emasali stock / Shutterstock.com

Nieuws Voedselprijzen

Enorme verschillen in EU voedselprijzen

25 Augustus 2020 - Erik Colenbrander - 2 reacties

Binnen de Europese Unie bestaan er grote verschillen in de prijzen van voedsel. Vlees kost in Oostenrijk gemiddeld bijna dubbel zoveel dan in buurland Hongarije. Roemeense consumenten betalen in de EU het minst voor vlees, blijkt uit cijfers van het Europese statistische bureau Eurostat.

Buiten de Europese Unie zijn de verschillen nog groter. In Noorwegen, IJsland en Zwitserland is voedsel veel duurder dan gemiddeld in de Europese Unie.

Roemenië spotgoedkoop
Als het Europese gemiddelde geïndexeerd wordt op 100%, bestaande uit 37 landen binnen en buiten de Europese Unie (inclusief Turkije), bedraagt de gemiddelde vleesprijs in Zwitserland 234%. Oostenrijk noteert ten opzichte van het gemiddelde een vleesprijs van 145%, terwijl de Hongaarse buren gemiddeld 25% minder betalen voor vlees dan de gemiddelde Europese consument. De Balkanlanden en Turkije noteren indexcijfers tussen de 60-70%.

Roemenië scoort over de hele linie bijzonder lage voedselprijzen (65%). Lager dan niet EU landen als Turkije en Servië. Alleen in Noord Macedonië (geen EU land) is voedsel nog goedkoper (60%, vergeleken met het Europees gemiddelde). In Polen is zuivel het goedkoopst (69,9%). Roemenen betalen voor brood gemiddeld slechts 53,4% van het Europese gemiddelde, terwijl de Denen 150,5% kwijt zijn.  

Nederland gemiddeld
Voedsel is in de Europese Unie dan ook het duurst in Denemarken (128,9%), gevolgd door Luxemburg (125,4%) en Oostenrijk (125,1%). In het rijtje grote Europese landen noteert Frankrijk veel hogere voedselprijzen (116%) dan het Verenigd Koninkrijk (ex EU), waar de consument ten opzichte van het Europees gemiddelde 7,6% minder aan voedsel uitgeeft. Duitsland scoort een indexcijfer van 101,4% en Nederland 102,4%.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
hans 25 Augustus 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10888908/enorme-verschillen-in-eu-voedselprijzen]Enorme verschillen in EU voedselprijzen[/url]
Vzergelijk dan ook even de inkomensverscillen tussen de landen, en je zult zien dat in de landen met het goedkoopste voedsel de mensen toch relatief het meest van hun geld aan eten kwijt zijn.

En hoewel de grondstoffen voor voedsel, de boerenproducten, tegen wereldmarktprijs afgeleverd worden, bijna overal gelijk, dan is het duidelijk dat de veel hogere consumentenprijzen voor voedsel in rijke westerse landen zorgen voor megawinsten voor verwerkers en distributie-centra.
johannis 25 Augustus 2020
deburgers betalen genoeg voor onze producten De boeren krijgen te weinig maar de tussenhandel winkelbedrijven loopt met de winst weg.
vb 88cent of nog meer voor een kilo aardappelen en de teler????
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Politiek Europese Commissie

Luxemburgse boerenzoon landbouwcommissaris EU

Analyse Melk

Gaat de melkprijs in de EU dit jaar naar een record?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden