Shutterstock

Nieuws Handelsverdrag

Rumoer rondom CETA borrelt opnieuw op

8 Juni 2020 - Jorine Cosse - 3 reacties

In februari stemde de Tweede Kamer in met het veel besproken handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada, CETA genoemd. Het rumoer rondom het verdrag ebde weg, tot vandaag (8 juni). Volgens Nederlandse rechtsgeleerden is het verdrag namelijk in strijd met de grondwet.

Volgens een groep van 30 Nederlandse rechtsgeleerden is het verdrag in strijd met de grondwet door het bijhorende internationale arbitragehof. Dit benoemen ze in een open brief aan de Eerste Kamer. De brief is ondertekend door verschillende hoogleraren, advocaten en andere juristen.

Arbitragehof
Hoewel er op veel fronten weerstand was tegen CETA, was het bijkomende internationale arbitragehof, ook bekend als International Court System (ICS), 1 van de hoofdrolspelers. Het arbitragehof dient als internationaal gerechtshof waar grote multinationals kunnen aankloppen om claims in te dienen wanneer zij vinden dat ze financieel benadeeld worden door overheidsbesluiten.

Met de toevoeging van het arbitragehof aan het verdrag betekend dat, dat we ook in Nederland te maken krijgen met dit systeem. Dat wil zeggen dat in zaken waar het ICS mee gemoeid is, men niet terug kan vallen op het nationaal recht, want de uitspraak van het tribunaal staat daar boven. Volgens de rechtsgeleerden is dit echter niet mogelijk. In de Nederlandse grondwet staat namelijk dat Nederlandse rechters in kwesties met buitenlandse investeerders bevoegd zijn.

Onnodig rechtssysteem
Volgens de groep rechtsgeleerden is het arbitragehof dan ook een ‘onnodig parallel rechtssysteem ter bescherming van de belangen van buitenlandse investeerders’. CETA geeft buitenlandse bedrijven volgens het 30-koppige juridisch peloton teveel macht, daarom is de brief verstuurd. Binnenkort buigt de senaat zich over het omstreden verdrag.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
hans 8 Juni 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10887673/rumoer-rondom-ceta-borrelt-opnieuw-op]Rumoer rondom CETA borrelt opnieuw op[/url]
De senaat.....

Een groep personen die in een volstrekt andere wereld leeft dan de gemiddelde nederlander,
een groep personen die veelal direct gelieerd is aan die multinationals,
een groep personen die het ene aan het andere bijbaantje voegt vooral vanwege de bijkomende pegels,
een groep personen die persoonlijk vaak boven ons nederlandse rechtssysteem staat.

En dan daar pas aankomen met juridische vraagtekens??
frits 9 Juni 2020
Nederland in alle opzichten in de uitverkoop zetten.

lekker bezig...
schoenmakers 1 9 Juni 2020
Ik noem dit niet in de uitverkoop zetten, maar zichzelf om zeep helpen
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden