Waar blijft de rol van de voedselproductie van de landbouw in het PBL-rapport 'Grote opgaven in een beperkte ruimte', vraagt de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) zich af. Het rapport dat donderdag (8 april) werd gepubliceerd, staat een integrale aanpak voor, maar volgens NAV is het door het ontbreken van dit vraagstuk verre van compleet. Boerenbusiness sprak met NAV-voorzitter Teun de Jong.
Wat mist u vooral in het PBL-rapport?
"Het belang van voedselproductie, dat is van strategische waarde. We pikken uit het rapport dat we juist integraler moeten gaan denken. Voedselsoevereiniteit is van strategische belang. Rob de Wijk van Clingendael waarschuwt daar ook steeds voor. Het is teleurstellend dat het PBL dat niet signaleert. Er wordt altijd geframed dat we maar voor export bezig zijn, maar het is gewoon een business. Duitsland bouwt auto's, wij verbouwen aardappelen. In de vruchtbare delta moet je dat doen, Zuid-Europa is aan het verdrogen. De Europese Commissie heeft gezegd dat het uit Noordwest-Europa vandaan moet komen. Nederland kan niet eens helemaal zelfvoorzienend zijn. We kunnen maar 5,5 mensen voeden van een hectare. Met 1,7 miljoen hectare landbouwgrond hebben we 10 inwoners per hectare. En dan heb ik het nog niet over katoen voor kleding en dergelijke."
In het rapport staat dat landbouwgrond moet wijken voor natuur, wonen en energie. Maar we hebben dus eigenlijk meer landbouwgrond nodig?
"Wanneer we extensiever moeten werken, hebben we zeker meer grond nodig. In plaats van landbouwgrond omzetten, moet je dan weer inpolderen. Nu is dat ook geen politiek gegeven, maar je moet landbouwgrond behouden. We begrijpen dat voor woningenbouw ook wat buitenstedelijk gebied nodig is en ook voor infrastructuur, zoals wegen. Dat geeft altijd een aanslag op landbouwgrond, maar we moeten proberen dat te beperken en zuinig op de grond te zijn. Er zijn een aantal politieke groeperingen die roepen dat landbouwgrond maar leeg is, dat we voedsel wel ergens anders kunnen halen en we leuke dingen met de grond kunnen doen. Onterecht."
Is de benadering in het rapport politiek ingegeven?
"De winkel ligt vol, voedsel heeft geen waarde. De politiek is van mening dat de landbouw minder moet, omdat we er overlast van hebben. Die overlast moet worden verplaatst. Misschien heeft het daar meer impact dan hier, maar dan is het bij de buren. De politieke waan lees ik er zeker in. En als dat niet zo is, is het een hiaat in het vermogen van het PBL om zich breed te oriënteren. Beide is kwalijk."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10891760/belang-voedselproductie-kwalijk-onderschat]'Belang voedselproductie kwalijk onderschat'[/url]