Anne-Paul Roukema

Interview Pieter Grinwis

Trots op het vakmanschap van minister Schouten

15 Maart 2021 - Linda van Eekeres - 9 reacties

Pieter Grinwis (41) is beleidsmedewerker en raadslid voor de ChristenUnie in gemeente Den Haag. Carla Dik-Faber keert na de verkiezingen niet terug in de Tweede Kamer en Grinwis is de beoogde nieuwe landbouwwoordvoerder van de partij. Met een vijfde plek op de lijst, is de kans groot dat hij straks op het pluche mag plaatsnemen.

U bent beoogd landbouwwoordvoerder. Wat is uw affiniteit met boeren?
"Mijn vader had samen met mijn ooms een akkerbouwbedrijf op Goeree-Overflakkee en ik dacht lange tijd dat daar ook mijn toekomst lag. Mijn jongste broer is nu bezig om het bedrijf over te nemen. Als het even kan, spring ik op de trekker. In augustus, september, oktober help ik mee, er zijn altijd handjes nodig. Ik voel me er thuis, al woon ik nu zelf in Den Haag. Met mijn ene been in de stad en het andere op het platteland, probeer ik die 2 werelden te verbinden. Dat is hard nodig. In de stad weten ze makkelijk te zeggen wat anders moet, maar ze weten amper hoeveel inspanningen het vraagt om voedsel produceren. hoe een grote en belangrijke taak dat is, en hoe weinig je daar financieel voor gewaardeerd wordt. Ik wil graag die verbinding de Kamer binnen brengen. Nu is het vaak een gesprek tussen mensen die doof zijn voor elkaar, maar wel veel meningen over elkaar hebben."

Wat wilt u betekenen voor boeren in de Tweede kamer?
"De positie verbeteren van boeren in de hele keten: toeleveranciers, afnemers, groothandelaren en supermarkten. Boeren hebben al jarenlang een moeizame positie. Als je kijkt waar het grote deel van de beloning heengaat, dan is dat niet naar de boer. Bij Albert Heijn of Jumbo betaal ik voor een kilo aardappelen €1,30, en als ik thuiskom op het ouderlijke bedrijf, dan gaan ze met een beetje geluk nu voor 8 cent per kilo weg. Het middel is om tot een landbouwakkoord te komen met alle partijen en afspraken eventueel vast te leggen in een wet. Ik kan dat niet met een vingerknip regelen, maar ga daar wel enorm voor knokken. Ik wil ook duidelijkheid bieden. De eerste vraag van boeren is nu: mag ik er zijn? Ja, wat ChristenUnie betreft wel, maar waar we vanaf moeten is struikelen van crisis tot crisis. Er moet een balans komen tussen verdienvermogen en leefomgeving. En langjarige duidelijkheid."

ChristenUnie leverde voor dit kabinet de landbouwminister, Carola Schouten. Waarom zou iemand die teleurgesteld is in het huidige beleid nog op de ChristenUnie stemmen?
"Je moet met elkaar een toekomst creëren. En dat heeft Schouten ook steeds gedaan: samen in gesprek om tot oplossingen te komen. Dan is de ChristenUnie toch misschien ondanks de teleurstelling die je voelt, toch de partij waar je wezen moet. Wij gaan niet koste wat het kost de status quo proberen te handhaven. Wij zijn ook niet de partij van: gij zult halveren. Wij willen redelijk samenwerken. Ik snap het heel goed wanneer je ernstig teleurgesteld bent. De fosfaatcrisis in 2015, de stikstofcrisis in 2019, die zijn allemaal op het boerenerf geland. Ik kan wel zeggen waar we voor staan: met opgeheven hoofd boeren, het liefst de volgende generatie ook. We leven in een fantastische vruchtbare delta, hebben een fantastisch kenniscluster, met toeleveringsbedrijven, onderzoek, Wageningen, coöperaties. Dat is alleen te handhaven als je voldoende grote land- en tuinbouw houdt. Sommige dingen worden anders. We moeten boeren in harmonie met leefomgeving, niet op het randje van wat nog net kan."

