Ruim 20% van de Vlaamse boeren en tuinders zegt zeer negatieve gevolgen te ondervinden van de coronacrisis, terwijl niet meer dan 7% er van profiteert. De Vlaamse supermarkten profiteren echter volop.
Deze conclusies trekt het Vlaamse agrarische onderzoeksinstituut ILVO op basis van een speciale wetenschappelijk onderbouwde ‘corona-enquête’.
Sombere toekomst
Op de meest algemene vraag naar negatieve en positieve gevolgen van de coronacrisis op het eigen bedrijf zegt 61% dat er negatieve (39%) of zeer negatieve (22%) gevolgen zijn. Als je deze twee categorieën bij elkaar optelt blijkt meer dan de helft van de Vlaamse boeren en tuinders verlies te lijden door de coronacrisis. Het kost hen geld in plaats van dat het geld opbengt. Deze boeren en tuinders kleuren hun visie op de toekomst dan ook niet rooskleurig in, zowel op de korte als op de langere termijn.
Gelatenheid?
Niet verwonderlijk dus dat slechts 7% van de Vlaamse boeren en tuinders zegt dat de coronacrisis voor hun bedrijf positieve gevolgen heeft. Volgens het IVLO zijn Belgische landbouwers ondernemers die deze negatieve impact in stilte dragen. Ze staan niet op de barricades. Ze hanteren een soort realisme, soms gelaten, om zélf als bedrijf om te gaan met verliezen ten gevolge van een crisis, die buiten hun verantwoordelijkheid of macht ligt.
Onrechtvaardigheidsgevoel
Er heerst wel een gevoel van onrechtvaardigheid ten aanzien van de gebrekkige solidariteit binnen de voedingsketen. Terwijl de meerderheid van de boeren moet inleveren, wordt er verderop in de keten wel geld verdiend. Dit zit veel boeren en tuinders in Vlaanderen dwars.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.