Het CDA wil vitale landbouwgrond beschermen, dat staat te lezen in de landbouwparagraaf van het verkiezingsprogramma. Waar komt dit op neer, als het er op aan komt?
Tweede Kamerlid Jaco Geurts kreeg hier deze week een aantal kritische vragen over van linkse oppositiepartijen tijdens het Kamerdebat over mest in Den Haag. Wat is vitale landbouwgrond? Telt alle landbouwgrond voor voedselproductie mee en hoe zit het met bloembollengrond?
Wonen, werken en recreëren
Het CDA wil een beschermde status van vitale landbouwgrond om de toekomst van het platteland en de voedselzekerheid veilig te stellen. Om tot deze beschermde status te komen, worden in de nieuwe Nota Ruimte ontwikkelgebieden voor de landbouw aangewezen. Deze gebieden moeten een goede balans hebben met ruimte voor natuur, wonen en recreatie. Ook wil het CDA de Nederlandse agrarische technologie, landbouwgrond en vitale bedrijven in zaai- en pootgoed tegen ongewenste overnames uit het buitenland beschermen.
Geurts lichtte de zinsneden uit het verkiezingsprogramma toe door te wijzen op de vele belangen die er in Nederland spelen als het gaat om de invulling van de ruimte. "Wonen, werken en recreëren. Iedere vierkante meter wordt al benut. Ons uitgangspunt is dat in ieder geval de bestaande landbouwgrond ook landbouwgrond blijft. Als het mogelijk is om natuur te beschermen, dan is het ook mogelijk om landbouwgrond te beschermen."
Woningnood en agrarische sector
Tweede Kamerlid Laura Bromet van GroenLinks refereerde aan staatssecretaris Mona Keizer die in het verleden als wethouder in de gemeente Broek & Waterland landbouwgrond in het buitengebied aanwees als woonwijk, daarmee suggererend dat het CDA met regeringsverantwoordelijkheid ook in de toekomst keuzes zal moeten blijven maken.
In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen spitst het agrarische politieke debat zich in het kader van de woningnood toe op de invulling van de ruimte op het platteland. PvdA-leider Lodewijk Asscher zette vorige week de discussie op scherp door te stellen dat woonwijken in het buitengebied goedkoper en sneller te realiseren zijn dan inbreiding in steden. Dat mag wat de PvdA betreft niet ten koste gaan van de natuur.
Agrarische Hoofdstructuur
De discussie over het beschermen van vitale landbouwgrond is niet nieuw. Al sinds de invoering van de Ecologische Hoofdstructuur en de daarmee verbonden Natura 2000-gebieden eind jaren '90 van de vorige eeuw, wordt er gesproken over een Agrarische Hoofdstructuur. Recent pleitten de oud-politici en wetenschappers Cees Veerman (CDA) en Rudy Rabbinge (PvdA) nog voor de invoering van een Agrarische Hoofdstructuur. Ook Louise Fresco, voorzitter van de Wageningen UR, is voorstander van een Agrarische Hoofdstructuur. Duidelijk onderscheid in natuur-en landbouwgebieden biedt volgens de voorstanders ruimte voor een structurele aanpak van problemen op het gebied van biodiversiteit, milieu en stikstof. Terwijl er perspectief blijft voor een krachtige agrarische sector, kan ook worden voldaan aan toenemende claim die vanuit de maatschappij op landbouwgronden wordt gelegd.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10889944/landbouwgrond-beschermen-hoe-werkt-dat]Landbouwgrond beschermen, hoe werkt dat?[/url]