Fedecom verwacht na de zomer een sterke omzetdaling in de metaaltechniekbranche vanwege het coronavirus. Het virus leidt tot ongerustheid en onzekerheid. Zo ook bij de leveranciers van machines en techniek voor de agro, groenbeheer en industrie. De brancheverenging deed een enquête onder haar leden.
Traditioneel is er een piek van werkzaamheden in het voorjaar. Hierdoor zijn de gevolgen van het virus tot op het heden nog verzacht. Het effect moet nog komen, zo blijkt uit de enquête. Respondenten verwachten in de loop van het jaar een flinke aderlating.
Ruim 75% van de bedrijven zegt slechts beperkte effecten te ondervinden van het virus. Een kwart van de bedrijven geeft aan dat ze nu al veel tot heel veel gevolgen ondervinden. Voor de komende maanden verwacht de helft van de bedrijven veel tot heel veel problemen. Bijna 40% van de aangesloten leden hebben gereageerd, de resultaten worden daarom als representatief voor de branche gezien.
Omzetdaling
Van de respondenten heeft 62% aangegeven dat de omzetontwikkeling en orderpositie tot op het heden nog niet sterk is beïnvloed. Daartegenover staat dat 38% aangeeft nu al een omzetdaling van meer dan 10% te zien. Verder verwacht meer dan driekwart van de bedrijven dat de grootste klap dit jaar nog gaat komen. Deze bedrijven geven aan dat de orderportefeuille met meer dan 20% gaat afnemen de komende maanden.
Met name fabrikanten en importeurs worden hard geraakt in de omzet. 45% van de fabrikanten en 50% van de importeurs geeft aan meer dan 10% omzet te zijn verloren in de afgelopen weken. Meerdere ondernemers verwachten de grootste problemen in en na de zomer. Dan is de piek vanwege voorjaarswerkzaamheden weggewerkt en dreigt de orderportefeuille op te drogen.
Wegblijven orders
De grootste zorg onder de respondenten is dan ook de afnemende orderportefeuille. 78% geeft aan dat de orders met meer dan 10% gaan afnemen. Iets minder dan de helft denkt zelfs een afname van meer dan 20%. De op een na grootste zorg onder de ondernemers is de uitblijvende bereidheid van de klant die zaken komt doen. Hier is waarschijnlijk een effect terug te zien van de stapeling onzekerheid in het overheidsbeleid op het vlak van stikstof, PFAS en klimaatregels.
48% van de bedrijven denkt gebruik te moeten maken van de steunmaatregel om de belastingbetaling uit te stellen. Ook denkt 45% aan het aanvragen van extra krediet. Verder denkt 27% gebruik te gaan maken van loonkostenbeperking en 29% van een flexibele arbeidsinzet.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.