We hebben een deltacommissaris voor de waterproblematiek. Nu hebben we ook een commissaris nodig voor het landelijk gebied. Daarvoor pleiten Jan Willem Erisman (hoogleraar milieu en duurzaamheid, Universiteit Leiden) en Cees Veerman (voormalig minister van landbouw en emeritus-hoogleraar, Tilburg University en Wageningen UR).
Erisman en Veerman worden in hun pleidooi gesteund door 'een brede groep van betrokken uit de uit de wereld van landbouw, voedsel, natuur, landschap en het landelijk gebied.' Het gaat hierbij onder meer om Krijn Poppe, Dirk de Lugt, Frans Keurentjes, Hans Huijbers, Louise Vet, Alex Datema, Gerben Jan Gerbrandy, Pieter van Geel en Willem Lageweg.
De meeste politieke partijen pleiten voor een minister voor ruimte of omgevingskwaliteit. Ook de groep betrokken wil 'een krachtige, coördinerende minister'. Maar alleen met een nieuwe minister zijn we er volgens hen niet. Er is volgens hen een landschapscommissaris nodig voor de nieuwe landinrichting van het landelijk gebied, met voldoende middelen en een langjarig mandaat.
"Nu we steeds meer ervaren dat de ruimte in het landelijk gebied schaars wordt, is er een nieuwe landinrichting nodig", schrijven Erisman en Veerman. De rijksoverheid moet volgens hen regie nemen en 'is aan zet om keuzes te maken voor de waterhuishouding, energie, behoud van landschappen, kwaliteit van de leefomgeving en natuur'.
Visie melden aan nieuw kabinet
"Vanuit de Transitiecoalitie Voedsel en de Boerenraad zijn wij al in gesprek met betrokken organisaties. Ook onderzoeken wij de mogelijkheid onze krachten te bundelen en ons met een gedeelde visie te melden bij de partijen van een nieuw kabinet", aldus Erisman en Veerman. Zij nodigen alle betrokkenen uit 'om met elkaar de visie voor het landelijk gebied verder uit te werken en vast te leggen in een landelijk akkoord gericht op een langetermijnaanpak'.
De rijksoverheid moet volgens de schrijvers van het stuk regionale doelen stellen voor bodemgezondheid, biodiversiteit, natuur (stikstof), landschapskwaliteit en klimaat. Die doelen moeten worden vastgelegd in een wet. Decentrale overheden en private partijen moeten binnen deze doelen gezamenlijk voor de inrichting en de leefbaarheid van het gebied zorgen.
Grondbank en een stikstoffonds
De herinrichting van het platteland is volgens Erisman en Veerman geholpen met een grondbank en een stikstoffonds. "Met het eerste kunnen we grond aankopen of afwaarderen, zodat bedrijven kunnen extensiveren. Geld uit het stikstoffonds kan helpen de stikstofdoelen te halen." Ook willen zij hogere vergoedingen voor water- en natuurbeheer en een fonds dat innovatieve boeren helpt risico's te nemen. Dat kan keuzes voor het leveren van diensten, zoals CO2-opslag, een rijk landschap, biodiversiteit, dierenwelzijn, schoon water en schone lucht, vergemakkelijken.
Belonen en beboeten
Door positieve effecten te belonen en negatieve effecten te beboeten, creëren we volgens Erisman en Veerman een nieuw verdienmodel dat de overgang naar duurzame landbouw bevordert. "Kritische Prestatie Indicatoren, oftewel KPI's, kunnen hierbij helpen." Ook aan de consumentenkant vinden zij dat beloningen en heffingen nodig zijn om duurzame keuzes te stimuleren. Als optie noemen ze het verschuiven van belastingen van arbeid naar consumptie, met daarin milieu- en gezondheidseffecten meegewogen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10890895/commissaris-nodig-voor-inrichten-landelijk-gebied]'Commissaris nodig voor inrichten landelijk gebied'[/url]