Shutterstock

Inside Energie

OPEC draait oliekraan langzaam weer open

17 Juli 2020 - Wouter Baan

De zogeheten Opec-landen hebben besloten om de productie vanaf komende maand weer voorzichtig op te schroeven. Een opmerkelijk besluit met het oog op de lage olieprijs. Ook oliegigant Rusland sluit zich aan bij de plannen van het kartel. De productie van aardgas neemt daarentegen wel af.  

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een paar maanden geleden remden het oliekartel en Rusland de olieproductie nog, omdat de coronacrisis voor een flinke terugloop in de vraag zorgde. De productie werd toen met 9,7 miljoen vaten per dag verlaagd, vanaf augustus geldt nog een dagelijkse productiebeperking van 7,7 miljoen vaten.

De prijs van een vat Brent-olie beweegt sinds half juni vrij stabiel, kort boven de $40. Een verdubbeling ten opzichte van april, maar nog altijd 60% lager dan begin dit jaar. Door grote voorraden is er nog zeker geen sprake van balans op de oliemarkt. Bovendien is de coronapandemie nog (lang) niet onder controle, de kans op een tweede besmettingsgolf in veel landen is daarbij reëel. De voorgenomen productieverhoging is vanuit dat oogpunt niet per se logisch.

Vraag nog lang niet hersteld
Aan de andere kant valt de vraag naar olie dit jaar minder terug dan verwacht, zo schetste de Opec in hun maandrapport dat deze week verscheen. Hierin staat dat de olievraag in 2020 met 8,9 miljoen vaten per dag terugloopt, een maand geleden was de raming nog 9 miljoen vaten. Vanaf 2021 zal de vraag naar olie verder herstellen, al blijft deze onder het niveau van voor de coronacrisis. Het herstel motiveert Opec om de oliekraan iets verder open te draaien. Met het oog op de productieverruiming zit een verdere prijsstijging voor de olieprijs niet in de pijplijn.

In navolging van Shell en BP heeft het Italiaanse olieconcern Eni kortgeleden de verwachting voor de olieprijs naar beneden toe bijgesteld, omdat de coronacrisis voorlopig leidt tot een verlaagde energiebehoefte. Pas in 2023 is de prijs volgens de Italianen weer enigszins hersteld en tot het eind van dit jaar blijft de prijs onder de grens van $50.

Aardgasverbruik daalt met 4%
Ook de aardgasmarkt kampt met vraaguitval door de coronacrisis. Eind juni noteerde gas nog maar $1,44 miljoen British thermal units. In de eerste helft van deze maand trok de prijs weer aan tot $1,88, maar zakte daarna weer terug. Sinds begin mei noteert aardgas onder de grens van $2. In historisch perspectief is dat uniek.

Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) verwacht dat het globale aardgasverbruik dit jaar met 4% afneemt door de afkoelende economie. Een herstel van de aardgasprijs ligt daarmee niet voor de hand, al neemt de productie in veel landen nu wel af, waarmee verwacht wordt dat de prijs niet veel verder zal zakken. In de afgelopen maanden bleef de productie nog redelijk op peil.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden