Paris Malone / Shutterstock.com

Inside Rente

Economische effecten van Amerikaanse verkiezingen

13 November 2020 - Edin Mujagic

Officieel is het nog altijd niet, maar de kans is heel groot dat Joe Biden de volgende Amerikaanse president is. De Senaat blijft hoogstwaarschijnlijk in Republikeinse handen. De uitslag van de verkiezingen is een mooi voorbeeld hoe zeer de economie en de financiële markten uit elkaar zijn gegroeid.  

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voor de economie, op zijn minst met het oog op de komende maanden en kwartalen, was het beter geweest als de Democraten ook de Senaat in handen hadden gekregen. De kans op een nieuw, met $2.000 á $3.000 miljard dollar zeer omvangrijk te noemen, steunpakket voor de economie was zo goed als 100% geweest. 

Met een Democraat in het Witte Huis en de Republikeinen in de Senaat, kan daar een streep doorheen. Zeker gelet op de diepe politieke verdeeldheid in het land en de wens van de Republikeinen om van Biden een wat 'one term president' wordt genoemd te maken. Daarbij is de kans groot dat sommige Republikeinse senatoren waarschijnlijk over 4 jaar proberen Biden uit het Witte Huis te krijgen.

Politieke patstelling
De kans is daardoor levensgroot dat beide kampen elkaar weinig gunnen en we de komende jaren te maken krijgen met een politieke patstelling waarbij de rechtbanken, tot aan het Gerechtshof toe, het druk krijgen. Beide partijen zijn het er wel over eens dat de economie steun nodig heeft, dus er komt wel een steunpakket aan. Dat gaat in volume kleiner zijn dan het had kunnen zijn. 

Wie de macht van de grote techbedrijven te veel van het goede vindt, baalt ook van de uitslag. Want de kans dat die bedrijven met veel nieuwe regels te maken krijgen tot aan gedwongen opsplitsing toe, is danig geslonken.  Waar de economen dus niet zozeer balen van de uitslag maar jammer vinden omdat er meer in had gezeten, hebben beleggers alle reden feestmutsen tevoorschijn te halen.  

Regels voor de big tech
Met de patstelling in politiek Washington kan niet alleen een streep door de nieuwe regels voor grote bedrijven. De kans op veel hogere belastingen voor bedrijven, is ook geslonken. Dat doet de koersen eerder goed dan slecht. Maar het zit hem vooral in die gedaalde kans op nieuwe regels voor de big tech. Waarom? Hierom.  

De S&P500 index heeft het dit jaar uitstekend gedaan, de index staat 25% hoger dan aan het begin van het jaar. Als we onder de oppervlakte gaan kijken, dan zien we meteen dat de index door 10 bedrijven op de sleeptouw in genomen. De laten we zeggen S&P490 index staat voor dit jaar een paar procenten in de min. Alles wat de prestatie van de 10 aandelen die de index hebben opgestuwd, in gevaar had gebracht, kon zomaar de hele index onder neerwaartse druk zetten. Dat gevaar is grotendeels geweken.  

Geldpersen blijven draaien
Wat de markt bekoort, is het vooruitzicht op minder spanningen in de wereld onder Biden. Zeker wat de spanningen tussen de VS en de traditionele bondgenoten betreft.  De markt krijgt steun uit het feit dat de economie wel wat nieuwe steun krijgt van de overheid. Steun die voldoende is het herstel gaande te houden, maar niet zodanig effect gaat hebben dat de Amerikaanse centrale bank Fed zijn mate van steun kan afschalen. Ofwel: de geldpersen blijven aan, ook als de overheid een bijdrage levert.  

Last but not least element waarom beleggers reden genoeg hebben goedgemutst te zijn na de Amerikaanse verkiezingen, is dat de kans dat de Fed-voorzitter Jerome Powell ook de komende jaren de bank blijft leiden. Zijn termijn loopt begin 2022 af en de nieuwe president kan hem herbenoemen of iemand anders voordragen. Hoe dan ook, de Senaat heeft het laatste woord.  

Monetair vlees in de kuip
Als Biden een nieuwe voorzitter naar voren schuift, kan de Senaat die veel makkelijker afschieten dan een herbenoeming van Powell. Powell is een bekende voor de markten, die weten wat voor vlees ze in de kuip hebben. Hem afwijzen kan leiden tot paniek op de markten, met alle gevolgen van dien op de economie. Geen Republikein wil dat in 2022, omdat dat jaar ook een verkiezingsjaar is! Over 2 jaar worden 34 senatoren opnieuw gekozen. Van die 34 zijn 22 Republikeinen. Powell torpederen en onzekerheid en paniek veroorzaken, is dan niet verstandig.  

Over de Fed gesproken: het rentecomité vergaderde onlangs. Dat besloot de officiële rente onveranderd te houden in de bandbreedte 0 tot 0,25% en de rente nog een lange tijd op dat niveau te houden. De Amerikaanse economie herstelt van de coronarecessie in de eerste helft van het jaar. De snelheid van het herstel is vertraagd, aldus Powell.

De economische vooruitzichten zijn volgens de bank extreem onzeker. Vertaald: wij blijven de markten en de economie sufsteunen. De mate van steun wordt pas minder als de coronapandemie over is. Dat is ongetwijfeld in 2021 het geval, wanneer een vaccin wordt gevonden, maar de Fed bouwt dan slechts de zeer uitzonderlijke steun af (en dan ook langzaam). Het duurt nog we even voordat de bank stopt met het opkopen van obligaties en de rente gaat verhogen. De kans is groot dat wanneer ik weer de hele nacht naar CNN kijk hoe de uitslagen van de presidentsverkiezingen in november 2024 verlopen, de Fed-rente 0% bedraagt. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden