Rijksoverheid

Politiek Stikstof

'Onteigening is altijd een laatste middel dat je hebt'

7 September 2021 - Linda van Eekeres - 3 reacties

Onteigening is een regulier middel dat op dit moment ook wordt ingezet, onderstreepte demissionair landbouwminister Carola Schouten vanmiddag (dinsdag 7 september) meermaals tijden het vragenuur in de Tweede Kamer. Zij reageerde op de uitgelekte scenario's voor het stikstofbeleid, waarin grootschalig opkopen en onteigening van agrarische bedrijven een prominente rol spelen. Schouten: "Maar het is nooit het beginpunt van de discussie."

"Nee, ik wil niet van de boeren af", reageerde de minister op SGP-Kamerlid Roelof Bisschop. "Ik denk wel dat agrarische bedrijven op bepaalde locaties niet langer door kunnen gaan. En daar moeten we voor zorgen dat we ook de maatregelen hebben die daar voor nodig zijn." Onteigening is altijd een laatste middel dat je hebt, aldus Schouten. Ze haalde de motie van de Kamer aan om piekbelasters op te kopen. "Dat moet ook op een manier dat als zij dat zelf niet willen, dat wij daartoe dan toch overgaan. Die middelen bestaan al."

"Op dit moment vindt er gewoon onteigening plaats. Het middel bestaat, het wordt nu ook toegepast. Mijn punt is: je begint er nooit mee. Je begint altijd door eerst te kijken: wat zijn de opties, wat zijn de wensen, ook van de boeren. Daar ga je letterlijk mee aan de keukentafel. Maar als het zo is dat we echt niet anders kunnen - omdat je anders toch in de problemen komt met die natuurgebieden en ook met de consequenties voor bijvoorbeeld de woningbouw - dan moet je toch zeggen: het gaat hier niet meer lukken en dan is onteigening een instrument dat je kunt inzetten."

Tijdig duidelijkheid geven
Schouten gaf toe: "De scenario's die wij hebben voorgelegd, komen inderdaad vanuit het kabinet. En daar hebben wij het PBL (Planbureau voor de Leefomgeving) gevraagd: kijk eens wat dat betekent voor de opgaves die wij hebben." Over deze doorberekeningen zei ze ook: "Dit zijn scenario's die wij hebben doordacht: hoe zou je als je verder denkt - als je weet dat in 2035 nog een grote opgave ligt - tijdig duidelijkheid kunnen geven, waarop boeren, maar ook andere sectoren, investeringsbeslissingen op kunnen baseren of hun keuzes voor de toekomst op kunnen maken. Dat vind ik belangrijk, dat je daar niet tot het allerlaatste moment mee wacht. Hier zien we ook dat de laatste tijd diverse rapporten zijn verschenen, gevraagd en ongevraagd, over hoe je verder zou kunnen komen. Dan vind ik het ook mijn taak om te zorgen dat er in ieder geval wel scenario's klaarliggen, ook omdat het vraagstuk wel urgent is."

'Uitgangspunt onteigenen voor CDA onbespreekbaar'
Op de vraag van Joris Thijssen (PvdA) voor welk scenario het kabinet gaat kiezen en wanneer er duidelijkheid wordt geven aan de boeren, was Schouten kort: "Dat ligt aan de formatie." Volgens CDA-Kamerlid Derk Boswijk is 'het uitgangspunt onteigenen' voor het CDA onbespreekbaar. "Omdat het ook onnodig en kostbaar en alleen maar tijdrovend is. We hebben al te maken met een sector die elk jaar 3% afneemt."  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
Kjol 7 September 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10894046/onteigening-is-altijd-een-laatste-middel-dat-je-hebt]'Onteigening is altijd een laatste middel dat je hebt'[/url]
Moeten we het uberhaupt nog over dit rare mens hebben??
Abonnee
knor 7 September 2021
als je wilt onteigenen dan moet het voor de inzet van dit instrument een hoger doel dienen, ik waag het te betwijfelen of 1 ha grasland of akkerland meer stikstof uitstoot dan 1 ha bouwkavels of wegen, kortom je gaat ermee per oppervlakte eenheid op achteruit. ik ben benieuwd of dit stand houdt bij een rechter als het uitgangsdoel is stikstof vermindering.
Abonnee
geitehouder 7 September 2021
Ze durft nogal, tengevolge van waardeloos beleid gewoon onteigenen.

Daarvoor zit je daar niet!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Grond

Denemarken offert 10% landbouwgrond op voor bos

Analyse Melk

Ngo's voor krimp, maar jagen schaalvergroting aan

Achtergrond Stikstofstemming

Kissebissen en schuiven met bal over mestaanpak

Achtergrond Stikstofstemming

Mestkrimp blijft nog te hete aardappel voor sector

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden