Vrijwel alle sectoren in Nederland worden nog zeker een jaar geconfronteerd met lagere omzetten, zo is de inschatting van de Rabobank. Binnen de landbouwsector krijgen melkvee- en varkenshouders de grootste klappen. Voor akkerbouwers is er zicht op herstel.
De coronacrisis hakte in de achterliggende maanden flink in op de agrarische markten en dat vertaald zich in lagere omzetten. De financier raamt de omzetdaling voor het derde kwartaal in de melkvee- en varkenshouderij op 15%. Met een dergelijk sombere prognose in het vooruitzicht wordt het voor veel melkveehouders waarschijnlijk balanceren op een dun koord om in de groene cijfers te eindigen.
Varkenshouders hebben spreekwoordelijk meer vet op de botten om een prijsdaling op te kunnen vangen. Pluimveehouders zien hun omzet met 10% teruglopen. Voor ondernemers in de akkerbouw voorziet de Rabobank een omzetdaling van 9% vanaf juli tot en met september.
Melkveehouder heeft nog lang last
Melkveehouders houden nog zeker een jaar last van de coronacrisis. Tot en met het derde kwartaal van 2021 is er sprake van 5%-omzetdaling als gevolg van een lagere melkprijs, aldus de bank. Voor varkenshouders en akkerbouwers is de schade na dit jaar voorbij volgens de prognose. In het laatste kwartaal voorziet de bank nog wel een omzetdaling voor beide sub-sectoren van respectievelijk 10% en 5%.
Hiermee impliceert de Rabobank dus dat de varkens- en biggenprijs weer terug gaat naar het 'oude niveau'. Dat is nog best een forse stap, gezien de varkensprijs in de achterliggende maanden met een kwart is gedaald. Voor het akkerbouwinkomen lijkt de prognose bovendien wat voorbarig, gezien de prijszetting voor bijvoorbeeld aardappelen, bieten en tarwe nog lang geen gelopen race is. We zitten immers nog middenin het groeiseizoen.
Opslagsector profiteert
Buiten de landbouwsector om zijn de vooruitzichten zonder meer somber te noemen. De horeca koerst op grote omzetverliezen tot wel 70% af, al is dat met het oog op de beperkende maatregelen waarschijnlijk geen verrassing. Ook de bouwsector en de industrie merken de gevolgen van de coronacrisis, net als de logistiek.
Opslagbedrijven, zoals koel- en vrieshuizen, zijn een uitzondering op de regel. Zij profiteren van een toestroom van (agrarische) goederen waarvan de afzet is teruggevallen. De Rabobank voorziet voor deze branche een omzetstijging van 10% voor de komende 5 kwartalen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10888337/veehouderij-krijgt-de-grootste-klappen]'Veehouderij krijgt de grootste klappen'[/url]