BoerBurgerBeweging (BBB) is verbijsterd over de stikstofdeal die LTO Nederland heeft gesloten met natuurorganisaties en werkgeversverenigingen. Volgens de politieke partij betekent het uitvoeren van het plan een forse reductie van agrarische bedrijven. Dat "notabene een boerenorganisatie met zo'n plan komt, zonder onderbouwing en doorrekening van de effecten."
Dit laat BBB weten in een verklaring. De partij van Caroline van der Plas reageert daarmee op het stikstofvoorstel dat LTO Nederland heeft bedacht met Natuurmonumenten, Natuur & Milieu, VNO-NCW en Bouwend Nederland. Volgens BBB kan de uitwerking van het plan "enorme gevolgen hebben voor het bestaansrecht van boeren en tuinders én hun belangrijke en duurzame rol in het waarborgen van voedselzekerheid in en buiten Nederland."
Andere sectoren geraakt
BBB wijst erop dat het uitkopen van agrarische bedrijven ook in het plan van LTO een gevolg blijft en dat de consequenties daarvan groot kunnen zijn. Als boeren verdwijnen, worden ook andere sectoren geraakt, benadrukt de partij. Voorbeelden hiervan zijn loonwerkers, dierenartsen, stallenbouwers, machinefabrikanten, veevoerfabrikanten, slachterijen, voedselverwerkers, agrarische scholen, universiteiten, adviesbureaus, horeca en (vee)transportbedrijven.
Elke boer houdt gemiddeld 12 mensen aan het werk, de agrarische sector is goed voor 600.000 directe en indirecte banen, schrijft BBB. "Om nog maar niet te spreken over het landschaps- en natuurbeheer waar vele boeren op het platteland zijn betrokken", stelt Van der Plas.
Solistisch optreden
De partij is ook verbaasd over het solistische optreden van LTO. 'BBB vindt het vreemd dat LTO zijn handtekening zet onder zo'n ingrijpend plan, terwijl geen van de andere boerenbelangenbehartigers hierbij lijkt te zijn betrokken.' De organisatie vraagt zich ook af of LTO het voorstel heeft besproken met de leden.
De partij houdt vast aan haar eerdere standpunt dat heel de stikstofwet terug moet naar de tekentafel, omdat het fundament onder het stikstofbeleid rammelt. Ook moet niet alleen van de landbouw, maar ook van alle andere sectoren de daadwerkelijke uitstoot bekend zijn. BBB ziet in het plan van LTO ook niet wat partners als Bouwend Nederland en VNO-NCW afrekenbaar gaan doen om de stikstofuitstoot terug te dringen.
Onder druk gezet
BBB vermoedt dat LTO Nederland in dit voorstel zich onder druk heeft laten zetten door de bouw- en natuurorganisaties. De partij wijst erop dat piekbelasters niet alleen in de landbouw te vinden zijn, maar ook in de industrie. "Een gemiddeld melkveebedrijf zit tussen de 3.000 tot 4.000 kilo per jaar. De top 10 piekbelasters zit tussen de 900.000 (fabriek Nuon) en 5,7 miljoen kilo (Tata Steel IJmuiden)", licht de partij toe. "Hoe kan LTO een deal sluiten zonder dit te benoemen?"
BBB wil inzet op innovatieve systemen om stikstof te reduceren, in plaats van de 'beste boeren uit Nederland weg te jagen', zo staat in de verklaring.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10892430/bbb-fors-minder-bedrijven-bij-stikstofplan-lto]BBB: 'Fors minder bedrijven bij stikstofplan LTO'[/url]
Ik heb de laatste keren elke keer op SGP gestemd (zonder sprijt) omdat dat de enigsten zijn met enige realiteits zin. Gelukkig is BBB daar nu bijgekomen met een KEI van een partijleider. Het zal nog even duren voor ik op BBB kan stemmen maar mijn steun hebben ze nu al wel.
Elke boer houdt gemiddeld 12 mensen aan het werk, de agrarische sector is goed voor 600.000 directe en indirecte banen, schrijft BBB. "Om nog maar niet te spreken over het landschaps- en natuurbeheer waar vele boeren op het platteland zijn betrokken", stelt Van der Plas.
BBB reageert 'in the heat of the moment' wat te ondoordacht vrees ik. Het aantal klopt niet, die 12 mensen werken voor een flink deel met geïmporteerde goederen die vervolgens weer worden uitgevoerd, wat ook onder de agrarische verwerking valt. Daarnaast is er een flinke agrarische toeleverende industrie die exporteert, zoals mechanisatie. Al deze activiteiten zijn niet of maar beperkt afhankelijk van de eigen landbouwproductie. Boeren die landschaps en natuurbeheer doen zullen niet de boeren zijn die, door de aard van hun bedrijfsvoering, als eerste in de knel komen.
"De top 10 piekbelasters zit tussen de 900.000 (fabriek Nuon) en 5,7 miljoen kilo (Tata Steel IJmuiden)", licht de partij toe. 17.000 melkveebedrijven maal 3000 a 4000 kg per bedrijf (getallen van de BBB zelf) is samen 60 miljoen kilogram. Dat is 10 keer Tata..... Dan is het toch niet gek dat de (melk)veehouderij fors in de belangstelling staat?