Rabobank heeft econome Barbara Baarsma benoemd als CEO van de Rabo Carbon Bank. Dit is een nieuw bedrijfsonderdeel, waar - zo omschrijft de bank - koolstof de valuta is. Daarin wil Rabobank intensief samen gaan werken met agrarische ondernemers.
Dit heeft de coöperatieve bank maandag bekendgemaakt. Bij de Rabo Carbon Bank (RCB) kunnen klanten op termijn niet alleen terecht voor financiële transacties, maar ook voor het kopen en verkopen van CO2-credits bij de bank. De bank ontwikkelt samen met agrarische ondernemers projecten voor CO2-opslag in bomen en bodem. Ook bemiddelt het bedrijf tussen partijen die CO2 opslaan en bedrijven die hun uitstoot willen terugbrengen of compenseren.
Verdienmodel realiseren voor bank
Onder leiding van Baarsma gaat Rabobank dit initiatief versnellen en uitbouwen, zo verklaart de bank. "Met de Rabo Carbon Bank realiseren we een nieuw verdienmodel voor de bank waarmee we de beweging naar een klimaat neutrale economie willen versnellen én een toekomstbestendig voedselsysteem stimuleren. Dat is een uitgelezen kans voor onze coöperatieve bank", laat Baarsma in een verklaring van de bank weten.
Rabobank heeft - zo vervolgt Baarsma - niet alleen een wereldwijd netwerk in Food & Agri sectoren, maar bedient ook de grote spelers in de markt die aan de slag willen met hun CO2-uitstoot. "We werken met hen samen aan het verminderen van hun uitstoot én bieden hen met de Carbon Bank gevalideerde mogelijkheden voor CO2-opslag."
Boslandbouwinitiatief
Rabobank heeft haar eerste product van de Carbon Bank eind januari gelanceerd: een boslandbouwinitiatief in Afrikaanse landen. Dit richt zich op boomaanplant door 15 miljoen kleine boeren, goed voor jaarlijkse CO2-opslag vanaf 2025 van zo'n 150 MtCO2-eq (ongeveer 0,5% van de jaarlijkse wereldwijde emissie). Deze boeren verkopen de units van gebonden koolstof aan bedrijven, die daarmee hun uitstoot kunnen compenseren. Deze CO2-opslag biedt de boeren volgens Rabobank niet alleen een nieuwe inkomstenbron, ook verbetert hun landbouwgrond door de bomen en generen ze extra inkomsten door bijvoorbeeld fruitoogst.
Sinds 1 januari 2019 werkte Baarsma als directievoorzitter van Rabobank Amsterdam. Het proces voor het vinden van een opvolger voor deze functie is gestart. Baarsma zorgde in oktober vorig jaar nog voor de nodige opschudding in agrarisch Nederland toen zij werd aangesteld als bodemgezant.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10891029/rabobank-stelt-baarsma-aan-als-baas-co2-bank]Rabobank stelt Baarsma aan als baas CO2-bank[/url]
Deze mevrouw beheert dus het magazijn waar de kleren van de Keizer worden bewaard.