Shutterstock

Nieuws Stichting Agrifacts

'Aerius tovert er 15.000 ha stikstofgevoelige natuur bij'

12 Maart 2021 - Linda van Eekeres - 2 reacties

Rekenmodel Aerius ziet volgens een analyse van Stichting Agrifacts (Staf) ten onrechte ruim 15.000 hectare aan voor stikstofgevoelige natuur, waaronder landbouwgrond en woonwijken. Dit komt bovenop de stikstofgevoelige natuur die de afgelopen jaren werd bijgetekend in Natura 2000-gebieden.

"Provincies tekenden samen 173.878 hectare in (Aerius-versie oktober 2020). Het rekenmodel zelf merkt 189.600 hectares aan als stikstofgevoelige natuur. Dit is bijna 10% meer dan is ingetekend", meldt Staf in een verklaring. Het probleem ontstaat doordat op de natuurkaarten habitatgebieden en soortengebieden tot op de vierkante meter worden ingetekend, terwijl rekenmodel Aerius met 1 rekenpunt per hectare werkt.

Meer piekbelasters
De bijtelling heeft volgens Staf als gevolg dat de berekende stikstofdepositie voor bedrijven toeneemt. "De emissie van de bedrijven blijft gelijk, de berekende depositie op stikstofgevoelige natuur wordt groter. Daardoor ontstaan meer piekbelasters." Volgens de stichting is met name bij natuurgebieden waar de afgelopen jaren veel stikstofgevoelige natuur is bijgeplust op de uiterste grens van het Natura 2000-gebied, zoals bij Veluwe, De Rijntakken, De Wieden, Weerribben en Drents-Friese Wold, sprake van bijtelling.

Staf heeft deze modelfout naar eigen zeggen op 12 februari aangekaart bij de Provincie Gelderland. "Op 23 februari bracht BIJ12, een uitvoeringsorganisatie van de 12 provincies, een 'Handreiking Voortoets Stikstof' naar buiten voor provincies. Hierin wordt melding gemaakt van de bijtelling door Aerius van stroken grond buiten Natura2000. Opvallend is dat de provincies niet vragen om een correctie van het model, maar ondernemers in voorkomende gevallen verzoeken tot extra maatregelen (extra berekeningen laten opstellen, passende beoordeling)."

SGP: berekeningen Aerius moeten op de schop
De SGP heeft gereageerd op de analyse van Staf. Volgens de partij moeten de berekeningen anders. SGP-Kamerlid Roelof Bisschop: "We hebben keer op keer gezegd dat het maken van berekeningen op hexagoonniveau een nauwkeurigheid veronderstelt die ver af staat van de werkelijkheid. Dat geldt niet alleen voor de enorme onzekerheidsmarge die ermee gepaard gaat, maar ook naar nu blijkt voor het aanzienlijke oppervlak buiten Natura2000 gebieden dat op deze manier wordt meegerekend. Ik roep de minister op om snel te luisteren naar de Commissie Hordijk: maak die berekeningen niet meer op hexagoonniveau, maar eerder op habitatniveau. Dan voorkom je ook het probleem dat Staf heeft aangekaart."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Henk. 14 Maart 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10891407/aerius-tovert-er-15000-ha-stikstofgevoelige-natuur-bij]'Aerius tovert er 15.000 ha stikstofgevoelige natuur bij'[/url]
Een zeer grof schandaal van de provinciale en landelijke overheid.! Zo steelt de overheid het land van de boeren in Nederland.! Het Aerius systeem moet worden ingeruild voor het Brusselse systeem.! Helaas is de huidige Nederlandse overheid vergelijkbaar met Colombia.! Dus een Bananen republiek.!!
Abonnee
Kjol 14 Maart 2021
De uitkomst van deze verkiezingen zijn een duidelijk signaal naar de agrarische wereld. Als het groene beleid wordt doorgezet is het een kwestie van de biezen pakken als je als echte agrarier verder wilt. Wie blijft zal een eco boer moeten worden...of stoppen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond Stikstofstemming

Mestkrimp blijft nog te hete aardappel voor sector

Achtergrond Stikstofstemming

Planbureau ziet zorg én veerkracht veehouderij

Achtergrond Stikstofstemming

Gedichten, visioenen en nachtmerries over de boer

Achtergrond stikstofstemming

Verfrissende rechterlijke ongehoorzaamheid

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden