Shutterstock

Nieuws Ketensamenwerking

Is een korte keten daadwerkelijk beter?

5 Februari 2021 - Kimberly Bakker

Tijdens de eerste lockdown werd volop gehamsterd uit angst voor tekorten in de supermarkt. Ook kozen veel consumenten ervoor om lokaal bij de boer te kopen. Is die korte keten daadwerkelijk een duurzamer alternatief? Tessa Avermaete, bio-econoom bij KULeuven, vertelt in het Europese tijdschrift Horzion dat dit niet altijd het geval is.

Lokaal eten en korte ketens worden vaak gezien als duurzaam alternatief voor ons voedselsysteem, maar volgens bio-econoom Tessa Avermaete is dat niet altijd het geval. "De realiteit is namelijk veel complexer", vertelt ze in een interview met Horizon. "Het telen van bepaalde gewassen in een verwarmde kas op een lokale boerderij kan meer energie vergen, dan wanneer datzelfde gewas ergens met een geschikter klimaat wordt geteeld en vervolgens per boot wordt geïmporteerd."

Te gemakkelijk gedacht
Volgens Avermaete is het gemakkelijk om te denken dat lokaal inkopen dé oplossing is, omdat het een kleinere CO2-voetafruk lijkt te hebben. Maar niet alles kan overal worden geteeld. "Sommige regio's hebben de juiste grond voor akkerbouwgewassen, terwijl andere gronden geschikter zijn voor vee." In die gevallen is het volgens de bio-econoom duurzamer om voedsel te importeren. Hetzelfde geldt voor het watergebruik in een bepaalde teelt. "Als het te droog is waar je woont, dan heb je veel extra water nodig en dat is natuurlijk niet goed voor het milieu."

Avermaete stelt dat op dit moment een van de grootste uitdagingen is om beleid te creëren dat de positie van de boer versterkt én de milieu-impact van de landbouwsector vermindert. "We hebben regeringen nodig die actie ondernemen op basis van wetenschappelijk bewijs, niet op basis van overtuigingen. Europese boeren moeten gestimuleerd worden om maatregelen te nemen die bijdragen aan een duurzamer, toekomstbestendig voedselsysteem. Lokale voedselnetwerken hebben daarin een rol, maar we moeten niet uit het oog verliezen hoe belangrijk grote producenten zijn."

Trend houdt niet aan
Overigens houdt de trend van lokaal inkopen naar verwachting niet aan. "Hoewel het goed is voor de lokale economie en een manier is om gezond voedsel te krijgen, is het maar een klein deel van de totale markt.  Ik verwacht dan ook dat consumenten na de coronacrisis weer gewoon naar hun eigen winkel gaan om voedsel te kopen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden