peter jesche / Shutterstock.com

Nieuws Boerenprotest

Duitse boeren stellen stevige eisen aan politiek

25 Januari 2021 - Redactie Boerenbusiness

Duitse boeren gaan dinsdag (26 januari) naar Berlijn om daar hun ongenoegen te uiten middels een protest. Diverse boerenbelangenbehartigers hebben een zespuntenplan opgesteld die ze aan de politiek willen voorleggen. Betere marktbescherming is een van de speerpunten. 

Boeren in Duitsland, zowel akkerbouwers als veehouders, zijn al langere tijd ontevreden over de tegenvallende opbrengsten en aangescherpte wet- en regelgeving. Dit leidde in de afgelopen jaren tot meerdere grote boerenprotesten met trekkers, vergelijkbaar zoals hier in Nederland. Waar hier de discussie vooral over stikstof gaat, maken Duitse boeren zich sterk voor betere prijzen.

Op het landbouwministerie in Berlijn vindt dinsdag opnieuw een boerenprotest plaats. Hoeveel boeren komen opdraven, moet nog blijken. Wel is bekend welke eisen de boeren hebben richting de politiek. Belangenbehartigers uit diverse hoeken van de Duitse landbouw hebben dit in een zespuntenplan geformuleerd.  

Zespuntenplan
Een van punten is dat er een onafhankelijk commissie komt die kostprijsberekeningen opstelt voor alle levensmiddelen. Verder mogen groothandelsbedrijven en distributeurs alleen producten importeren die aan de Duitse standaarden voldoen. Retailers mogen alleen producten aanbieden die volgens de Duitse normen zijn geproduceerd. Bovendien moet 80% van het vlees, zuivel en graanproducten in eigen land geproduceerd zijn.

Verder maken de boeren zich sterk voor een steunfonds om het inkomen van melkveehouders, dat door de coronacrisis is aangetast, te compenseren. Ook moet er een steunfonds komen voor varkenshouders die hun inkomen zagen dalen, vanwege de uitbraak van Afrikaanse varkenspest vorig jaar september.

Mestwet
Het puntenplan schrijft ook voor dat de herziene mestwet, die sinds begin dit jaar van kracht is gegaan, wordt ingetrokken of bijgesteld. Deze wet maakt het uitrijden van mest een stuk lastiger, doordat de bemestingsnormen fors naar beneden toe zijn bijgesteld. Niet alleen de mestwet moet worden ontbonden, dit geldt ook zo voor alle verordeningen en wetten die in het afgelopen jaar zijn aangenomen met betrekking tot akkerbouw en veehouderij.

De inzet van Duitse boeren richting de politiek lijkt op het eerste gezicht tamelijk ambitieus. In hoeverre het puntenplan haalbaar is, zal nog moeten blijken. De vraag die daarbij rijst, is of de Duitse politiek überhaupt bij machte is om de vrije-markt-economie omtrent voedsel te gaan reguleren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden