Shutterstock

Inside Economie

Rentebeleid ECB maakt euro steeds zwakker

26 November 2021 - Wouter Baan

De eurodollarkoers is in november weggezakt tot het laagste punt in bijna anderhalf jaar tijd. De oorzaak hiervan ligt bij het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) dat, ondanks de snel stijgende inflatie, opvallend ruim blijft.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Amerikaanse Centrale Bank (FED) beraadt zich al langere tijd over het afbouwen van monetaire steunmaatregelen. De centrale bankiers in Europa zijn daar terughoudender in. Hierdoor zijn renteverhogingen in de Verenigde Staten waarschijnlijker dan hier in Europa en dat geeft de dollar steun. De euro-dollarkoers zakte deze week terug tot €1,12, het laagste niveau sinds juli vorig jaar. Aan het begin van de maand stond de koers nog op €1,15. Dit is een behoorlijk forse afwaardering in relatief korte tijd. Ook ten opzichte van het pond is de euro deze maand behoorlijk verzwakt. 

Renteverhoging in VS meer waarschijnlijk 
Op de achtergrond krijgt de dollar ook steun door de positieve arbeidsmarkt in de VS. De werkgelegenheid is in oktober fors gestegen, waardoor er minder werklozen zijn. Deze ontwikkeling maakt het waarschijnlijker dat de inflatie verder oploopt, waardoor de FED sneller geneigd is om de rente verhogen. Vooralsnog gaan analisten ervanuit dat de FED de rente in de tweede helft van volgend jaar opschroeft. In de eurozone is een renteverhoging verder weg. ECB-president Christine Lagarde lieg vorige week nog weten dat in 2022 zich waarschijnlijk geen omstandigheden voordoen die een renteverhoging rechtvaardigen. Dit ondanks dat de inflatie in de eurozone vorige maand is opgelopen tot 4,1%, het dubbele van het niveau dat de ECB nastreeft. De oplopende coronacijfers maken de ECB huiverig om aan de rente te sleutelen. 

Veevoerbedrijven klagen 
Een zwakke euro heeft voor en nadelen. Voor de (agrarische) export is de zwakke munt een steun in de rug. De keerzijde is echter dat overzeese import duurder is. Onder meer veevoerbedrijven en grondstoffenimporteurs klagen de laatste tijd over de zwakke euro die mede debet is aan de torenhoge graanprijzen in Europa. Ook de hoge brandstofprijzen worden versterkt door de zwakke euro.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden