Shutterstock

Nieuws Stikstofcrisis

Brandbrief over stikstof naar minister Schouten

8 Oktober 2020 - Jorine Cosse - 8 reacties

Een groep van 9 agrarische belangenbehartigers heeft in een brandbrief nogmaals haar zorgen aan landbouwminister Carola Schouten geuit over het huidige stikstofbeleid. De organisaties drukken de minister op het hart hen niet nogmaals te passeren en in gesprek te gaan over een sterke fundering voor het beleid en de mate waarin de landbouw hier aan kan bijdragen zonder er de dupe van te worden.

De groep, bestaande uit LTO Nederland, NAJK, Netwerk Grondig, POV, Agractie, NMV, NVP, BoerenNatuur en Biohuis, geeft aan bij te willen dragen aan het oplossen van het stikstofprobleem. Met de brandbrief willen de bedrijven voorkomen dat er maatregelen worden genomen die een nog grotere kloof slaan tussen de overheid en de agrarische sector. De brandbrief komt op een strategisch moment, omdat de Kamerbrief van Schouten over het stikstofdossier medio deze maand wordt verwacht.

De organisaties, die deels al samenwerkten binnen het opgeheven Landbouw Collectief, zijn kritisch op de huidige aanpak van de minister. Haar oplossingen op de verschillende thema's brengen volgens de groep grote risico's met zich mee voor de toekomst van familiebedrijven die kenmerkend zijn voor de Nederlandse agrarische sector. Daarbij staan ze bedrijfsovernames in de weg, waardoor het perspectief niet rooskleurig is.

Balans opmaken
Volgens de groep is de huidige aanpak te uiteenlopend. De verworpen Programma Aanpak Stikstof (PAS) brengt de meeste moeilijkheden met zich mee, waar de overheid naar eigen zeggen in sommige gevallen omslachtig op in probeert te spelen. Zo wordt het oplossen van problemen bijvoorbeeld op het bordje geschoven van bedrijven die wel een vergunning hebben, doordat de overheid bedrijven zonder vergunning wil legaliseren met vergunde ruimte van bestaande bedrijven. De verantwoordelijkheid voor legalisering verschuift hierdoor van het Rijk naar vooral de agrarische sector. Dit vinden de belangenbehartigers onterecht.

Daarnaast ontbreekt het aan uitzicht op legalisering, die onder andere bedrijfsovername onmogelijk maakt. Verder sluit de huidige gebiedsgerichte aanpak niet goed aan. Daardoor is het eigenlijk kansloos, aldus de behartigers. Ook is er ook nog een 'ratjetoe' aan registratiesystemen. De groep geeft aan dat er een registratiesysteem dient te komen waarin alle stikstofreductie te labelen, te monitoren en te waarborgen is.  

De belangenbehartigers concluderen in de brief ook dat de kracht van de agrarische sector met de huidige aanpak rondom het oplossen van de stikstofcrisis onvoldoende wordt benut. Zij geven aan dat de sector de stikstofemissies veder wil en kan reduceren. Hiervoor stellen ze wel een aantal randvoorwaarden. Zo moeten deze ondernemers positief prikkelen om in reductiemaatregelen te investeren, met passende terugverdientijd. Ook moeten de maatregelen kosteneffectief zijn, proportioneel en technisch uitvoerbaar zijn en rekening houden met voorlopers en daarbij in financieel opzicht de draagkracht van toekomstgerichte familiebedrijven niet aantasten.

Sterke agrarische sector benutten
De belangenbehartigers roepen Schouten daarom nogmaals op hen niet te passeren, maar het gesprek aan te gaan. Ze verzoeken dit gesprek plaats te laten vinden alvorens de minister haar geplande brief over het stikstofdossier naar de Tweede Kamer stuurt. "Wij willen graag onze innovatiekracht inzetten om Nederland uit de stikstofcrisis te halen," aldus de formatie in de brief.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
info 8 Oktober 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10889591/brandbrief-over-stikstof-naar-minister-schouten]Brandbrief over stikstof naar minister Schouten[/url]
Let maar op die milieu rakkers hebben dat vrouwtje al lang in de tas.
Net als corrona alle winkels 1 week droogzetten met zijn allen dan weten ze wie wat maakt voor het dagelijks leven.
Abonnee
jan 8 Oktober 2020
waar is FDF ?
8 Oktober 2020
Moderne bedrijven stoten nu al geen meer stikstof uit. Emissieuitstoot gaat in de toekomst bij stallen bouw geen limiterende factor meer zijn. Dat zal eerder ruimtelijke ordening zijn. Dat was 10 jaar geleden ook al bekend. We moeten er daarom ook voor uitkijken dat we niet een discussie van 10 jaar geleden gaan voeren. Stikstof verhandelbaar maken zal veel problemen oplossen, onder andere het volgende probleem: het terugverdienen van investeringen die voortvloeien uit nieuwe wet en regelgeving op bijvoorbeeld de biggen of vleesmarkt.
Wanneer het mogelijk wordt de stikstof-ruimte die beschikbaar komt bij reductie van emissies verhandelbaar te maken kunnen we de investering die nodig zijn om dit mogelijk te maken daaruit bekostigen. We hebben niet langer te maken het probleem dat wet en regelgeving de kostprijs van onze producten verhoogd, en dat we deze op de internationale markt terug moeten verdienen. Het houdt ons op koers onze concurrentiepositie te verbeteren en we kunnen toekomstige verdiensten steken in verder ontwikkelen van onze voedselproductie.
Verder kunnen bedrijven die willen stoppen hun stikstofruimte verkopen en de opbrengst ervan investeren in de nieuwe bestemming van hun bedrijfslocatie.
Wanneer je zegt dat de verkoop van stikstofruimte een drempel opwerpt voor de bedrijven die willen groeien ben je niet op de hoogte van wat er mogelijk is in onze prachtige agrosector, dan denk je in problemen en niet als een ondernemer die gewoon is in oplossingen te denken. Ook spreek je niet de taal van de agrarische sector. Iedereen in de sector weet van het nieuw gemengd bedrijf je kan het niet eens zijn met de omvang van het bedrijf maar het is laat wel op onder andere het vlak van emissieuitstoot zien wat de toekomst is, of liever gezegd wat het heden is.
Bassie 8 Oktober 2020
Geen toekomst perspectief door stikstof perikelen of leegroof door extern salderen. De oorzaak van leegroof zal niet zijn het extern salderen maar onvoldoende financieel perspectief voor de toekomst van de varkenshouderij, varkenshouders zijn bang dat we weer teruggaan naar de situatie van voor de varkenspest in China. De varkenshouders zijn de laatste 20 jaar steeds verder afgeslankt in hun bedrijfsvoering en efficiënter gaan produceren. Je merkt als varkenshouder dat de rest van de varkenssector er alles aan doet om alles bij het oude te laten en zelfs nog liever meer marge en omzet probeert te halen bij varkenshouders.

De laatste 20 jaar is vaak genoeg gezegd dat er iets moet veranderen willen we de concurrentie aan kunnen met het buitenland. Het enige wat toeleveranciers en afnemers gedaan hebben is het in de been houden van varkensbedrijven met behulp van verliesfinancieringen om op deze manier zoveel mogelijk volume te behouden, en winst te maken.
Dit heeft de klassieke varkenscyclus omzeep geholpen, dat was altijd de kracht van de varkenssector, survival of the fittest. Als correctie op het uitblijven van de varkenscyclus komt een opkoopregeling en wellicht extern salderen.

Ipv het sterker maken van de Nederlandse varkenssector zijn onze ketenpartners de laatste jaren voornamelijk bezig geweest de winst die ze gemaakt hebben bij de Nederlandse boer in het buitenland te investeren om daar de varkensproductie aan te zwengelen. Door met kennis, vakmanschap en geld bij elkaar geharkt bij Nederlandse varkenshouders, hebben onze buitenlandse concurrenten flinke stappen gemaakt en doen dat nog steeds.

Onze volgegeten kapitaalkrachtige toeleveranciers en afnemers hebben ons leeggegeten. Nu we zo hongerig zijn dat een opkoopregeling uitkomst biedt voor een aantal bedrijven zodat ze niet met een strop om hun nek het bedrijf hoeven voort te zetten, komen onze belangenbehartigers veelal gesponsord door de kapitaalkrachtige toeleveranciers en afnemers in actie, hebben ze de afgelopen 20 jaar zitten slapen?




Meuw 9 Oktober 2020
Ik ben benieuwd
Albert 9 Oktober 2020
Stikstofprobleem stikstofoxiden (NOx) was opgelost door thuiswerken en stilleggen belastingvrije, gelobbyde pretvluchten.

Corona uitbraak door vrijgave vakantiebeleid Rutte en klad van hoogleraar Grapperhaus doet op dit moment zijn voorspelbare werk.

Er is geen probleem meer, wat is er in Godsnaam met ons pretpark van Rutte aan de hand, hoe legt BB dit thuis uit aan de kinderen?

(als ze je niet uitlachen..)
Hans 9 Oktober 2020
info schreef:
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10889591/brandbrief-over-stikstof-naar-minister-schouten]Brandbrief over stikstof naar minister Schouten[/url]
Let maar op die milieu rakkers hebben dat vrouwtje al lang in de tas.
Net als corrona alle winkels 1 week droogzetten met zijn allen dan weten ze wie wat maakt voor het dagelijks leven.

Vrees dat actie het enigste is wat werkt, in huidige tijd van angst vrees ik echter voor weinig draagvlak bij wie dan ook.

Iedereen moeten waken voor uitbuiting van dit feit en zorgen dat we behouden wat wij hebben opgebouwd.
Abonnee
Kjol 9 Oktober 2020
Schouten is binnenkort passe ,komt nu al niks meer uit, na de verkiezingen maar weer zien.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Opinie Krijn J. Poppe

Melkveehouder somber, al komt het met sector goed

Achtergrond Stikstofstemming

'Minister Wiersma, schrijf dan liever niks'

Achtergrond Stikstofstemming

Samen bij mestaanpak, niet bij houderijbeleid

Nieuws Grond

Denemarken offert 10% landbouwgrond op voor bos

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden