Eigen foto

Interview Dirk Duijzer

'Kringlooplandbouw reikt tot ver in Duitsland'

12 Juni 2020 - Wouter Baan - 7 reacties

Dirk Duijzer trad begin dit jaar vrij stilletjes in de voetsporen van Aalt Dijkhuizen als voorzitter van de topsector Agri en Food. In het eerste half jaar stak hij zijn hoofd niet boven het maaiveld uit, maar daar moest maar eens verandering in komen. Vanuit zijn boerderij in het Utrechtse Odijk, die dateert uit 1560, doet Duijzer zijn plannen uit de doeken. 

Duijzer, die sinds 2011 directeur Bestuurszaken en Coöperatie is van Rabobank Nederland en in verleden directeur van LTO Nederland was, heeft de nodige bagage op zak. Iets wat goed van pas komt in zijn rol als boegbeeld. Daar werd hij in december vorig jaar onverwacht voor gevraagd. Rabo-topman Wiebe Draijer gaf Duijzer permissie om 2 dagen in de week deze rol te bekleden. Van belangenverstrengeling is naar eigen zeggen geen sprake.

In de eerste maanden van dit jaar bezocht hij tal van bedrijven, van veevoer tot zaadveredeling. "Ik heb me verbaasd over de innovatiekracht binnen de Nederlandse landbouw- en tuinbouwsector. We mogen best wat trotser zijn." Toch wil Duijzer niet dat de topsector een feestje is voor de grote agrobedrijven. Hij wil er vooral zijn voor het MKB, waaronder het boerengezinsbedrijf. Jaarlijks heeft de topsector €80 miljoen te besteden om innovatie aan te zwengelen.

Kringlooplandbouw reikt tot 800 kilometer
Kringlooplandbouw is een van zijn speerpunten. Zijn visie op dit thema is helder. "De grenzen van kringlooplandbouw reiken in mijn ogen tot een straal van 800 kilometer. Dus tot ver in Duitsland." Landbouwproducten mogen van hem prima 'Amerikaanse afstanden' overbruggen om bij de consumenten te komen, maar er zijn grenzen. "Je moet gangbaar varkensvlees niet in China willen verkopen. Voor hoogwaardige babymelkpoeder is dat een ander verhaal."

Dat Nederland de tweede exporteur in de wereld van landbouwproducten is, komt volgens Duijzer vooral doordat voedsel relatief weinig wordt geëxporteerd. De zilveren exportpositie is voor de voorzitter geen doel op zich, maar tegelijkertijd wel een plek om te koesteren. "Wij hebben in Nederland geen auto-industrie als Duitsland. Onze economie drijft hoofdzakelijk op dienstverlening. Dan is het fijn om landbouwproducten te kunnen exporteren."

De landbouwsector heeft daarmee geen vrijbrief om de milieugrenzen te overschrijden. "We moeten blijven innoveren om onze 'licence to produce' te behouden." Duijzer vindt het een kulargument wanneer boeren aangeven in het verleden al zoveel te hebben geïnnoveerd. "Dat is inderdaad zo. Maar een sector die niet meer innoveert, is ten dode opgeschreven. Ook de landbouwsector." Door de coronacrisis is verdere robotisering in de landbouw spontaan een thema geworden binnen de topsector. "We zijn kwetsbaar als Oost-Europese arbeidsmigranten massaal naar huis vertrekken. Dan komen we handjes tekort."

Belangenbehartiging in landbouwsector is ingewikkeld

Dirk Duijzer

Niet gemengd in stikstofdebat
Duijzer mengde zich de afgelopen maanden bewust niet in de stikstofdiscussie om zijn voorganger Aalt Dijkhuizen niet in de weg te lopen. Duijzer vindt dat Dijkhuizen een dappere poging heeft gedaan om de verschillende partijen binnen het Landbouw Collectief te verbinden en signaleert dat hier breed waardering voor is. Dat het Landbouw Collectief uiteen is gevallen, vindt hij jammer. Belangenbehartiging in de landbouwsector is volgens Duijzer moeilijker dan gedacht. "De verschillen tussen de deelsectoren zijn groot. Ze hebben elk hun eigen afzetmarkt en dynamiek. Dat maakt het ingewikkeld."

Zelf heeft Duijzer geen ambities meer in de belangenbehartiging. De nieuwe voorzitter van LTO Nederland zal hij niet worden. Wel praat hij af en toe met landbouwminister Carola Schouten om ruggenspraak te houden. Wat betreft de stikstofcrisis? "Je verzetten tegen RIVM-getallen heeft geen zin. Dat heeft de sector leergeld gekost. Je moet aan de wetgeving voldoen om te blijven boeren." Dat de Commissie Remkes uitgaat van doelvoorschriften vindt hij positief. Dan laat je ruimte over voor de manier waarop. Wel vindt hij de plannen van Remkes tamelijk ambitieus.

Dutch Food Week
Halverwege oktober vindt de Dutch Food Week plaats, de 'Grüne Woche' van Nederland. Volgens Duijzer een prachtige plek om boeren, burgers, belangenbehartiging en bedrijfsleven te verbinden. Voedsel gaat immers iedereen aan. De Nederlandse samenleving is verwend met zulke hoogwaardige producten die volgens Duijzer voor een habbekrats in de supermarkten liggen. "Een Nederlander besteedt relatief weinig van het inkomen aan voedsel. Dat moet anders en vraagt om samenwerking en waardering. Mijn voorzitterschap is geslaagd wanneer de landbouwsector dit beter voor elkaar krijgt." 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
hans 13 Juni 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10887795/kringlooplandbouw-reikt-tot-ver-in-duitsland]'Kringlooplandbouw reikt tot ver in Duitsland' [/url]
Dirk Duijzer, een (rabo)bankmannetje met politiek correcte inslag : daar gaat de landbouwindustrie nog van genieten.
Voor de boeren weer een verloren gevecht.

Kringlooplandbouw (op ZIJN manier) tot 800 km., geen sojaschroot, geen fosfaatmeststof, zelfs werknemers uit het voormalig Oostblok zijn passé. In- en doorvoer van agri-producten zal echter nog wel doorgaan, de burger moet ontzien worden.
Abonnee
A. J. van Woerkom 13 Juni 2020
Je weer een mannetje die zijn eigen nest absoluut niet gaat bevuilen. Heb hum in het verleden hier aan de keukentafel gehad, veel mooie woorden maar geen positieve daden richting de primaire sector.
Dus alles blijft zoals het was, weer geen innovatie in de primaire sector terwijl het daar moet gebeuren.
Kringloop landbouw kan alleen min of meer als er een verdienmodel aanwezig is en dat vraagt een opschudding in het ketengebeuren. Zou Dirk daar voor kunnen zorgen?
hans 13 Juni 2020
Arnold, jij zit ook maar met elke boerenkiller om tafel ....

Opschudding in het ketengebeuren? Weg met het ketengebeuren zal je bedoelen, slavenketens zijn het.
Productie-eisen aan de consumenten aanbodkant, dus in de super-etalage. Boeren hebben dan een afzetmarkt voor hun dure productie methodes.
Vwb innovaties op het boerenerf, de technische noodzakelijke aanpassingen, zgn verbeteringen, afgedwongen door alarmerende WUR-RIVM "onderzoeken en rapporten", zullen boeren de nodige "innovaties" op hun erf kosten.
De ouderwetse tarwe met verteerbare gluten zal voorlopig nog wel niet als nieuwe innovatie beschikbaar komen, met dank aan ons onvolprezen FOOD-PHARMA complex.
Abonnee
pruikenmaker 13 Juni 2020
Over 30 jaar zijn de supermarkten verplicht om excuses aan te bieden voor het slavernijverleden naar de primaire producenten toe.
Kan je donder op zeggen.
peter 14 Juni 2020
als mijn informatie klopt is hij 61 jaar. Altijd in de agrarische sector werkzaam geweest en nog staat hij versteld van de innovatie kracht in de landbouw: als we het daar van moeten hebben ga ik twijfelen.
Kjol 14 Juni 2020
De consument zal goedkoop voedsel krijgen, wat er ook gebeurt. Er is echt geen politici die daar aan gaat morren, productie uit NL weghalen zodat de vervuiling uit het zicht raakt en vrijwel niemand hoor je dan nog over het milieu. Gaat met kleding, grondstof batterijen ,palmolie en ga zo maar door al jaren zo. Neem bijvoorbeeld houtsnippers voor de NL kolencentrales, de CO2 komt zogenaamd als uitstoot in de USA terecht, bossen zijn daar vernietigd, maar NL vindt het een prima oplossing voor de uitstoot reductie hier. Echt bizar maar wel de werkelijkheid.
Paul 16 Juni 2020
polk schreef:
Mijn naam is Sonia Gordic. Ik ging online en kwam de JOSE Luse-lening tegen in publicatie, waarin staat dat de leningsmaatschappij het grote publiek een lening verstrekt tegen een zeer lage rente.
Dus nam ik contact op met het bedrijf via haar e-mail:
waarvoor ik een lening van 15.000 euro heb aangevraagd voor een periode van 2 jaar. Het bedrijf antwoordde me en stuurde me alle voorwaarden van het bedrijf die ik had gelezen en ik was het met hen eens. Nadat ik mijn leningsaanvraag had goedgekeurd, kreeg ik een melding van mijn bank dat mijn bankrekening dat 15.000 euro was omgerekend naar mijn rekening, ik heb de lening op 18 december terugbetaald voordat de corona-uitbraak begon.
Dus ik zou graag van deze gelegenheid gebruik willen maken om een ​​bericht te sturen naar iedereen die op zoek is naar een betrouwbare particuliere geldschieter op internet om een ​​lening van Jose Luis aan te vragen via e-mail: Account ()
u kunt ook contact met hen opnemen via de Whats-app: () U kunt ook contact met mij opnemen als u mijn hulp nodig heeft of als u mij vragen wilt stellen over hoe ik de lening heb gekregen. Hier is mijn email:
[]
Heeft U voor mij ook het recept van pannenkoeken?
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden