De hoog pathogene variant (H5N8) van de vogelgriep is op enkele Nederlandse pluimveehouderijen gevonden. Naast Nederland doen steeds meer Europese landen melding van een besmet bedrijf, ook landen waar de ziekte niet eerder voorkwam. Hannie de Haan, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders, praat ons bij en werpt een blik op de situatie in Europa.
Gisteren (22 november) werd opnieuw melding gemaakt van een met vogelgriep besmet pluimveebedrijf, dit keer in de Utrechtse gemeente Oudewater. Het bedrijf telt 100.000 dieren in leg- en opfokstallen die geruimd moeten worden. Het is de tweede melding in zeer korte tijd, zaterdag werd een besmetting bevestigd op een bedrijf met 90.000 vleeskuikens in het Friese Witmarsum.
Ondanks de ophokplicht, die na de eerste melding van dode, besemette wilde knobbelzwanen in Kockengen eind oktober is ingesteld, vinden er nog steeds besmettingen plaats. "Zeer beangstigend", aldus Hennie de Haan, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP). "Nog nooit zijn er zoveel besmette wilde vogels in ons land gevonden als nu. Hierdoor is het virus op veel plekken aanwezig. Het is inmiddels bijna niet meer de vraag óf het virus nog een stal binnenkomt, maar wanneer en waar. En dat ligt zeker niet aan onachtzaamheid van de pluimveehouders. Zij houden zich over het algemeen strikt aan de hygiëne richtlijnen en met de ophokplicht is het risico aanzienlijk terug gebracht. Het is treurig dat dit virus dan alsnog binnen weet te komen", aldus De Haan.
Onzekerheid
Door de oplopende besmettingen heerst er veel onzekerheid bij pluimveehouders, hoe weet dit virus binnen te komen? "Het blijft vaak gissen. Bij eenden bijvoorbeeld wordt er soms tussendoor nog stro binnen gebracht wat een risico kan vormen, dat is bij kippen niet het geval," aldus de voorzitter. "Het is mogelijk dat ongedierte het virus meeneemt, maar ook die insleep mogelijkheid is geen zekerheid. Buiten de stal kan de pluimveehouder plaagdierbestrijding slechts beperkt uitvoeren door aangescherpte regelgeving. Liever voorkom je dat plaagdieren de stallen binnendringen. Het is niet zo dat deuren wagenwijd open staan, of dat er niet van schoeisel en bedrijfskleding per stal gewisseld wordt, zeker niet wanneer bekend is dat het virus zich door het land verspreid."
Het feit dat er zoveel besmette wilde vogels in ons land zijn, baart de voorzitter wel zorgen, "zeker omdat nog lang niet alle trekvogels die jaarlijks in Nederland overwinteren ons land bereikt hebben." Voor nu leveren de vogelgriepmaatregelen nog weinig problemen op, maar wanneer de ophokplicht langer dan 16 weken duurt dan mogen 'vrije uitloop'-eieren bijvoorbeeld niet meer als zodanig aangemerkt en verkocht worden. Maar de trekvogels zijn niet de enige die voor problemen gaan zorgen. "Ik denk er steeds vaker aan wat er kan gebeuren als deze trekvogels, of mogelijk roofvogels die van besmette dieren eten, voor verdere verspreiding zorgen. Gaat het virus dan überhaupt nog wel weg?" De Haan wil niet op de zaken vooruit lopen, maar is niet positief over de huidige situatie.
Europees probleem
Naast Nederland zijn er nog andere landen waar vogelgriep om zich heen slaat. Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Rusland, Kazachstan en Frankrijk hebben allemaal melding gedaan van een (of meerdere) besmet bedrijf. De European Food Safety Authority (AFSA) publiceerde onlangs een rapport met een update over de huidige stand van zaken. Deze is overigens op dit moment al enigszins achterhaald, aangezien onder andere Nederland nieuwe besmettingen telt.
Het is afwachten hoe de situatie zich verder gaat ontwikkelen. Zoals De Haan al benoemde zijn nog lang niet alle trekvogels op hun winteradres aangekomen. Dit kan uiteindelijk voor nog meer besmettingen zorgen. Daarbij zijn er in verschillende landen zoals België en Ierland wel besmette wilde vogels gevonden, maar nog geen besmettingen geconstateerd op commerciële bedrijven aldus het rapport van de AFSA.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10890147/zorgelijk-hoe-snel-virus-zich-weet-te-verspreiden]'Zorgelijk hoe snel virus zich weet te verspreiden'[/url]