Shutterstock

Politiek Stikstof

Weer nieuw advies voor drastische krimp veestapel

25 Juni 2021 - Dick Veerman* - 12 reacties

Landbouwminister Carola Schouten ontvangt binnenkort een nieuw advies waarin een drastische inkrimping van de veestapel wordt bepleit om woningbouw en natuur mogelijk te maken. Hierbij moeten alle piekbelasters op zandgronden verdwijnen en de veehouderij in met name het Groene Hart en de Gelderse Vallei fors worden afgebouwd. 

Dit meldt De Telegraaf en blijkt uit stukken die op de diverse appgroepen van Farmers Defence Force (FDF) zijn verschenen. FDF heeft inmiddels onder het mom 'aanpakkendiezooi' een landelijke actiedag aangekondigd op woensdag 7 juli, nadat de inhoud van het advies uitlekte. De samenstellers van dit advies vormen een gelegenheidsdenktank, bestaande uit onder meer stikstofexport en ecoloog Jan-Willem Erisman (Universiteit van Leiden, Centrum voor Milieuwetenschappen), landbouweconoom en Rli-lid Krijn Poppe, oud-landbouwminister Cees Veerman (CDA), oud-boerenvoorman Hans Huijbers (ZLTO) en landschapsarchitect Berno Strootman. Zij presenteren de Haagse politiek het plan 'Naar een ontspannen Nederland'.

Zij bouwt voort op een eerder advies van een groep onder aanvoering van oud-landbouwminister Cees Veerman in maart van dit jaar. Demissionair minister Schouten had om dit advies gevraagd. Dit kan worden meegenomen in de formatie van een nieuw kabinet. Niet uit te sluiten valt dat het huidige demissionaire kabinet ook extra maatregelen wil nemen, omdat stikstof naast corona als politieke topprioriteit wordt gezien.

Landschapsboeren
Kort geschetst, wil het plan een woon-landschapspark met een lage agrarische ammoniak-uitstoot in het veenweidegebied creëren tussen de grote Zuid-Hollandse steden en Utrecht en het gebied tussen Amersfoort, Nijkerk en Arnhem boven Rijn en Waal (de Gelderse Vallei). In Zuid-Holland wordt de waterstand verhoogd om de bodem niet verder te laten verzakken in de Gelderse Vallei worden boeren voor dagelijkse voedselproductie uitgekocht en kan uitsluitend nog kleinschalig voor niche-markten worden geboerd. Het boerenbedrijf in beide gebieden dient voornamelijk ecologische en landschapsdoelen. Boeren moeten daarvoor als maatschappelijke dienst beloond worden om rendabel te kunnen opereren.

Daarbij komen reeks andere maatregelen die agrarisch Nederland treffen, zoals het uitkopen van alle piekbelasters op zandgronden en het opkopen, extra afromen of korten op zowel de dierrechten als de fosfaatrechten. Daarbij moeten er onder meer ook allerlei eisen worden gesteld aan de verhandelbare rechten. Geopperd wordt op sturen aan biodiversiteit, lucht, landschap en water via onder meer begrenzing van de ammoniak en CO2-uitstoot. Intensieve veebedrijven krijgt het hierbij bijvoorbeeld lastiger om rechten aan te kopen dan extensieve bedrijven. Dit moet leiden tot een reductie van de stikstofemissie van 50% (Groene Hart) tot 66% (zowel Gelderse Vallei als de piekbelasters zandgronden).

Rendabele bedrijsvoering
In De Telegraaf komen vanmorgen Erisman en Veerman aan het woord. Zij lichten toe dat het plan integraal is en zowel naar stikstof, CO2 (verdroging van veenweide stoot een aanmerkelijke hoeveelheid klimaatgassen uit) als waterkwaliteit aanpakt. Ze benadrukken dat er wel geboerd kan blijven worden in het as die door het midden van ons land loopt. Daar willen ze een ecologisch woon-natuurpark vestigen met daartussen natuurinclusief werkende gemeenschapsboeren. Die het moeten het hebben van directe vormen van verkoop om een rendabele vorm van bedrijfsvoering te kunnen realiseren.

De implicaties van het plan - dat zich opstelt naast of tegenover het stikstofplan van LTO en de werkgevers van VNO-NVW en Bouwend Nederland (ter waarde van €15 miljard) - lijken te zijn dat in het Zuiden en Noorden van het land intensiever geboerd kan worden. Het gevolg daarvan is dat de grondprijzen voor boeren daar verder stijgen met navenant gevolgen voor hun internationaal gezien ook nu al hoge productiekosten. Dat compliceert niet alleen hun positie op de mondiale markt, maar ook die op de interne EU-markt. Het plan heeft daarom vermoedelijk ook gevolgen voor boeren buiten de strook die door het midden van het land wordt gecreëerd.

Onder boeren stijgt de spanning vermoedelijk, maar de rest van Nederland kan met dit plan inderdaad weer bouwen, rijden en mogelijk zelfs vliegen. De politiek ontspant en kan gemakkelijker tot de vorming van een nieuw kabinet komen.

Nieuw soort Central Park als eigentijds Open Lucht Museum
Burgers kunnen net buiten de grote steden gaan wonen in een nieuw Nederlands experiment in de openbare ruimte die we in ons land al eeuwen steeds opnieuw inrichten: de de tuin-natuur-stad als een soort bebouwd Central Park met echte natuur en 'echte boeren' uit het begin van de vorige eeuw tussen Rotterdam-Den Haag met Utrecht in het midden en Arnhem in het Oosten.

Toeristisch sluit het prachtig aan bij het Open Lucht Museum dat in Arnhem is gevestigd. Gegeven de geldende romantiek van het natuurlijke leven, is niet ondenkbaar dat de waarde van de huizen in het gebied snel gaat opkruipen naar de waarde van woningen in de stad.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dick Veerman*

Dick Veerman is hoofdredacteur van Foodlog.nl. Dit artikel is mede samengesteld met de redactie van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
12 reacties
Abonnee
Kjol 25 Juni 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10892974/weer-nieuw-advies-voor-drastische-krimp-veestapel]Weer nieuw advies voor drastische krimp veestapel[/url]
Ik verwacht dat de LTO voor dit plan is.
Abonnee
jan4072 25 Juni 2021
Stop met verwachting het is al werkelijkheid. Er staat al dat boerenvoorman Hans Huijbers (ZLTO) en CDA Cees Veerman in het complot zitten. Ben wel blij dat ik geen CDA heb gestemd en ook geen lid ben van LTO
Abonnee
frog 25 Juni 2021
De heer Veerman is net zo links als de heer van Agt dus verwacht van hem niks goeds voor de landbouw.
Abonnee
gerard 25 Juni 2021
zolang de voorraad in de supermarkt op peil blijft zulen ze in Den Haag niet van gedachte veranderen
Abonnee
droevig 25 Juni 2021
Ik had verwacht nog wel even te kunnen boeren in Nederland. Maar het blijkt slechts in kwestie van tijd dat dat gewoon verboden wordt en blijkbaar vind niemand dat gek.
Abonnee
mt 25 Juni 2021

Ze moeten hier snel langskomen, en goed betalen voor de zeis! En dan stoppen we er het liefst vandaag dan morgen mee, wij hebben geen zin meer om jarenlang het boe-mannetjes van de samenleving te zijn, terwijl heel de gekke wereld volgas gaat!!

Daarbij de torenhoge kosten icm jaren 80 melkprijs, is de zin en plezier volledig weg.
Drikus 25 Juni 2021
Heeft Veerman of zijn zonen in Frankrijk zelf ook niet een groot akkerbouwbedrijf . Gaat hij zijn maaidorser ook verkopen en weer maaien met de zicht . En minder groot worden . En het wrange aan het geheel is dat dat er niet minder stikstof wordt uitgestoten . Maar dat deze naar andere sectoren gaat . Waar vliegen ook genoemd wordt . Deze sector zou zelf ook moeten werken aan minder stikstof of anders ook maar inkrimpen . En zou meteen de kerosine prijs gelijk trekken aan benzine prijs aan de tank . Krimpt de sector vanzelf wel .Het is te zot en niet nodig om voor minder dan kosten van een auto te kunnen vliegen . Haal eerst deze zaken uit de markt en let op met het verkwanselen van onze voedsel productie . Want eens komt de rekening en kan voedsel voor velen dure kostenpost worden . Want het streek producten verhaal gaat ook maar op voor paar boeren in de omgeving . Zolang hun verzinsels geen verdien model is voor een boer zal het met toeslagen en andere voordelen in het leven gehouden moeten worden .
info 26 Juni 2021
met grote verslagenheid heb ik kennis genomen van dit advies , het zal de doodsteek zijn voor veel hardwerkende boeren die elke dag hun uiterste best doen om een zo gezond mogelijk voedsel aan het produceren zijn welke door stadsuitbreiding en natuur gekken hun inkomsten zien in de lucht vliegen. Door een zo ongelooflijke valse voorstelling dat boeren die al eeuwen hun land bewerken de grootste vervuiler is die er maar bestaat, terwijl een nog grotere vervuiler , de mens met zijn woning en heilige koeien (auto's) een veelvoud vervuilt, en dit ook nog door milieu rakkers word ondersteund, de wereld op zijn kop, dat vraagt om weerstand.
Abonnee
mt 27 Juni 2021

Gewoon lekker stoppen met boeren, wat een verademing. Niet om het werk zelf, maar het is en wordt kapot gemaakt.
Dag sector, blij dat ik eruit ga... Dit is geen plezierig leven meer
Abonnee
Piet Reitsma 27 Juni 2021
Alweer een advies erbij!
Allemaal om verdeeldheid te zaaien zodat de hoge heren in Den Haag kunnen doen wat ze willen.
Rechtvaardigheid wordt met voeten getreden, ook door de rechtelijke macht.
Onafhankelijk en wetenschappelijk onderzoek is ver te zoeken.
Wie komt tot bezinning?
kees 27 Juni 2021
Eerst dachten we het, toen vreesden we het, nu weten we het zeker!
Abonnee
Jpk 28 Juni 2021
Nederland zou democratisch land zijn maar je beter naar chi nagaan immigreren .onmiddellijk de helft van Markermeer en Waddenzee inpolderen meer ruimte minder stikstof uitstoot
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond Stikstofstemming

Mestkrimp blijft nog te hete aardappel voor sector

Achtergrond Stikstofstemming

Planbureau ziet zorg én veerkracht veehouderij

Achtergrond Stikstofstemming

Gedichten, visioenen en nachtmerries over de boer

Achtergrond stikstofstemming

Verfrissende rechterlijke ongehoorzaamheid

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden