De landbouwsector groeit dit jaar voorbij het niveau van 2019, verwacht Rabobank. Wel zijn er onderlinge verschillen. In de akkerbouw wordt een omzetkrimp van -1% verwacht, terwijl Rabobank voor de grondgebonden veehouderij een groei van de omzet van 4% verwacht.
Rabobank heeft vandaag een reeks studies gepubliceerd. De Nederlandse economie groeit naar verwachting dit jaar met 3,8% en volgend jaar met 3,7%. Het bruto binnenlands product ligt waarschijnlijk in het derde kwartaal van dit jaar op het niveau van vóór de coronacrisis – dat is sneller dan in andere Europese landen. Niet alle sectoren zullen dit jaar herstellen en sommige volgend jaar ook nog niet, zoals de horeca.
Tegen de achtergrond van een krachtig herstel van de economie nemen wel de zorgen toe over de ontwikkeling van het gemiddelde prijspeil, ofwel de inflatie. "We verwachten dat de inflatie hoger zal zijn dan vorig jaar, maar wel relatief beperkt zal blijven. Voor 2021 verwachten we 1,8% gevolgd door 1,7% in 2022", aldus de economen.
Prijsverwachting varkensvlees bovengemiddeld
De omzetverwachting voor de varkenssector is -2% dit jaar en 2% volgend jaar. Door de lagere productie van varkensvlees in onder andere Azië door de Afrikaanse varkenspest is de vraag op de wereldmarkt nog altijd hoog. Hoewel deze vraag zal afnemen, zijn de prijsverwachtingen voor 2021 en 2022 bovengemiddeld.
Betere prijsvorming melk
De prijzen van basiszuivelproducten trekken aan. "Doordat veel delen van de samenleving in de wereld weer 'van het slot' gaan, neemt de vraag naar producten met meer marge toe. Gecombineerd met een relatief koud voorjaar, waardoor er in delen van Europa een lagere productie is, zorgt dit voor een betere prijsvorming", stelt Rabobank. De vooruitzichten voor de komende maanden zijn dan ook gunstig.
Meer afzet kalfsvlees
Ruimere openstelling van de foodservice in Europa zal de afzet van kalfsvlees de komende maanden bevorderen, zodat de opbrengstprijzen aan kunnen trekken. Focus op aanbodbeheersing zal daarbij helpen, verwacht de bank. "Ook hier blijven de gestegen voerkosten het rendement drukken. Daarnaast is het aanbod nuchtere kalveren relatief krap door enkele hete zomers."
Gestegen voerkosten
Aanbodbeheersing en vraag die op peil blijft, zorgen ervoor dat de prijsvorming in diverse veehouderijsectoren (melkgeiten, konijnen, paarden) positief blijft. "Nadelig voor de toegevoegde waarde in deze sectoren zijn de gestegen kosten van vooral voer."
De verwachting voor de productie en prijsvorming van groente en fruit is gelijk aan die van vorig jaar. Luxere producten kunnen dit najaar mogelijk iets gaan profiteren van openstellingen van de horeca en foodservice, daar waar typische supermarktproducten wat terrein moeten prijsgeven.
Groothandel landbouwproducten krimpt dit jaar -4%
De sector handel profiteert van de geleidelijke opening van de samenleving en van het daaraan gekoppelde economische herstel, aldus Rabobank. Binnen de sector zijn de verschillen groot. De bank verwacht voor de sectoren die het in 2020 zeer goed hebben gedaan (zoals food en de woon-gerelateerde non-foodsectoren) in 2021 een daling. Voor groothandel in landbouwproducten, die in 2020 11% in omzet groeide, wordt dit jaar een krimp van -4% verwacht. Volgend jaar voorziet Rabobank weer een groei van 2%.
Tekorten grondstoffen remmen groei industrie
De industrie herstelde sneller van de coronacrisis dan verwacht en zal waarschijnlijk ook komend jaar groeien, aldus Rabobank. "Dit blijkt onder andere uit stijgend productenvertrouwen en toenemende productie." Wel verwachten de sectormanagers Industrie van de bank dat de tekorten aan grondstoffen en stijgende grondstofprijzen de groei remmen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.