Ecoregelingen. Het blijft een relatief onduidelijk begrip in het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Duidelijk is dat agrarisch ondernemers hiermee een hogere premie kunnen behalen en dat elk land zelfstandig regelingen mag opstellen. Maar, de exacte invulling blijft ingewikkeld. Daarom heeft de Europese Commissie een aantal voorbeelden naar buiten gebracht.
"Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) gaat doelgerichter kijken naar verduurzaming. Dit gebeurt via zogenaamde ecoregelingen", zei Aard Mulders van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit eerder. Alle lidstaten in de Europese Unie zijn verplicht om deze regeling toe te passen, maar mogen er wel zelf invulling aan geven. Toch blijkt dit ingewikkelder dan gedacht, met veel onzekerheid onder de agrarisch ondernemers tot gevolg.
De Europese Commissie heeft daar inmiddels een voorzetje gegeven met een aantal voorbeelden. Zo meldt de Commissie dat de ecoregelingen in ieder geval moeten voldoen aan de volgende voorwaarden:
Nog een stapje concreter
Bovenstaande punten zijn nog altijd heel breed. Daarom stelt de Europese Commissie dat ecoregelingen beoordeeld worden op basis van 7 punten: het beperken van klimaatverandering (verminderen van broeikasgassen), het aanpassen op klimaatverandering (sterkere weerstand tegen ziekten), het verbeteren van de waterkwaliteit, de preventie van bodemaantasting, bescherming van de biodiversiteit, minder chemische gewasbescherming, het verbeteren van het dierenwelzijn. Hoe meer punten een ecoregeling scoort, hoe sneller deze goedgekeurd zal worden door de Europese Commissie.
Om het nog een beetje concreter te maken, stelt de Europese Commissie bijvoorbeeld voor biologische landbouw te stimuleren of mechanische onkruidbestrijding en bufferstroken te belonen via een ecoregeling. Ook bloemrijke akkerranden, het gebruik van blijvend grasland en verminderen van kunstmest staan op het lijstje van de Europese Commissie. Hoewel nog steeds onduidelijk is welke opties politiek Den Haag uitkiest, geeft de lijst van de Commissie wel een wat duidelijker beeld waaraan gedacht kan worden bij de ecoregelingen.
Alle voorbeelden zijn hier te vinden.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.