Jonge boeren en tuinders missen de randvoorwaarden voor hun bedrijven die nodig zijn om bij te dragen aan maatschappelijke vraagstukken als stikstof en klimaat. Dat bleek vanmorgen tijdens een online bijeenkomst met de landbouwcommissie van de Tweede Kamer, waar 14 jongerenraden van coöperaties in de land- en tuinbouw en het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) hun politieke wensenlijstje presenteerden.
"Wat wij willen in een nieuw kabinet is oog voor het noodzakelijke langetermijnperspectief", aldus NAJK-voorzitter Roy Meijer, die het historisch noemt dat zoveel sectoren de handen ineengeslagen hebben. De jongeren hebben een manifest opgesteld.
Wat er op het wensenlijstje staat: automatische compensatie bij beleidswijzigingen, doelenbeleid, het beperken van de omzetting van hun gronden naar ander gebruik, samenwerken aan een eerlijke prijs, grote investeringen in agrarisch onderwijs en behoud van de Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) en de landbouwvrijstelling om bedrijfsovername behapbaar te houden.
Grote dossiers: stikstof en klimaat
Tjeerd de Groot (D66) geeft aan het heel goed te vinden dat er nadruk wordt gelegd op de verwerkende industrie, 'de partijen die voor de primaire sector geld kunnen gaan verdienen'. Hij mist in het manifest echter 'de grote dossiers': stikstof en klimaat. "We weten dat we er een schep bovenop moeten doen en weten ook dat we de Kaderrichtlijn water niet gaan halen. Dat vergt meer omdenken dan ik in eerste instantie hoor. Ik mis een beetje de urgentie, want die problemen gaan niet weg."
Meijer legt uit waarom deze dossiers niet terugkomen in het manifest. "Dit is de visie wat wij nodig hebben om daar te komen. Wij willen ook bijdragen aan de oplossing, maar je hebt randvoorwaarden nodig om een bijdrage te leveren. Als we het eens worden, kunnen we aan tafel over hoe we het invullen. We hebben ook te maken met vraagstukken uit de maatschappij." Lennaert Haanstra, lid van de jongerenraad van Agrifirm voegt toe: "We hebben tijd en geld nodig om de technologische ontwikkeling uit te voeren. Dat moet met een normaal tijdspad en met realistische doelen."
Derk Boswijk, Kamerlid namens het CDA, geeft aan: "Er zijn heel grote ruimtevragen: wonen, energietranstitie, natuur. Landbouw mag daarbij niet het sluitstuk zijn. We willen naar grondgebondenheid, dat vraagt om meer ruimte. Ook opvolging gaat mij aan het hart. Als we daar niets aan doen, hebben we een groot probleem. Jullie zijn heel enthousiast, daar word ik heel blij van, maar veel boeren zien geen perspectief door regels die alleen toenemen en marges die kleiner worden." Hij sluit zich aan bij woorden van Meijer dat de boer niet als probleem moet worden gezien maar als onderdeel van de oplossing."
Eenheid 'mooi en bijzonder'
Roelof Bisschop (SGP) vindt het 'mooi en bijzonder' dat zoveel organisaties hun handtekening onder het manifest hebben gezet en wil weten of er ook partijen zijn die er uiteindelijk van hebben afgezien. Dat blijkt niet het geval. Volgens Meijer hadden NAJK en Agrifirm de droom de jongerenraden bij elkaar te halen, en dat is hen dus gelukt. Bisschop wil ook weten of het manifest al bekend is bij de SER, die bezig is met de uitvoering van een motie om te komen tot een landbouwakkoord. Het NAJK heeft wel al een gesprek gevoerd en gaat het manifest ook daar aanbieden.
Belemmeringen
De jongeren kaarten in hun manifest een aantal belemmeringen aan. Zo is daar de nationale regelgeving en bovenwettelijke eisen, waardoor de jongeren vinden dat hun concurrentiepositie ten opzichte van andere Europese boeren en tuinders onder druk komt te staan.
Daarnaast noemen zij 'ongefundeerde uitspraken en windrichtingenpolitiek' die de politieke en publieke discussies domineren. "Er is gebrek aan waardering voor onze producten, kennis en diensten. Sterke competitie om grond en milieuruimte bedreigt ons bestaansrecht." Tot slot voelen de jongeren zich bedreigd in hun bestaansrecht door 'sterke competitie om grond en milieuruimte'.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10891922/historisch-jongerenpact-geeft-signaal-af-aan-politiek]Historisch jongerenpact geeft signaal af aan politiek[/url]