smereka / Shutterstock.com

Nieuws Mechanisatie

John Deere lamgelegd door grootste staking in 35 jaar

30 Oktober 2021 - Niels van der Boom - 4 reacties

Meer dan 10.000 medewerkers in veertien Amerikaanse fabrieken van John Deere hebben al twee weken het werk neergelegd. Het is de grootste staking in meer dan dertig jaar. Terwijl de groengele gigant afstevent op zijn beste financiële jaar ooit, komen medewerkers er volgens hen maar bekaaid vanaf. Dat schiet in het verkeerde keelgat.

De laatste keer dat Deere & Co met zo'n grote staking te maken kreeg, was in 1986. Die duurde uiteindelijk maar liefst vijf maanden. Of dat wordt herhaald is nog maar de vraag. Inmiddels ligt het werk in veertien fabrieken nu ruim twee weken stil. Zij eisen betere pensioenvoorwaarden die massaal zijn afgewezen door de arbeiders.

De druppel
De schamele salarisverhoging en het magere pensioenplan komen op een zeer ongelukkig moment. Deere & Company stevent namelijk af op zijn beste financiële jaar ooit. Het dividend per aandeel stijgt 17% en de CEO krijgt een salarisverhoging van 160%. Het was de spreekwoordelijke druppel voor 10.000 medewerkers. De fabrieken in Europa zijn niet getroffen. Het gaat om fabrieken in Iowa, Illinois en Kansas waar allerlei onderdelen en machines worden gemaakt.

De vorige afspraak die vakbond UAW in 2015 met Deere maakte, kwam met de hakken over de sloot. Veel medewerkers waren destijds zwaar ontevreden. Het nieuwe voorgestelde contract kon op nog minder steun rekenen. Geen betaalde overuren meer, geen salarisstaffel op basis van gewerkte jaren en 20% eigen bijdrage voor de gezondheidszorg (nu nog gratis). Met dit pakket startte de onderhandelingen al barslecht en die situatie is sindsdien niet verbeterd. Een medewerker laat in de Amerikaanse pers weten een jaarsalaris van $20.000 te hebben (€17.170) terwijl zij er al tien jaar werkt.

Kantoorpersoneel aan de band
Medewerkers die niet bij de vakbond zijn aangesloten, en die veelal op kantoor werken, worden nu ingezet om de productielijnen te bemannen. De wereldwijde landbouwmachineindustrie kampt met enorme tekorten en productieachterstanden door het coronavirus. Een all-out staking is het laatste wat John Deere nu kan gebruiken. Bovendien is de oogst in volle gang. Het bedrijf probeert daarom om de onderdelenvoorziening en serviceafdeling wel te laten draaien.

De vakbond en Deere onderhandelen inmiddels weer over de eisen. Dat moet snel gebeuren want op 31 oktober eindigt het financieel jaar voor Deere & Co. De vakbond had gehoopt om voor het financieel jaar 2022 een deal te kunnen maken. De kans dat dit nu gebeurt is minimaal. UAW heeft meer dan $700 miljoen in de oorlogskas om de salarissen van hun leden door te betalen. Wat hun zaak sterkt is dat sprake is van een groot arbeiderstekort in de industrie. Deere & Co kan simpelweg niet zonder hun mensen. Daar hangt wel een prijskaartje aan.

Waarde aandeel stijgt
Opvallend genoeg heeft de koers van het aandeel van Deere & Co zich wel aardig hersteld. Vlak voor de staking bereikte die zijn laagste waarde sinds half juni. In augustus en september herstelde de koers sterk nadat het 2020 gebruikte om fiks in waarde te stijgen. Sinds het dieptepunt in maart 2020 is de koers inmiddels 164% in waarde toegenomen. Beleggers zien Deere als een 'veilige haven' en stabiele factor in deze roerige coronatijden.

Wat klanten van John Deere merken van de stakingen is nog onzeker. Op z'n minst betekent het dat leveringen van trekkers, oogstmachines en werktuigen verder vertraagd worden. Volgens insiders bedraagt de levertijd in ons land inmiddels zo'n negen maanden voor een nieuwe trekker.

Productieproblemen
Ook de andere twee full-liners in de 'grote drie' van de landbouwwereld (CNH Industrial en Agco) moeten draconische maatregelen nemen omwille van het onderdelentekort. CNH Industrial (het moederbedrijf achter New Holland, Case IH en Steyr, sloot voor acht dagen zijn deuren in Europa half oktober. Een tekort aan halfgeleiders is hier de directe veroorzaker van. Ook Agco heeft problemen met onderdelenleveringen. Vooral banden zijn een probleem, maar ook de eerder genoemde halfgeleiders en microchips.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Abonnee
th 30 Oktober 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10894936/john-deere-lamgelegd-door-grootste-staking-in-35-jaar]John Deere lamgelegd door grootste staking in 35 jaar[/url]
De kans dat de grote fabrieken meer zullen moeten gaan delen met de hardwerkende is gelukkig nog nooit zo groot geweest.
Karel 31 Oktober 2021
Wie is hier de hardwerkende, de man die 7 uur in de lijn onder dak met vakantiegeld staat OF de man die de duur betaalde hoop ijzer moet terug verdienen door in weer en wind en met ongeregelde uren moet werken.
Noord 31 Oktober 2021
Karel schreef:
Wie is hier de hardwerkende, de man die 7 uur in de lijn onder dak met vakantiegeld staat OF de man die de duur betaalde hoop ijzer moet terug verdienen door in weer en wind en met ongeregelde uren moet werken.
Lol, precies zo is het.
Abonnee
onderduiker 31 Oktober 2021
Karel schreef:
Wie is hier de hardwerkende, de man die 7 uur in de lijn onder dak met vakantiegeld staat OF de man die de duur betaalde hoop ijzer moet terug verdienen door in weer en wind en met ongeregelde uren moet werken.
je moet niets en er is werk genoeg in de lijn voor jou met vakantiegeld.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Mechanisatie

Omzet trekkerfabrikanten koelt af na topjaren

Nieuws Agribusiness

Recordwinst voor John Deere, 2024 minder positief

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden