In februari stemde de Tweede Kamer in met het veel besproken handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada, CETA genoemd. Het rumoer rondom het verdrag ebde weg, tot vandaag (8 juni). Volgens Nederlandse rechtsgeleerden is het verdrag namelijk in strijd met de grondwet.
Volgens een groep van 30 Nederlandse rechtsgeleerden is het verdrag in strijd met de grondwet door het bijhorende internationale arbitragehof. Dit benoemen ze in een open brief aan de Eerste Kamer. De brief is ondertekend door verschillende hoogleraren, advocaten en andere juristen.
Arbitragehof
Hoewel er op veel fronten weerstand was tegen CETA, was het bijkomende internationale arbitragehof, ook bekend als International Court System (ICS), 1 van de hoofdrolspelers. Het arbitragehof dient als internationaal gerechtshof waar grote multinationals kunnen aankloppen om claims in te dienen wanneer zij vinden dat ze financieel benadeeld worden door overheidsbesluiten.
Met de toevoeging van het arbitragehof aan het verdrag betekend dat, dat we ook in Nederland te maken krijgen met dit systeem. Dat wil zeggen dat in zaken waar het ICS mee gemoeid is, men niet terug kan vallen op het nationaal recht, want de uitspraak van het tribunaal staat daar boven. Volgens de rechtsgeleerden is dit echter niet mogelijk. In de Nederlandse grondwet staat namelijk dat Nederlandse rechters in kwesties met buitenlandse investeerders bevoegd zijn.
Onnodig rechtssysteem
Volgens de groep rechtsgeleerden is het arbitragehof dan ook een ‘onnodig parallel rechtssysteem ter bescherming van de belangen van buitenlandse investeerders’. CETA geeft buitenlandse bedrijven volgens het 30-koppige juridisch peloton teveel macht, daarom is de brief verstuurd. Binnenkort buigt de senaat zich over het omstreden verdrag.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10887673/rumoer-rondom-ceta-borrelt-opnieuw-op]Rumoer rondom CETA borrelt opnieuw op[/url]