Albert Heijn

Nieuws Agro-Nutri Monitor 2021

ACM: 'Onteigen boer die niet duurzaam kan produceren'

11 Oktober 2021 - Linda van Eekeres - 5 reacties

Om de verduurzaming van de landbouw te bevorderen, moet de productie worden beperkt en de vraag worden gestimuleerd. Dat stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De suggesties om dit te bewerkstelligen, variëren van verhoging van duurzaamheidseisen tot onteigening van boeren die niet kunnen omschakelen.

De ACM, waar onder meer de voormalige kartelwaakhond NMa in is opgegaan, schrijft dit in een brief aan het ministerie van Landbouw bij de presentatie van de zogeheten Agro-Nutri Monitor 2021. Volgens de autoriteit is de hogere prijs van duurzame producten de grootste belemmering voor het verder verduurzamen van de landbouw. Veel consumenten zijn op dit moment niet bereid hiervoor meer te betalen als er een goedkoper regulier geproduceerd alternatief is. Omdat de Nederlandse landbouw voor het grootste deel afhankelijk is van de export, moet volgens de ACM ook de consument in het buitenland eigenlijk meer willen betalen.

Om de binnenlandse duurzame vraag te bevorderen, kan volgens de ACM worden gedacht aan subsidies voor boeren die duurzaam produceren en aan een btw-verlaging. Voor de export ziet de autoriteit heil in "meer samenwerking tussen duurzaamheidskeurmerken op Europees niveau. Daardoor kan de betalingsbereidheid van consumenten in het buitenland toenemen." Het is volgens de ACM echter 'onaannemelijk dat alleen vraagstimulerende maatregelen genoeg zijn'.

Vrijwillige uitkoop of onteigening
Als voorbeeld van productiebeperkende maatregelen geeft de ACM: afspraken tussen boeren en binnen productieketens om aan hogere duurzaamheidsnormen te voldoen, het verhogen van wettelijke minimumduurzaamheidseisen binnen de Europese Unie of in Nederland, vrijwillige uitkoop van boeren die regulier produceren en niet kunnen omschakelen of, in het uiterste geval, onteigening van boeren.

In de praktijk zal het gaan om een combinatie van maatregelen die vallen binnen deze oplossingsrichtingen, geeft ACM aan. "Deze maatregelen hebben uiteraard ingrijpende gevolgen voor de sector die nader moeten worden onderzocht", aldus de brief. De ACM specificeert overigens nergens wat de minimumeisen voor duurzaamheid zijn en in welke omstandigheden een agrarisch bedrijf niet kan 'overschakelen' op een duurzame bedrijfsvoering.

Meer inzicht in prijsontwikkeling
Het ministerie van Landbouw wilde meer inzicht in de prijsontwikkeling van reguliere en duurzame agrarische producten. Ook wilde het ministerie een beeld krijgen van de belemmeringen voor primaire producenten bij een overstap naar duurzame landbouw. De resultaten van de Agro-Nutri Monitor 2021, uitgevoerd door Wageningen Economic Research, bevestigen de resultaten uit de eerste monitor van 2020. En dat is dat de hogere kosten van biologische productie voor de meeste producten worden vergoed door de meerprijs die zij voor deze producenten ontvangen. Wageningen UR onderzocht zeven producten: uien, spruitkool, peren, tomaten, melk, varkensvlees en tafelaardappelen.

Wet oneerlijke handelspraktijken landbouw handhaven
Om duurzaamheid verder te stimuleren, ook in de agrarische sector, heeft de ACM de leidraad duurzaamheidsafspraken opgesteld. Ook heeft de ACM de leidraad duurzaamheidsclaims geschreven met als doel consumenten te beschermen tegen misleidende claims op het gebied van duurzaamheid en om eerlijke concurrentie op dit gebied te stimuleren. Vanaf 1 november kunnen boeren, tuinders, vissers en veel verwerkers van voedsel oneerlijke handelspraktijken bij de ACM melden. Vanaf dat moment gaat de ACM de Wet oneerlijke handelspraktijken landbouw- en voedselvoorzieningsketen handhaven.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Abonnee
Jan V 11 Oktober 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10894585/acm-onteigen-boer-die-niet-duurzaam-kan-produceren]ACM: 'Onteigen boer die niet duurzaam kan produceren'[/url]
Waarom altijd onderaan bij de boer beginnen? Is het niet veel beter om te beginnen met de fabrikanten te verplichten bijv "duurzaam" geteelde aardappelen voor hun chips en andere (te) dure produkten te gebruiken? Hoe meer bewerkingen voedsel ondergaat hoe duurder het wordt en hoe ongezonder. 2 vliegen in 1 klap zou je zeggen. Maar ja de fabrikanten en multinationals hebben pluche zetels (RvC) weg te geven dus die gaan onze politici echt niet aanpakken.
Abonnee
grijze haren 11 Oktober 2021
waar moet de consument de centjes halen ????
gas electra onroerend goed belasting en benzine dan is gauw de bodem bereikt van de portemonnee en de voedselbank kan nu alle aanvragen al niet met ja beantwoorden
Abonnee
Vrij grof 12 Oktober 2021
Eerst maar eens de minder duurzaam geteelde import blokeren.
Abonnee
onderduiker 12 Oktober 2021
grijze haren schreef:
waar moet de consument de centjes halen ????
gas electra onroerend goed belasting en benzine dan is gauw de bodem bereikt van de portemonnee en de voedselbank kan nu alle aanvragen al niet met ja beantwoorden
gezond eten is niet duur, dus daar zit het knelpunt niet. en eten is een levensbehoefte en dat kun je van andere dingen niet altijd zeggen
ikke 13 Oktober 2021
Toch raar, niemand wil eraan, de consument niet, de boer niet, en toch wil de overheid het erdoor drukken, waar is men mee bezig?
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden