Jan van Dasler / Shutterstock.com

Nieuws FDF en DDB

'Nederland 1,5 jaar onnodig in stikstofwurggreep'

21 Juli 2021 - Linda van Eekeres

Nederland is door de overheid anderhalf jaar onnodig in de stikstofwurggreep gehouden, vinden Farmers Defence Force (FDF) en Dutch Diarymen Board (DDB). "Omdat het Landbouw Collectief in november 2019 al de enige, praktisch uitvoerbare oplossing aandroeg."

Dit schrijven de besturen van de organisaties in een nieuwsbericht op de website van Farmers Defence Force, naar aanleiding van de brief die landbouwminister Carola Schouten dinsdag 20 juli aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Daarin maakte zij bekend dat er door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit met meerdere agrarische partijen afspraken zijn gemaakt over meer weidegang, stapsgewijs minder ruwe eiwit in veevoer en het verdund met water uitrijden van mest.

"Uit de nu gepresenteerde brief blijkt dat ambtenaren en ministers onder Rutte III, Nederland anderhalf jaar onnodig in de stikstofwurggreep hebben gehouden. Dit omdat het Landbouw Collectief in november 2019 al de enige, praktisch uitvoerbare oplossing aandroeg."

Een harde voorwaarde van het Landbouw Collectief was dat er een vergoeding zou komen voor de stikstofreductie van boeren. "In de brief van 20 juli stelt de demissionair minister dat de maatregelen op het gebied van voer en weidegang 'weinig tot geen kosten vergen van boeren'. De besturen vinden dat 'erg kort door de bocht en bovendien niet onderbouwd'. "En zelfs al kost het weinig: de inspanningen van de boeren leveren de maatschappij ruimte en mogelijkheden op."

Extra maatregelen die uitvoerbaarheid frustreren
Wat de besturen vooral missen in de brief is de uitvoerbaarheid van de voorgestelde maatregelen. Er zijn in anderhalf jaar veel extra maatregelen ingevoerd die de uitvoerbaarheid in de praktijk fors frustreren, aldus de partijen, zoals: het voorstel van CDM om weiden te verbieden tijdens droogte; de nieuwe maatregel dat een drachtig dier minder dan 10% van de dracht niet meer vervoerd mag worden; de 20/80-regeling (80% grasland verplicht) voor derogatiebedrijven (water bij de mest betekent meer benutting en meer eiwit); en de 20 graden regeling voor derogatiebedrijven.

De partijen melden: "Halverwege dit seizoen zijn er al bijna geen dagen geweest dat er uitgereden kon worden beneden de 20 graden." Tevens hebben de provincies en waterschappen in toenemende mate beregeningsverboden opgelegd, aldus de organisaties.

'Agropartijen hebben geen mandaat'
De besturen vinden dat de genoemde agropartijen (LTO, NAJK, Biohuis, BoerenNatuur en Netwerk GRONDig, Nevedi en Cumela) niet kunnen spreken namens de sector. "Het gros van de door haar benoemde partijen heeft geen leden melkveehouders en derhalve geen mandaat." 

De organisaties sluiten af met: "Het Landbouw Collectief bood in november 2019 de oplossing en zal ook in 2021 noodzakelijk zijn."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden