Shutterstock

Politiek SGP

SGP ziet de euro als een aflopende zaak

11 November 2020 - Erik Colenbrander

De landbouwparagraaf van het concept-verkiezingsprogramma van de SGP legt de nadruk op een beter verdienmodel. Verduurzaming is geen proces van enkele jaren, maar kost een generatie. Opvallend is de conclusie dat de euro op den duur economisch en financieel onhoudbaar is.

De sceptische houding van de SGP ten opzichte van de euro is geen verrassing. Traditioneel maakt de partij zich zorgen over de alsmaar toenemende machtshonger van Brussel. 

Geen Nexit
Een Nexit is voor de SGP echter niet aan de orde, zolang de EU echt werk maakt van hervormingen. Nederland is namelijk geopolitiek, historisch en economisch niet te vergelijken met het Verenigd Koninkrijk, dat met een nipte meerderheid daadwerkelijk gekozen heeft voor uittreding. De Nederlandse economie is zeer nauw verbonden met het achterland, met name met die van Duitsland. Een zelfstandig vertrek uit de EU zou om deze redenen zeer nadelig uitpakken voor de economie en de werkgelegenheid. Maar het moet wel mogelijk worden voor lidstaten om uit de Europese Monetaire Unie te stappen, met compensatie voor de gevolgen. Als dat niet gebeurt, dan wordt de Europese Unie een transferunie, waarbij grote sommen geld van Noord- naar Zuid-Europa gaan om de Eurozone bij elkaar te houden.

Voordelen gemeenschappelijke munt
Rijksoverheid waarschuwt voor het afscheid nemen van de euromunt. Het kost veel geld en er kleven grote risico's aan. Als Nederland de gulden weer invoert, worden de Nederlandse producten te duur voor andere landen. De export, de belangrijkste inkomstenbron van Nederland, loopt terug en Nederland verliest met dat scenario veel inkomsten en banen. Mede door de euro is de export binnen Europa gemakkelijker geworden. Ondernemers hoeven zich nu niet meer druk te maken over wisselkoersen en hebben geen omwisselkosten. Dit is gunstig voor Nederlandse bedrijven en daarmee voor Nederland. Ook voorkomt een gemeenschappelijke munt als de euro dat een ander land in de Europese Unie zijn munt in waarde laat dalen. Door een goedkopere munt worden de exportproducten van dat land goedkoper. Dit is nadelig voor de Nederlandse export. Nederland is na de Verenigde Staten de grootste exporteur van land -en tuinbouwproducten wereldwijd. De Europese Unie is met afstand veruit de grootste export markt.

Landbouwwoordvoerder Bisschop
Tussen de regels door is in de landbouwparagraaf van het  verkiezingsprogramma te lezen dat de partij niet staat te juichen bij ongebreidelde groei van de Nederlandse agrarische export en voortgaande schaalvergroting. Het huidige Tweede Kamerlid Roelof Bisschop, die voor een nieuwe termijn als landbouwwoordvoerder gaat en op een verkiesbare derde plek op de SGP kandidatenlijst staat, zegt dat het overheidsbeleid veel kapot heeft gemaakt. "Veel familiebedrijven zijn de nek omgedraaid. De overheid moet ervoor zorgen dat boeren een fatsoenlijke boterham kunnen verdienen en dat ze de tijd krijgen om te veranderen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Erik Colenbrander

Freelance agrarisch journalist
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden