Shutterstock

Nieuws GLB

Inkomenssteun wordt deels gekoppeld aan milieu-inzet

21 Oktober 2020 - Kimberly Bakker - 2 reacties

De lidstaten in de Europese Unie hebben een akkoord bereikt over het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). In dit beleid moet een verdere ontwikkeling van een innovatieve en toekomstbestendige landbouwsector die in balans is met natuur, milieu en klimaat ondersteund worden. Zo wordt 20% van de directe steun gekoppeld aan inzet op het gebied van ecologische bepalingen.

In de Europese Unie wordt al langere tijd gepleit voor het koppelen van milieu- en klimaatdoelstellingen aan het GLB. De angst was echter dat de wetten en regels op het gebied van natuur, milieu en klimaat een te grote rol zouden spelen, vooral bij kleinere boeren. De lidstaten zijn nu tot een compromis gekomen: 20% van de directe inkomenssteun van het nieuwe GLB wordt gereserveerd om boeren te belonen die met hun inspanningen bijdragen aan klimaat, milieu en natuur. Kortom: boeren krijgen geld als ze voldoen aan de ecologische doelstellingen van hun lidstaat.

Steun voor jonge boeren
In het nieuwe GLB is daarnaast extra aandacht voor de jonge boeren. De lidstaten worden namelijk verplicht om 2% van het budget voor directe inkomenssteun te besteden aan deze groep boeren. Daarbij geldt dat ook gerichte investeringssteun voor jonge boeren meetelt voor die 2%. Ook blijft het voor de agrarische collectieven mogelijk om onder het nieuwe GLB gesubsidieerd te werken aan het agrarisch natuur- en landschapsbeheer.

Nederland heeft zich ten slotte ingezet voor een vereenvoudiging van het beleid. Zo komt er in het nieuwe beleid meer ruimte voor lidstaten om de nationale implementatie van de wet- en regelgeving te vereenvoudigen. Daarnaast worden de directe betalingen straks rechtstreeks gebaseerd op het aantal hectare, zonder een ingewikkeld systeem van betalingsrechten zoals nu het geval is.

Overgangsfase van 2 jaar
Om alle nieuwe maatregelen fatsoenlijk in te kunnen voeren, wordt een zogenaamde 2-jarige 'leerfase' ingesteld. Het nieuwe GLB treedt daarmee overigens wel gewoon in werking per 2021, maar voor de komende 2 jaar gelden er overgangsmaatregelen. De volgende stap is dat het Europees Parlement zich zal buigen over de voorstellen van de lidstaten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
Jan kievit 22 Oktober 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10889749/inkomenssteun-wordt-deels-gekoppeld-aan-milieu-inzet]Inkomenssteun wordt deels gekoppeld aan milieu-inzet[/url]
Als een bedrijf geen verdien model heeft en voedsel prijzen afgezet worden als kiloknallers zijn milieu opgave niet in te vullen deze landbouwsector wordt met grote snelheid afgebroken door paard en en wagen min schouten onder de goedkeurende blik van deze regering en natuurmonumenten
hans 22 Oktober 2020
Terug naar paard en wagen.

De tijd dat de BOER nog wat voorstelde, knechten en meiden had, bij de dorpselite hoorde, en zijn woord wat betekende.
En Nederland nog honger en armoede kende!

Dichterbij dan menigeen denkt, en dan niet alleen het paard en wagen gedeelte.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws GLB

Natuurclubs dwingen onderzoek naar GLB af

Politiek GLB

Advies: verdeel Europese landbouwsubsidies anders

Nieuws Grond

Britse boer 'braakt' liever dan dat hij teelt

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden