Boeren hebben het afgelopen weekend en ook vandaag weer diverse distibutiecentra van supermarktketens geblokkeerd. Vanmorgen (maandag) stond een kleine delegatie bij Jumbo-topman Frits van Eerd voor de deur. Retailexpert Laurens Sloot zegt de onmacht van de boeren te begrijpen, maar "de overheid zet de boeren met de rug tegen de muur."
De afgelopen dagen zijn onder meer distributiecentra van Jumbo, Albert Heijn en Lidl op diverse plaatsen in Nederland (Raalte, Zwolle, Weert, Woerden, Breda en Heerenveen) tijdelijk door groepen boeren met hun trekkers geblokkeerd. Zij willen met hun protesten afdwingen dat de supermarkten met hen in gesprek gaan over het voeren van het keurmerk Farmers Friendly, waarbij de boeren een toeslag krijgen over hun producten die in de winkels worden verkocht.
Van Eerd heeft oplossing niet alleen
Een groep van zo'n 10 boeren heeft maandagochtend Jumbo-CEO Frits van Eerd thuis bezocht. Van Eerd werd volgens Kees Schoenmakers, de woordvoerder van de boerendelegatie, zelfs uit bed gelicht. Na enige tijd wachten hebben de boeren volgens Schoenmakers 'een goed gesprek' van een kwartier gehad met Van Eerd.
Met als resultaat dat Van Eerd heeft aangegeven om tafel te willen met de industrie, het ministerie, LTO en supermarkten. Hij heeft 14 januari geopperd als datum om gezamenlijk om tafel te gaan. Van Eerd laat aan het AD weten dat het allemaal simpel lijkt, maar dat het niet simpel is. "Het is niet zo dat het hier bij mij in Heeswijk-Dinther opeens allemaal opgelost wordt. Er zijn ontzettend veel bedrijven en mensen die zich over dit dossier buigen," aldus de topman. Ook laat hij weten begrip te hebben voor de situatie, "ik heb de oplossing alleen niet."
Veel striktere eisen hanteren
Laurens Sloot, hoogleraar Ondernemerschap en detailhandel aan de Rijksuniversiteit Groningen, laat in een reactie aan Boerenbusiness weten dat hij de onmacht van veel boeren goed begrijpt. Toch is het blokkeren van de distributiecentra volgens Sloot niet juist. "Boeren opereren in een vrije markt economie, net als supermarkten. Dat heeft voor- en nadelen. Supermarkten mogen inkopen waar gunstig is, dat doen boeren per slot van rekening zelf ook met middelen die zijzelf moeten inkopen," aldus Sloot.
"Het grote probleem dat ik zelf zie is dat de Nederlandse overheid veel striktere eisen hanteert voor boeren dan andere overheden binnen de EU. Dat zou niet moeten kunnen binnen de interne EU-markt." Volgens Sloot zet de overheid de boeren met de rug tegen de muur door te weinig voor een level playing field op Europees niveau te zorgen. "Het is alleen aan politiek Den Haag om dit te adresseren," benadrukt de hoogleraar.
Gemoederen lopen hoog op
Het weekend stond dus in het teken van protesten op verschillende plekken in het land. Afgelopen zaterdagochtend verzamelden zo'n 70 trekkers bij het distributiecentrum van de Albert Heijn in Zwolle, hier liepen de gemoederen uiteindelijk hoog op. Zwolle was niet de enige plaats waar een centrum van de AH werd geblokkeerd, maar uiteindelijk zorgde het er wel voor de de AH-top niet meer open staat voor gesprekken, waar zij eerst aangaven dit wel te willen. De reden hiertoe is volgens de AH omdat de boeren zich niet aan gemaakte afspraken houden. Ze zouden hun blokkades opheffen wat vervolgens niet gebeurde.
Naast de AH-top is ook Zwolse burgemeester Peter Snijders klaar met de protesten. "Ik ben inmiddels wel zo ver, na twee grote blokkades bij dit distributiecentrum dat dit niet meer zo kan," laat Snijders weten aan RTV Oost. Volgens de burgemeester is er 'een grens overschreden'. Hij pleit dan ook voor landelijke afspraken rondom boerenprotesten, zodat er eenduidig in opgetreden kan worden.
Mede door de oplopende coronacijfers vindt de burgemeester het onverantwoord om zulke protesten door te laten gaan. Niet alleen omdat de boeren geen afstand lijken te houden, ook omdat mensen niet fatsoenlijk naar de supermarkt kunnen gezien de schappen op veel plekken enige tijd leeg waren.
Lege schappen
Op meerdere plekken in het noordoosten van ons land bleken schappen in onder andere Albert Heijns leeg te zijn omdat zij geen levering ontvangen hadden. Dit mede door de blokkade in Zwolle, maar ook een grote blokkade die maar liefst een dag duurde bij de Jumbo in Raalte kampen veel vestigingen met lege schappen probleem. In Raalte verzamelden zich honderden boze boeren met zeker 200 trekkers.
Ook vandaag gaan de blokkades gewoon door. Op dit moment wordt een distributiecentrum van de Jumbo in Breda geblokkeerd. Afgelopen weekend ontkwam deze locatie ook al niet aan de protesten, net als bevoorradingscentra van Albert Heijn, Lidl en Jumbo in onder andere Heerenveen, Beilen, Zaandam, Raalte, Geldermalsen, Oosterhout, Veghel, Zwolle en nog een aantal plaatsen meer.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10890376/blokkade-supers-onmacht-boeren-goed-te-begrijpen]Blokkade supers: 'onmacht boeren goed te begrijpen'[/url]