Frans Blok / Shutterstock.com

Achtergrond Klimaat

Agroconcerns zien koolstofboeren wel zitten

2 November 2021 - Jurphaas Lugtenburg - 11 reacties

Door de klimaatconferentie van de Verenigde Naties die momenteel in Glasgow aan de gang is, staat koolstofboeren weer in de belangstelling. Bedrijven zoals Yara, Bayer, Cargill en Rabobank hebben plannen voor of zijn al gestart met een programma voor koolstofboeren. Ook andere bedrijven zijn hiermee bezig. Wordt het een nieuwe trend: de grote agro gerelateerde bedrijven die in de nieuw te ontwikkelen markt voor koolstofboeren stappen?

Het idee achter koolstofboeren is eenvoudig. Boeren nemen teelttechnische maatregelen om CO2 uit de atmosfeer vast te leggen in de bodem, bijvoorbeeld door het telen van groenbemesters of het toepassen van niet kerende grondbewerking. De boer legt de maatregelen die hij neemt vast in een digitaal systeem en verdient daarmee koolstofrechten. Die rechten kunnen vervolgens te gelde gemaakt worden door ze te verkopen aan bedrijven die hun CO2-uitstoot willen compenseren.

Het mes snijdt aan twee kanten
Het lijkt een win-win-situatie. Boeren creëren een extra vaste inkomstenbron naast hun bedrijfsactiviteiten in een, zeker nu, zeer volatiele agrarische markt. En bedrijven of industrieën die moeilijk of niet zijn te verduurzamen zijn, kunnen door de koolstofrechten hun uitstoot toch compenseren. CO2 op deze manier vastleggen en daar verkoopbare rechten aan koppelen is een nieuwe benadering.

De markt staat nog in de kinderschoenen en dat brengt veel onzekerheid met zich mee. Dat zorgt voor twijfel bij de boer en bij de industrie (lees: afnemers). Emissiehandelssystemen zoals het Europese EU ETS bestaan al wel langer en voor de waardering van de 'nieuwe' koolstofrechten is dan ook met een schuin oog naar de ETS-markt gekeken.

Initiatiefnemers van koolstofprojecten zitten voor wat betreft de prijzen in een spagaat. Enerzijds moeten de koolstofrechten voor de boer voldoende opbrengen om genoeg deelnemers te krijgen en daarmee aanbod te creëren. Anderzijds moeten de rechten ook weer niet zo duur worden dat de belangstelling van de industrie wegvalt.

Meer mogelijkheden
Hoewel sommige industrieën zich moeilijk laten verduurzamen, betekent dat niet dat er niets mogelijk is. Voor bijvoorbeeld de staal- of kunstmestindustrie wordt de keuze: gaan we op de bestaande voet verder en kopen we de CO2-uitstoot af met rechten of wordt dat (op termijn) te duur of maatschappelijk onaanvaardbaar en moeten en kunnen we bijvoorbeeld elektrificeren of over op groene waterstof? Zo maakte Tata Steel eerder nog bekend te werken aan volledige verduurzaming van de hoogovens in IJmuiden.

Boer ziet bezwaren
De algemene tendens is dat het een aantrekkelijke manier is voor de boer om te verduurzamen, te werken aan een gezonde bodem en daar ook nog eens een vergoeding voor krijgen. Toch stuit het enthousiasme van de grote bedrijven in de agrosector op veel scepsis bij boeren. Allereerst is er de prijs van de koolstofrechten. Prijzen die genoemd worden door de voornamelijk Amerikaanse initiatieven lopen wat uiteen, maar liggen omgerekend ergens tussen de €30 en €50 per hectare per jaar. Eventuele extra kosten of een lagere opbrengst van het cultuurgewas doen de winst van de koolstofrechten al snel verdampen. Ook de verbinding voor lange termijn, die aan de meeste programma's vast zit en de grote hoeveelheid waardevolle en gevoelige data die bij de toeleveringsbedrijven terecht komt, stuit verschillende boeren tegen de borst.

Nederland wijkt af
Een insider binnen de Nederlandse markt laat weten dat hier de grootste kansen liggen voor de veehouderij. In de Nederlandse akkerbouw worden relatief veel hakvruchten geteeld en die zijn in tegenstelling tot granen of peulvruchten moeilijker te combineren met bijvoorbeeld NGK of groenbemesters. Blijvend grasland laat zich daarentegen wel lenen voor koolstofvastlegging. Met relatief beperkte inspanning kan een veehouder de koolstofvastlegging die toch al plaatsvindt in grasland vermarkten. De grote bedrijven die hiermee bezig zijn, richten zich voornamelijk op de (extensieve) akkerbouw als sector waar de meeste kansen liggen. Daardoor lijkt de kans vooralsnog niet zo groot dat de Nederlandse markt gedomineerd gaat worden door de grote bedrijven in de agrosector. Maar als koolstofboeren echt een vlucht neemt, kan dat ook zo weer veranderen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
11 reacties
Abonnee
cm 2 November 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10894972/agroconcerns-zien-koolstofboeren-wel-zitten]Agroconcerns zien koolstofboeren wel zitten [/url]
Wanneer die agroconcerns eens andersom zouden denken .Nu is hun insteek hoe vul ik mijn probleem zo goedkoop mogelijk in .Oftewel met een aalmoes voor die boer want die denkt toch wel ;zo dat is lekker meegenomen. Betalen naar behoren dan praten we verder moet voor de boer de insteek zijn en niet probleemoplosser voor een appel en een ei.
Abonnee
petatje 2 November 2021
Die insider heeft geen benul van NKG met zijn opmerking over hakvruchten. liever de naam old- sider geven dan.
bblogic 2 November 2021
En als een boer dan na een paar niet kerende grondbewerking weer eens gaat ploegen dan moet hij zeker betalen. Want dan komt die co2 weer vrij. Daarmee leg je je zelf dus volledig aan banden.