Waar bent u trots op van wat Carola Schouten heeft bereikt?
"Ik ben er trots op hoe zij minister is geweest. Ze is niet op de winkel gaan passen, maar is met een kringlooplandbouwvisie gekomen. Ik geef toe dat er veel moet gebeuren om het concreet te maken. Zo moet er een gevecht in Europa worden gevoerd om de nitraatrichtlijn in de EU aangepast te krijgen, zodat je hoogwaardige verwerkte mest als kunstmestvervanger in kan zetten. Een ander voorbeeld is de kortdurende pacht minder aantrekkelijk maken. Er is een duidelijke tweedeling in het ministerschap van Carola. De eerste 1,5 jaar heeft ze met de sector naar een houdbaar model gezocht. Het tweede deel werd helemaal overschaduwd door de stikstofuitspraak van de Raad van State. Het Malieveld heeft meerdere keren volgestaan. De Stikstofwet, met steun van de SP tot SGP, getuigt van een staaltje vakmanschap. Met die wet en het pakket van €6 miljard euro voor natuurherstel en verminderen van emissie, is politiek iets gerealiseerd. Een enorme prestatie. Tegelijkertijd snap ik de teleurstelling en vertwijfeling bij boeren. Maar weet wel: de Stikstofwet verdwijnt echt niet. Er ligt een gerechtelijke uitspraak, we moeten in harmonie met de natuur gaan ondernemen. De speelruimte wordt niet groter, ook al stem je op partijen die boeren naar de mond praten."

Zouden jullie nog een keer deze ministerspost willen bekleden?
"Laten we eerst even wachten op de verkiezingsuitslag en of wij weer aan de formatietafel kunnen aanschuiven. Maar tegelijkertijd: politiek is niet voor bange mensen, dus waarom niet. De minister is de helft van haar periode crisismanager geweest. Mooi om vervolgens samen met boeren, banken, toeleveranciers en afnemers aan perspectief op een goede boterham te werken. Je weet dat als minister van Landbouw de kans dat je populair wordt niet groot is. Het is geen gemakkelijke post. Laat mij overigens maar een goed Kamerlid worden. Ik hoop in die rol echt iets te kunnen betekenen. Om ruimte te vragen voor het vakmanschap van boeren. Ik hoop dat de kiezer ons die kans biedt."

Het Planbureau voor de Leefomgeving heeft het verkiezingsprogramma van 6 partijen die dit hebben gevraagd doorberekend. ChristenUnie, D66 en GroenLinks willen vlees duurder te maken. ChristenUnie het meest. Hoe zit dat?
"We willen heel graag een breed landbouwakkoord. Zo nodig komt er in de supermarkt een heffing waarvan de opbrengst rechtstreeks naar boeren gaat. In de doorberekening is dat vertaald naar een opslag op vlees. Het is belangrijk dat dat echt geld is voor boeren en niet zomaar in de staatskas belandt. Zo komt 1,1 miljard per jaar beschikbaar voor dierenwelzijn, akkerranden, milieuprestaties en dergelijke, en het overschakelen naar een meer kringloopmodel. Nu zijn veel diensten die de boer levert een soort onkostenvergoeding, geen echte beloning. Veeteelt kan met extensivering blijven bestaan. Groente en fruit maken wij goedkoper. We streven niet meer naar zo laag mogelijke voedselprijzen, de sinds de Tweede Wereldoorlog gevolgde strategie. Boeren moeten niet meer in het systeem het onderspit delven, maar een goede boterham kunnen verdienen." 

U zegt dat jullie geen partij zijn van 'gij zult halveren', maar uiteindelijke is de uitkomst van extensiveren wel een afname van het aantal dieren. Hoeveel gaat de veestapel daarmee krimpen?
"Inkrimping gaat een gevolg van demografie en beleid zijn en geen vooropgezet doel. Een groot aantal 55-plussers heeft geen bedrijfsopvolger. Stoppende boeren is het middel om ruimte te bieden voor extensiveren van jonge boeren. Het eind van het liedje is: iets minder boerenbedrijven en dieren, maar wel met perspectief op een goede boterham."

Veehouders zijn niet de enige die stikstof uitstoten. Hoe zit het met de industrie en luchtvaart?
"De boeren moeten niet de enigen zijn die werken aan het terugdringen van de stikstofuitstoot. Alle sectoren moeten terug. Ook de luchtvaart moet aan banden worden gelegd. Vliegveld Lelystad mag niet open. De industrie moet de uitstoot verminderen. We moeten een leefbaar land overdragen aan een nieuwe generatie. Ondanks de grote opgave, kijk ik hoopvol naar de toekomst. Dat mag geen vrome wens blijven, we moeten nu echt gezamenlijk als politiek duidelijkheid en perspectief bieden. Ik ben zeer gemotiveerd om me daarvoor in te zetten en me daarin vast te bijten."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
Abonnee
kaaskop 15 Maart 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10891427/trots-op-het-vakmanschap-van-minister-schouten]'Trots op het vakmanschap van minister Schouten'[/url]
nou dan ben jij hierbij ook gediskwalificeerd , als je trots bent op hoe Carola schouten het heeft gedaan en haar vakmanschap
Abonnee
mt 15 Maart 2021

Och och, dit mannetje snapt ook niet in wat voor een ravage we zijn gekomen. En dan trots....kom toch, en dat krijgt een podium om dit orakel uit te dragen.
Zum kotsen sorry
Flevoboer 15 Maart 2021
Schouten heeft het helemaal niet verkeerd gedaan. Voet bij stuk houden, niet alles voor zoete koek aannemen, bedachtzaam kwesties aanhoren, geen rigoreuze besluiten nemen zonder achtergrond kennis te vergaren.. Het is echt niet makkelijk hoor. Lekker schreeuwen op een forum, dat kan iedereen.
Abonnee
melk piet 15 Maart 2021
ik ben halver wegen opgehouden met lezen, hoop toch zo dat ze de 5 zetels niet gaan halen. anders is het over en uit.
Ik zou vast de ark van Noa gaan bouwen, dan redden we nog een paar dieren hier in dit land.
Abonnee
Hendrik 15 Maart 2021
Ach hij vertelt een goed verhaal en hij zal het best goed bedoelen. Het vervelende alleen is dat zijn minister ten onder is gegaan aan politiek gekrakeel, incompetent handelen en continu achter de feiten aanlopen. Stikstofwet wordt ook juridisch drijfzand, let maar op. Maar goed, dat kan je deze jongen niet aanrekenen.
Abonnee
Kjol 15 Maart 2021
Door Carola is de heleboel op de helling gekomen, oftewel ze heeft onze sector in het ravijn gedonderd!
Abonnee
cm 15 Maart 2021
Bijna alles fout gedaan ,ongelijk nooit willen erkennen en met een balk voor de kop door willen met haar beleid van kringlooplandbouw waar geen droog brood mee is te verdienen is er maar 1 conclusie mogelijk : weg ermee en liefst met hele CU .Veel linkser heb je ze niet maar vermomd als Christen bedonderen ze de boerenstand.
Abonnee
knor 15 Maart 2021
ik heb altijd al gezegd christenunie is net groen links maar dan met een christelijk sausje.
we hebben sinds brinkhorst niet zo een slechte minister van landbouw gehad en van deze laatste wist je het van te voren dat deze niets voor de boer zou gaan betekenen
Abonnee
Ivo 15 Maart 2021
Omdat VVD en CDA niet samen willen met Wilders zullen ze met andere partijen een coalitie moeten vormen en dan komt D66 al snel in beeld wat hun voor het agrarisch goed uitkomt. Het feit is dat er nog enkele lastige dossiers op de plank liggen en laat Tjeerd nu al enkele malen aangegeven hebben dit heel graag op te pakken. VVD en CDA hoeven hun handen niet te branden en D66 heeft niets te verliezen dus mij lijkt de oplossing voor hun snel gemaakt. Het is in feite tegen mijn princiep maar hoe meer zetels Wilders heeft hoe minder gemakkelijk ze er om heen kunnen. Dit hele verhaal berust in feite op het punt dat ik echt BANG ben dat de Groot landbouwminister wordt want dan kunnen wij de boeken beter sluiten. Die groene gekte vanuit Brussel ( die Timmermans die met gebalde vuisten in de lucht als een of andere Messias staat te roepen dat wij helemaal "groener" moeten anders voeren onze kinderen over 25 jaar oorlog om water) daar wordt ik bang van. Rutte die trekt zo lekker op de foto zei een journalist tegen hem en dat vond hij prettig om te horen maar ik ken er wel meer die mooi op de foto gaan o.a. bij militaire parades en daar zij ook nog standbeelden met bronzen sokkels van gemaakt en de overeenkomst is dat die ook niet samen regeren willen met anderen. Conclusie: Helemaal dolle en doorgedraaide figuren welke over een zo een mooie gefinetunede sector beslissingen gaan nemen, dit kan niet anders dan helemaal fout gaan.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden