Geen tweede termijn in de Tweede Kamer voor CDA-lid en melkveehouder Maurits von Martels. Dat bleek dinsdag uit de kieslijst die het CDA publiceerde voor de aankomende verkiezingen in maart 2021. De naam van Von Martels, in 2017 nog met voorkeursstemmen gekozen, ontbrak hierop.
Het CDA heeft dinsdag haar kandidatenlijst voor de aankomende verkiezingen bekendgemaakt. Een enigszins opvallende naam ontbrak: die van Maurits von Martels. Tijdens de afgelopen verkiezingen kwam de melkveehouder en oud-wethouder van Dalfsen met ruim 21.000 voorkeurstemmen de Kamer binnen. Ondanks deze stemmen werd hij door zijn partij op plek 39 geplaatst. Een positie waar hij vriendelijk voor heeft bedankt.
Plek 39, had u dit zien aankomen?
"Nee, zeker niet. Dit komt als een zeer onverwachte ontwikkeling. Uiteraard lag het niet in de lijn der verwachting dat ik bij de eerste 10 zat, maar rond plek 20 had ik wel verwacht. Om dan vervolgens bijna terug bij af te zijn, voelt als een zware teleurstelling. Ik mis daarin een blijk van waardering voor het werk dat ik de afgelopen jaren heb geleverd. Wel zitten gelukkig 2 mensen uit Overijssel in de top 20. Ook Eline Vedder kan op plek 23 voor de agrarische sector nog het nodige gaan betekenen. Natuurlijk moet je talent een kans geven. Ik vind het niet alleen voor mezelf een aanfluiting, maar vooral voor de mensen die in 2017 op mij hebben gestemd. Ruim 21.000 stemmen is niet niks en die worden zo aan de kant geschoven."
Waarom niet weer ten strijde trekken om met voorkeursstemmen het ongelijk van de partij te bewijzen?
"Dat kan zeker, maar dan kom ik opnieuw in dezelfde vicieuze cirkel. Stel dat ik weer voldoende stemmen krijg, dan mag ik opnieuw plaatsnemen en weer niet mijn landbouwstem vertolken. Daar heeft niemand iets aan, het wordt een herhaling van de afgelopen jaren. Daarom denk ik dat ik dit nu beter kan afsluiten en uit kan kijken naar mogelijke andere posities waar ik wat kan betekenen."
Bent u als Kamerlid voldoende uit de verf gekomen de afgelopen jaren?
"Op zich redelijk denk ik, behalve met wat ik voor ogen had bij mijn aantreden: de landbouwportefeuille. Maar over mijn inzet in de mobiliteit met onder ander de aanpak van de N35, asbest en PFAS, ben ik tevreden. Daar heb ik me behoorlijk in vastgebeten. Wat betreft de landbouw, heb ik op bepaalde onderwerpen goed kunnen sparren met Jaco Geurts. Maar ik heb niet bereikt wat ik wilde als woordvoerder voor landbouw."
De status van het CDA als boerenpartij lijkt onder druk te staan. Wat zijn de verwachtingen voor komende verkiezingen?
"Ik denk dat het wat betreft de status als boerenpartij op zich wel meevalt. Het CDA plaatst Eline namelijk op 23, terwijl ik op 44 stond, Jaco blijft ongeveer op dezelfde plek staan. Daarmee plaatsen ze wel kandidaten op de lijst die capabel zijn om de landbouw te vertegenwoordigen. De partij is niet van plan om een 'Randstadpartij' te worden om het zo te zeggen. Ze dragen de landbouw nog altijd een warm hart toe en proberen stad en land te verbinden."
Wat staat er nu voor u op de planning? Zien we u terug op een bestuurlijk, agrarisch podium?
"Dat valt nog te bezien. Ik sta open voor allerlei ontwikkelingen, maar wat het uiteindelijk gaat worden weet ik niet. Ik pak eerst de werkzaamheden op ons melkveebedrijf weer op. Misschien bevalt het boeren me straks wel weer zo goed, dat ik de bestuursfuncties aan de kant zet. Maar nogmaals, dat moet zich allemaal vanzelf gaan uitwijzen. Ik neem in ieder geval de tijd om te kijken wat de uiteindelijke invulling wordt."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.