Onteigening is een regulier middel dat op dit moment ook wordt ingezet, onderstreepte demissionair landbouwminister Carola Schouten vanmiddag (dinsdag 7 september) meermaals tijden het vragenuur in de Tweede Kamer. Zij reageerde op de uitgelekte scenario's voor het stikstofbeleid, waarin grootschalig opkopen en onteigening van agrarische bedrijven een prominente rol spelen. Schouten: "Maar het is nooit het beginpunt van de discussie."
"Nee, ik wil niet van de boeren af", reageerde de minister op SGP-Kamerlid Roelof Bisschop. "Ik denk wel dat agrarische bedrijven op bepaalde locaties niet langer door kunnen gaan. En daar moeten we voor zorgen dat we ook de maatregelen hebben die daar voor nodig zijn." Onteigening is altijd een laatste middel dat je hebt, aldus Schouten. Ze haalde de motie van de Kamer aan om piekbelasters op te kopen. "Dat moet ook op een manier dat als zij dat zelf niet willen, dat wij daartoe dan toch overgaan. Die middelen bestaan al."
"Op dit moment vindt er gewoon onteigening plaats. Het middel bestaat, het wordt nu ook toegepast. Mijn punt is: je begint er nooit mee. Je begint altijd door eerst te kijken: wat zijn de opties, wat zijn de wensen, ook van de boeren. Daar ga je letterlijk mee aan de keukentafel. Maar als het zo is dat we echt niet anders kunnen - omdat je anders toch in de problemen komt met die natuurgebieden en ook met de consequenties voor bijvoorbeeld de woningbouw - dan moet je toch zeggen: het gaat hier niet meer lukken en dan is onteigening een instrument dat je kunt inzetten."
Tijdig duidelijkheid geven
Schouten gaf toe: "De scenario's die wij hebben voorgelegd, komen inderdaad vanuit het kabinet. En daar hebben wij het PBL (Planbureau voor de Leefomgeving) gevraagd: kijk eens wat dat betekent voor de opgaves die wij hebben." Over deze doorberekeningen zei ze ook: "Dit zijn scenario's die wij hebben doordacht: hoe zou je als je verder denkt - als je weet dat in 2035 nog een grote opgave ligt - tijdig duidelijkheid kunnen geven, waarop boeren, maar ook andere sectoren, investeringsbeslissingen op kunnen baseren of hun keuzes voor de toekomst op kunnen maken. Dat vind ik belangrijk, dat je daar niet tot het allerlaatste moment mee wacht. Hier zien we ook dat de laatste tijd diverse rapporten zijn verschenen, gevraagd en ongevraagd, over hoe je verder zou kunnen komen. Dan vind ik het ook mijn taak om te zorgen dat er in ieder geval wel scenario's klaarliggen, ook omdat het vraagstuk wel urgent is."
'Uitgangspunt onteigenen voor CDA onbespreekbaar'
Op de vraag van Joris Thijssen (PvdA) voor welk scenario het kabinet gaat kiezen en wanneer er duidelijkheid wordt geven aan de boeren, was Schouten kort: "Dat ligt aan de formatie." Volgens CDA-Kamerlid Derk Boswijk is 'het uitgangspunt onteigenen' voor het CDA onbespreekbaar. "Omdat het ook onnodig en kostbaar en alleen maar tijdrovend is. We hebben al te maken met een sector die elk jaar 3% afneemt."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10894046/onteigening-is-altijd-een-laatste-middel-dat-je-hebt]'Onteigening is altijd een laatste middel dat je hebt'[/url]