De lidstaten in de Europese Unie hebben een akkoord bereikt over het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). In dit beleid moet een verdere ontwikkeling van een innovatieve en toekomstbestendige landbouwsector die in balans is met natuur, milieu en klimaat ondersteund worden. Zo wordt 20% van de directe steun gekoppeld aan inzet op het gebied van ecologische bepalingen.
In de Europese Unie wordt al langere tijd gepleit voor het koppelen van milieu- en klimaatdoelstellingen aan het GLB. De angst was echter dat de wetten en regels op het gebied van natuur, milieu en klimaat een te grote rol zouden spelen, vooral bij kleinere boeren. De lidstaten zijn nu tot een compromis gekomen: 20% van de directe inkomenssteun van het nieuwe GLB wordt gereserveerd om boeren te belonen die met hun inspanningen bijdragen aan klimaat, milieu en natuur. Kortom: boeren krijgen geld als ze voldoen aan de ecologische doelstellingen van hun lidstaat.
Steun voor jonge boeren
In het nieuwe GLB is daarnaast extra aandacht voor de jonge boeren. De lidstaten worden namelijk verplicht om 2% van het budget voor directe inkomenssteun te besteden aan deze groep boeren. Daarbij geldt dat ook gerichte investeringssteun voor jonge boeren meetelt voor die 2%. Ook blijft het voor de agrarische collectieven mogelijk om onder het nieuwe GLB gesubsidieerd te werken aan het agrarisch natuur- en landschapsbeheer.
Nederland heeft zich ten slotte ingezet voor een vereenvoudiging van het beleid. Zo komt er in het nieuwe beleid meer ruimte voor lidstaten om de nationale implementatie van de wet- en regelgeving te vereenvoudigen. Daarnaast worden de directe betalingen straks rechtstreeks gebaseerd op het aantal hectare, zonder een ingewikkeld systeem van betalingsrechten zoals nu het geval is.
Overgangsfase van 2 jaar
Om alle nieuwe maatregelen fatsoenlijk in te kunnen voeren, wordt een zogenaamde 2-jarige 'leerfase' ingesteld. Het nieuwe GLB treedt daarmee overigens wel gewoon in werking per 2021, maar voor de komende 2 jaar gelden er overgangsmaatregelen. De volgende stap is dat het Europees Parlement zich zal buigen over de voorstellen van de lidstaten.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10889749/inkomenssteun-wordt-deels-gekoppeld-aan-milieu-inzet]Inkomenssteun wordt deels gekoppeld aan milieu-inzet[/url]