Een handreiking namens de landbouw aan het kabinet, waarbij in ruil daarvoor weer ontwikkelingsruimte voor boeren zou ontstaan, de stikstofcrisis werd opgelost en er ook nog enkele miljarden de agrarische sector zouden instromen. Dat was het idee achter het inmiddels naar de prullenbak verwezen plan van AgriNL.
In hoofdlijnen was dat helemaal nog niet zo'n gek plan, valt te horen bij diverse spelers in de landbouw. Ook Tjibbe Joustra, voorzitter van AgriNL, probeert die boodschap nog eens voor het voetlicht te brengen.
Uit het niets
Het plan is ondertussen gestruikeld over de lancering ervan, zoals ook gebeurd is met eerdere opzetjes in deze richting met medewerking van oud-minister Cees Veerman (foto) en oud FrieslandCampina-bestuurder Frans Keurentjes. En misschien valt ook het plan van ABD-topconsult in deze categorie. Kenmerk van al deze plannen is dat ze allemaal als uit het niets op tafel komen, zonder dat daarvoor de steun van boeren op geloofwaardige wijze is getoetst. Laat staan dat die steun is verworven. Het is over hen, maar zonder hen en dan in de vorm van overvaltactiek.
Dodelijk aan het plan van AgriNL was overigens ook dat werd gerekend met foute cijfers. Van captains of industry zijn de verwachtingen hoger.
Geen tijd
Het verkrijgen van boerensteun is inderdaad lastig, met name door alle onderlinge verdeeldheid. Daarbij kost het vinden van draagvlak voor grote veranderingen veel tijd. De politiek denkt (vaak) dat die tijd er niet is, en handelt overeenkomstig. Misschien is het daar wel dat de problemen beginnen. Het kabinet identificeert een probleem en wil (te) snel een idee hoe dat op te lossen.
Schnabbelcircuit
Deskundigen en oude bekenden worden in de arm genomen om oplossingen aan te dragen. Steeds vaker zijn dat niet meer instituten van naam, maar 'consultants' die zich op eigen titel laten vergoeden. Wie de moeite neemt om voor een digitale zoektocht, vindt daarvoor genoeg bewijs. Dit schnabbel-circuit vergroot ook het vertrouwen niet in de besluitvormingsprocessen. Want, wie vertegenwoordigen zij?
Doodlopend
Het fiasco met AgriNL van deze week laat zien dat doorgaan met de inzet van 'old boys', private schnabbelaars en captains of industry, die zelf de pijn van de veranderingen niet hoeven voelen, een doodlopende weg is. Hoe lastig ook, zonder boeren zelf aan tafel blijft de weerstand enorm. Zelfs als het aantal boeren in Nederland enorm is geslonken.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10894731/old-boys-trekken-zonder-boer-de-landbouw-niet-vlot]Old boys trekken zonder boer de landbouw niet vlot [/url]