dit jaar is nog een redelijke winst gerapporteerd.

Halfjaarcijfers later
Hierbij moet wel worden aangetekend dat de presentatie van de definitieve halfjaarcijfers is uitgesteld tot eind september. De kans bestaat dat er dan andere resultaten blijken, maar op dat moment is de reddingsoperatie ook al in volle gang en is de rust waarschijnlijk ook weer iets teruggekeerd.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden