LTO en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) maken zich zorgen dat agrarisch ondernemers na invoering van nieuwe richtlijnen (per 1 januari 2023) moeilijker geld kunnen lenen. Net nu de sector voor grote investeringen staat met het oog op verduurzaming. Zij lobbyen gezamenlijk in Den Haag en Brussel om de scherpe randjes eraf te krijgen. Deze zomer wordt het voorstel in de Europese Commissie behandeld.
De zogeheten Basel 4-richtlijnen zijn internationaal. De Europese Unie moet nog beslissen op welke manier zij de regels gaat implementeren. LTO is bang dat de nieuwe eisen grote gevolgen gaan hebben voor boeren. Desgevraagd laat de organisatie weten: "De Basel 4-eisen betekenen dat banken hun financiering meer moeten baseren op rentabiliteit en verdienvermogen en minder op onderpand als grond, gebouwen en installaties. Banken moeten hierdoor extra kosten maken en extra kapitaal aanhouden. Deze moeten worden doorberekend in de prijs van kapitaal. Ook gaan banken kritischer worden op het verstrekken van leningen. Gezien het traditioneel lage rendement en schommelingen in inkomen in de agrarische sector, wordt naar onze verwachting het uitlenen van geld duurder en minder makkelijk. Dat terwijl we als sector voor uitdagingen staan, waarvoor grote investeringen wel degelijk nodig zijn."
Modellen banken buitenspel gezet
Nu bepalen banken zelf hoeveel buffer ze aanhouden en kijken ze naar de risico's. Een woordvoerder van de NVB legt uit: "Voor boeren kunt je naar het onderpand kijken; land is in Nederland schaars, dus veel waard en zal veel waard blijven. Dan oordeelt de bank: Er kan minder buffer aangehouden worden. Straks worden die modellen buitenspel gezet."
Met Basel 4 geldt vanaf 2028 een outputvloer van 72,5%. Dat betekent dat de buffer nooit lager mag zijn dan 72,5% van de standaardbenadering van Basel 4. "Dan kun je lastiger boeren financieren en dat is zeker gezien de transitie naar duurzame landbouw niet handig." De werkgroep agrarische zaken van de NVB, bestaande uit ABN Amro, ING, Rabobank en Triodos, bracht dit vorig jaar al naar voren in een notitie aan de Tweede Kamer.
Lobby in Den Haag en Brussel
"LTO Nederland en de NVB trekken gezamenlijk op in de lobby in Brussel en in Den Haag om de scherpe kanten van de Basel 4-regels voor financiering in de agrarische sector ervan af te krijgen", aldus LTO. De organisaties hopen dat er zo ruimte blijft voor landenspecifieke aspecten. De Europese Commissie buigt zich in de zomer over het voorstel. Vervolgens zijn de Europese Raad en het Europees Parlement aan zet.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10892119/zorgen-over-boer-die-straks-niets-meer-kan-lenen]Zorgen over boer die straks niets meer kan lenen[/url]
Welk probleem is dan opgelost, zal alleen maar zorgen voor nog meer mensen van buiten de landbouw die gronden aan gaan kopen.