Bijna een kwart meer drugslabs werden vorig jaar opgerold. Toch wordt er niet meer drugsafval aangetroffen. Waar blijft dat drugsafval? Een deel van het antwoord ligt misschien op het boerenerf. De politie krijgt regelmatig signalen dat boeren worden benaderd door drugscriminelen om drugsafval te dumpen.
De afgelopen jaren is er een sterke toename van het aantal drugslabs dat de politie ontmantelt, meldt een politiewoordvoerder desgevraagd. Afgelopen jaar werden 108 drugslabs opgerold, bijna een kwart meer dan in 2019. "Het is aannemelijk dat ook de hoeveelheid drugsafval is toegenomen, maar we hebben geen exact zicht op waar het allemaal blijft. De hoeveelheid drugsafval die we aantreffen, blijft de afgelopen jaren namelijk min of meer gelijk."
Slachtoffer of financieel belang
De politie krijgt regelmatig signalen dat boeren benaderd door drugscriminelen. Tegenover Boerenbusiness laat de woordvoerder weten: "We kunnen niet uitsluiten dat er mensen zijn die dit onder dwang moeten doen en druk voelen vanuit de criminele organisatie om hun ruimte ter beschikking te stellen. Ook is niet uit te sluiten dat er een enkeling tussen zit die vanuit financieel belang medewerking verleent."
Wat doet de politie om te voorkomen dat boeren slachtoffer worden van of betrokken worden bij dit soort praktijken? "We doen onderzoek naar criminele activiteiten en personen die daarbij betrokken zijn. We proberen het OM voldoende bewijs aan te leveren om criminelen succesvol te vervolgen en crimineel vermogen af te pakken", aldus de woordvoerder. "Daarnaast werken we aan bewustwording van burgers, ondernemers en overheidspartners op het thema ondermijning. Op die manier maken we ze alert op en weerbaar tegen ondermijning. Ook laten we zien welke rol zij zelf kunnen spelen in het herkennen, voorkomen en tegengaan van georganiseerde criminaliteit. Zo kunnen we gezamenlijk een vuist maken tegen deze vorm van criminaliteit."
Drugsafval in giertanks
De politie geeft aan geen gegevens bij te houden van hoe vaak er drugsafval is aangetroffen in een mestkelder of elders op een boerenerf. Op de website van de NOS stelt expert Gevaarlijke Stoffen Leon van Zoggel van Strukton dat het bedrijf begin dit jaar 3 locaties heeft geruimd waar in de mestkelder drugsafval was gedumpt. De politie heeft het ook over giertanks. "Drugsafval vinden we soms in grote giertanks, tanks die boeren gebruiken om mest over het land uit te rijden. Boeren kunnen deze wagens hebben uitgeleend hebben of criminelen stelen of kopen ze zelf. Er is niet één vaste werkwijze. Het besturen van de tanks kan iedereen."
Op het moment dat er drugsafval bij een agrarisch bedrijf wordt aangetroffen, zal de politie een onderzoek starten om te achterhalen waar het drugsafval vandaan komt, of te achterhalen is waar het lab staat en wie welke rol heeft gespeeld bij het dumpen van het afval.
Behoorlijke milieuschade
Waarom kun je je hier als agrarisch ondernemer maar beter verre van houden? "Het levert behoorlijke milieuschade op als het afval in bossen wordt gedumpt, als het in de bodem trekt of in het water terechtkomt. Bovendien kunnen boeren die hun medewerking verlenen aan criminelen makkelijk de criminaliteit in worden getrokken."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.