Abonnee
Insider 2 November 2021
nu de echte Insider aan het woord.
Surf naar Marin Katusa uit Canada.
Via hem hebben we geinvesteerd in de Private Placement van Carbon Streaming Corporation begin dit jaar aan 1 US dollar per stuk + warrant.
Ga naar de canadese beurs Toronto en kijk naar de prijs NU. Ticker: NETZ ( net zero )De warranten zijn vandaag al meer dan 5 US dollar waard.
Dit is nog maar het begin.
succes allemaal ermee, wij zitten in de boot.

ALLES wat de groot industrie je gaat aanpraten is bull shit.
Abonnee
co 2 happer 2 November 2021
ik zeg : achterover leunen en laten betalen . wij hebben geen co 2 probleem en wel grond . zal alleen maar duidelijker worden komende jaren .
Abonnee
akkerbouwbrabant 2 November 2021
klopt Petatje,

wij doen het al een aantal jaren met akkerbouw. gaat prima. men moet eens volwassen informatie inwinnen voordat men dit soort stukken mag schrijven voor de agrarische bladen
Abonnee
akkerbouwbrabant 2 November 2021
@bblogic. je kan ook 5 cm diep ploegen. doen wij ook altijd met bietenblad na de oogst. en dan gewoon met voorzetwoeler en zaaicombinatie in 1 werkgang tarwe inzaaien. blijft NKG
Abonnee
frog 2 November 2021
Insider schreef:
nu de echte Insider aan het woord.
Surf naar Marin Katusa uit Canada.
Via hem hebben we geinvesteerd in de Private Placement van Carbon Streaming Corporation begin dit jaar aan 1 US dollar per stuk + warrant.
Ga naar de canadese beurs Toronto en kijk naar de prijs NU. Ticker: NETZ ( net zero )De warranten zijn vandaag al meer dan 5 US dollar waard.
Dit is nog maar het begin.
succes allemaal ermee, wij zitten in de boot.

ALLES wat de groot industrie je gaat aanpraten is bull shit.
investeren in shiba inu geeft nog een veel hoger rendement.
Abonnee
frog 2 November 2021
tot welke diepte ploegen blijft het nkg ?
ruud hendriks 2 November 2021
Koolstof in de bodem is mooi voor bodemstructuur, klimaatbestendigheid etc. In de CO2 discussie zet het geen zoden aan de dijk. een rekenvoorbeeld:
Een gemiddelde grond heeft een aanvoer van kilo of 2000 OS nodig om in evenwicht te blijven. Stel je gaat naar anderhalf keer zoveel aanvoert, 3000 kg, dat is al een hele uitdaging. Dan voer je 1000 kg extra OS aan, wat ongeveer 550 kg C is. 550 kg C komt overeen met een 2000 kg CO2, dus 2 ton CO2. Als alle boeren in Nederland dat doen dan heb je op 1,8 miljoen hectare landbouwgrond 3,6 miljoen ton CO2 vastgelegd.
Een gemiddelde Nederlander veroorzaakt door de consumptieve leefstijl 10 ton CO2 per jaar. De landbouw kan dus de uitstoot van 360.000 Nederlanders vastleggen, evenveel als in de stad Utrecht wonen. CO2 vastlegging is mooi meegenomen, prima voor de bodemkwaliteit, maar het klimaat gaan we er niet me redden. dat moet toch echt uit sterke verlaging van de uitstoot komen.
Abonnee
petatje 2 November 2021
Beste Ruud, door je achterhaald denkpatroon, ingegeven door oud ploeglandbouwonderzoek maak je een cruciale fout. Bij NKG vindt er namelijk nauwelijks verbranding van het organisch materiaal plaats, maar daarentegen een efficientere omzetting van plantenresten naar stabiele humus door wormen.
Grondonderzoek bewijzen dit, zij tonen organische stofgehaltes van percelen die stijgen in 5 jaar NKG zonder aanvoer van compost etc. of vaste mest met tienden van procenten. Het zou goed zijn Ruud als je je op internet eens verdiepte in echte bodemkennis uit het buitenland, bijv Duitsland, Zwitserland of Frankrijk waar ze veel langer bezig zijn met fundementeel onderzoek dat onafhankelijk van commerciele motieven plaatsvindt. Daar zit veel meer kennis op het gebied van bodemprocessen dan in Nederland.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden