Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Nieuws GLB

Deze ecoregelingen raadt Europese Commissie aan

18 Januari 2021 - Kimberly Bakker

Ecoregelingen. Het blijft een relatief onduidelijk begrip in het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Duidelijk is dat agrarisch ondernemers hiermee een hogere premie kunnen behalen en dat elk land zelfstandig regelingen mag opstellen. Maar, de exacte invulling blijft ingewikkeld. Daarom heeft de Europese Commissie een aantal voorbeelden naar buiten gebracht.

"Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) gaat doelgerichter kijken naar verduurzaming. Dit gebeurt via zogenaamde ecoregelingen", zei Aard Mulders van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit eerder. Alle lidstaten in de Europese Unie zijn verplicht om deze regeling toe te passen, maar mogen er wel zelf invulling aan geven. Toch blijkt dit ingewikkelder dan gedacht, met veel onzekerheid onder de agrarisch ondernemers tot gevolg.

De Europese Commissie heeft daar inmiddels een voorzetje gegeven met een aantal voorbeelden. Zo meldt de Commissie dat de ecoregelingen in ieder geval moeten voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Het moet een activiteit beslaan die verband houdt met het klimaat, het milieu, dierenwelzijn en/of antimicrobiële resistentie.
  • Ecoregelingen moeten worden beschreven op basis van de behoeften die regionaal of nationaal spelen.
  • Het ambitieniveau van de lidstaten moet verder gaan de eisen die al in een land gelden.
  • Deze ecoregelingen moeten ook een bijdrage leveren aan het behalen van doelen uit de Green Deal. Hierin staat onder meer dat het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen met 50% verminderd moet worden en dat 25% van de landbouwgrond in de Europese Unie biologisch moet zijn.

Nog een stapje concreter
Bovenstaande punten zijn nog altijd heel breed. Daarom stelt de Europese Commissie dat ecoregelingen beoordeeld worden op basis van 7 punten: het beperken van klimaatverandering (verminderen van broeikasgassen), het aanpassen op klimaatverandering (sterkere weerstand tegen ziekten), het verbeteren van de waterkwaliteit, de preventie van bodemaantasting, bescherming van de biodiversiteit, minder chemische gewasbescherming, het verbeteren van het dierenwelzijn. Hoe meer punten een ecoregeling scoort, hoe sneller deze goedgekeurd zal worden door de Europese Commissie.

Om het nog een beetje concreter te maken, stelt de Europese Commissie bijvoorbeeld voor biologische landbouw te stimuleren of mechanische onkruidbestrijding en bufferstroken te belonen via een ecoregeling. Ook bloemrijke akkerranden, het gebruik van blijvend grasland en verminderen van kunstmest staan op het lijstje van de Europese Commissie. Hoewel nog steeds onduidelijk is welke opties politiek Den Haag uitkiest, geeft de lijst van de Commissie wel een wat duidelijker beeld waaraan gedacht kan worden bij de ecoregelingen.

Alle voorbeelden zijn hier te vinden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws GLB

Natuurclubs dwingen onderzoek naar GLB af

Politiek GLB

Advies: verdeel Europese landbouwsubsidies anders

Nieuws Grond

Britse boer 'braakt' liever dan dat hij teelt

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden