De start van het nieuwe jaar pakt goed uit voor veel (agro) grondstoffen. Tegelijkertijd zijn de zorgen omtrent corona zeker nog niet verdwenen. Een overzicht van de laatste stand van zaken.
De aardappeltermijnmarkt is het jaar 2021 uit de startblokken geschoten. Dinsdag 5 januari, de tweede handelsdag van het nieuwe jaar, steeg de termijnmarkt (aprilcontract) naar een slotstand €7,80 per 100 kilo, waarbij zelfs gedurende de dag het niveau van €8 per 100 kilo werd geslecht. De reden is een grotere vraag naar vrije aardappelen. Vooral Belgische industrieën zijn momenteel koper van fritesgeschikte aardappelen, voornamelijk omdat in België een lagere dekking geldt op de fritesbehoefte.
Er moet niet meteen gedacht worden dat er een tekort is aan aardappelen, want dat is niet het geval. Het betreft vooral een tekort aan aardappelen die op een laag prijsniveau worden aangeboden. Dit in combinatie met een beperkt aanbod van verkoopcontracten op de termijnmarkt laat de prijs snel stijgen. Of dit sentiment vastgehouden kan worden, is afhankelijk van de verkoopbereidheid en dat wat kopers in de markt kunnen en willen betalen.
Soja houdt koers omhoog vast
De notering voor sojabonen op de CBoT in Chicago laat al wekenlang een stijgende trend zien en daar lijkt geen einde aan te komen. Inmiddels staat de notering op $13,50 per bushel en dat is de hoogste notering sinds juni 2014. De continue stijging van de prijs komt voornamelijk door de enorme vraag naar voergrondstoffen, voornamelijk vanuit China. Dat land is al maanden bezig met de opbouw van de varkensstapel en importeert daarvoor grote hoeveelheden soja.
Tegelijkertijd wordt steeds duidelijker dat in Brazilië en Argentinië minder geoogst gaat worden als gevolg van droogte in het land. De combinatie van veel vraag en een (naar alle waarschijnlijkheid) kleiner areaal in de grote producerende landen, zorgt ervoor dat de notering voor sojabonen geen reden heeft om naar beneden te kijken.
Tarwe naar hoogste punt in 6 jaar
Ook de tarwenotering heeft de weg naar boven gevonden. Inmiddels komt de notering op de CBoT uit op $6,54 per bushel, het hoogste niveau in 6 jaar tijd. Een van de redenen voor de hogere prijs zijn de exportheffingen die Rusland in december aankondigde. Tot op heden kent de export van Rusland het beste seizoen ooit, maar de vrees voor een hoge interne prijs heeft ertoe geleid dat de export nu wordt gereguleerd. Daarom zijn Russische akkerbouwers terughoudend in verkopen. Pas als zij teeltkosten moeten maken (kunstmest en gewasbescherming), is er reden om cashflow te genereren. Ook de droogte in verschillende Amerikaanse tarweteeltgebieden laat de CBoT-notering stijgen.
Olieprijs door $50 per vat
De prijs van een vat Brent-olie noteert deze week $53, het hoogste niveau sinds maart vorig jaar. Sinds oktober heeft de olieprijs aanzienlijke stappen naar boven gezet. Volgens analisten komt de opleving vooral door de vaccins die nu, ook in Nederland, worden uitgerold. Het 'oude normaal' komt daarmee dichterbij. Dit is uiteraard goed voor de economie, waardoor de vraag naar energie (en daarmee olie) zal toenemen. Een andere reden is de olieproductie. Zowel de Opec-landen als Saoedi-Arabië zijn terughoudend om olie op te pompen met als doel om de prijs te stutten.
Zuivelmarkt kent 2 gezichten
Van de mondiale zuivelmarkt is het lastig om een algeheel beeld te schetsen. De stemmingen loopt per productieregio (EU, Nieuw-Zeeland en VS) behoorlijk uiteen. Voor melkveehouders in Nederland valt er momenteel nog weinig te juichen, gezien veel melkprijzen in januari omlaag gaan. Zuivelproducenten lijken daarmee voor te sorteren op een zwakke afzet in het eerste kwartaal als gevolg van corona, de groeiende melkaanvoer en de sterke euro ten opzichte van de dollar.
De trendsettende Global Dairy Trade in Nieuw-Zeeland is het nieuwe jaar uitstekend begonnen met grote plussen voor boter, melkpoeder en cheddar. In de VS wordt de zuivelmarkt ondersteund door het opkoopprogramma van de overheid voor de voedselbanken, maar blijft dat zo onder de nieuwe president Joe Biden? Ook de Amerikaanse zuivelexport naar China doet het goed, dankzij de zwakke dollar. Tegelijkertijd neemt de melkaanvoer in de VS toe. Kortom: diverse krachten werken tegen elkaar in, maar het vaccin kan medio 2021 uitkomst bieden.
Varkensprijs onveranderd, biggenprijs stijgt
De donkere dagen op de varkens- en biggenmarkt beginnen steeds meer naar de achtergrond te verdwijnen. Op de varkensmarkt zijn de problemen zeker nog niet voorbij, maar de prijzen staan begin 2021 niet onder druk. Een opleving ligt ook niet voor de hand. Het eerste kwartaal is de vleesafzet seizoensmatig zwak en dat wordt dit jaar door de lockdowns versterkt. De biggenprijzen zetten stappen boven als gevolg van een opdrogend aanbod wat past bij deze tijd van het jaar. Hoewel de grootste prijsdruk van de ketel is, hebben de markten tijd nodig om zich te herpakken. De grote vraag daarbij is hoe goed de afzetmogelijkheden van varkensvlees in China dit jaar gaan zijn.