Shutterstock

Nieuws Financiering

Stijgende kredietkosten op til voor Nederlandse boer

13 Oktober 2021 - Wouter Baan - 3 reacties

De Nederlandse landbouw wordt waarschijnlijk geraakt in de portemonnee door de invoering de zogeheten Basel 4-regeling. Dit houdt in dat banken anders gaan financieren, waarbij het onderpand minder zwaar meeweegt in het risicoprofiel van een onderneming. Hoewel deze - nogal complexe - materie nog niet tot Europese wetgeving is verankerd, gaan de kredietkosten voor boeren linksom of rechtsom toenemen.

Basel 4, het raamwerk waarin wereldwijd kapitaal- en kredieteisen worden afgesproken, houdt kortweg in dat individuele banken in Europa minder vrijheid krijgen bij het maken van interne financieringsmodellen. Dit gaat grote gevolgen hebben voor de manier waarop banken omgaan met het verstrekken van kapitaal. "Voor Nederlandse banken kunnen de gevolgen bijzonder groot zijn", aldus Bas Brouwers, vice voorzitter van Nederlandse Vereniging van Banken (NvB) en tevens CFO bij Rabobank. Dit zei hij bij een technische briefing van de NvB over de gevolgen van Basel 4.

Europese standaardbenadering voor risicoprofiel
Waarom het effect voor Nederlandse banken groter is dan van geldverstrekkers in Zuid-Europa is op het eerste oog nogal cryptisch. Nederlandse banken hebben relatief veel zekerheden in hun kapitaalverstrekkingen opgebouwd, maar juist op dit punt wringt de schoen. Omdat Nederlandse banken van oudsher op zekerheid financieren, hoeven zij met de huidige wetgeving (op basis van interne modellen) minder hoge kapitaalbuffers aan te houden dan Basel 4 straks voorschrijft. "Hoe hoger het onderpand, des te meer zekerheid heeft een bank immers dat de lening wordt afbetaald", aldus Brouwers.

Door Basel 4 komt de winstgevendheid van banken onder druk

Bas Brouwers (vice voorzitter NvB)

Basel 4 schrijft banken in Europa vanaf 2027 een standaardbenadering voor bij het afwegen van de financieringsrisico's. Die liggen hoger dan Nederlandse banken nu doorgaans hanteren. Dit betekent - kort door de bocht - dat banken straks meer buffers moeten aanhouden. Door Basel 4 komt de winstgevendheid van Nederlandse banken onder druk te staan, omdat de winsten moeten worden aangewend voor het opbouwen van buffers. 'Winstgevendheid is dan niet vanzelfsprekend', stelt Brouwers. Banken gaan dit waarschijnlijk oplossen door hogere kredietkosten door te berekenen naar hun klanten.

Vooral landbouw wordt geraakt
De landbouw wordt door de NVB specifiek als sector genoemd die de gevolgen van de regelgeving gaat sterk ondervinden. Net zoals de woningbouw en de energiesector. Nederlandse boeren en tuinders financieren van oudsher sterk op onderpand middels waardevaste activa in de vorm van landbouwgrond en kassen, maar dat weegt straks minder zwaar mee als zekerheid. Dit is een tegenvaller, vindt de NVB, omdat juist in deze sectoren een duurzaamheidstransitie plaatsvindt die vaak afhankelijk is van vreemd kapitaal.

Dit jaar nog wordt het voorstel verwacht voor de Europese wettelijke verankering van Basel 4. Vervolgens moet het Europees parlement en de Europese raad nog instemmen met het voorstel. Afspraken zijn gemaakt dat dit voor 2023 moet gebeuren, maar dat is volgens Onno Steins, senior-adviseur toezicht bij de (NvB) niet waarschijnlijk. Vanuit met name de Noordwest-Europese landen als Duitsland, Denemarken en Frankrijk is er veel weerstand. Hoewel Basel 4 op de inhoud mogelijk nog gaat veranderen, staan de contouren min of meer vast. Linksom of rechtsom kunnen Nederlandse boeren straks worden geconfronteerd met hogere financieringskosten, verwacht Brouwers. De Nvb zegt er alles te doen om de aanstaande Basel 4-regels om te buigen in het voordeel van Nederland. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
th 14 Oktober 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10894668/stijgende-kredietkosten-op-til-voor-nederlandse-boer]Stijgende kredietkosten op til voor Nederlandse boer[/url]
En waarom zou de landbouw meer moeten betalen???
Abonnee
onderduiker 14 Oktober 2021
Europese wetgeving
Zal onze Mark wel voor zijn om straks zelf een goedbetaalde aan over te houden
info 14 Oktober 2021
Zoiets heet toch kartelvorming moet hier de NMA niet aan te pas komen. Waar is de vrije markt ook op valuta niveau.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden